Spaghetti z trzema serami.rtf

(6 KB) Pobierz
Spaghetti z trzema serami

Spaghetti z trzema serami

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag makaronu

6-7 łek masła

ćwierć szklanki śmietanki

10 dag mozzarelli

5 dag sera grojer i parmezanu

4 jaja

łka octu winnego

łeczka posiekanych zielonych listków oregano

l

pieprz

 

Zacznij od wysmarowania żaroodpornego półmiska ł masła.

 

W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron tak, by był półtwardy (al dente), 4-5 łek masła stop w rondelku, połącz z utartym gruyerem i wymieszaj z odcedzonym makaronem.

 

Makaron przełóż na żaroodporny półmisek i polej startym parmezanem wymieszanym ze śmietanką, pieprzem i solą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 5-6 minut.

 

Zagotuj wodę z octem, do wrzątku wbij surowe jaja i po ugotowaniu (tzw. jaja w koszulkach) wyjmij je ł cedzakową.

 

Lekko w tym czasie zrumieniony makaron pokryj cienkimi plasterkami mozzarelli i przybierz ugotowanymi jajami. Posyp oregano, polej pozostałym stopionym masłem i zapiekaj jeszcze 2-3 minuty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin