dlugowiecznosc-to-red-ox-3_1329653244_1623_1855.pdf

(1182 KB) Pobierz
1
DŁUGOWIECZNOŚĆ TO RED-OX
Bardzo mi się spodobało stwierdzenie lekarza Jana Pokrywki” prawdziwa
długowieczność to wynik delikatnego połączenia współczesności ze
starożytnością, nauki z religią, wiedzy z wiarą, technologii i duchowości,
widzialnego z niewidzialnym.”
Inspiracją do zrozumienia istoty długowieczności, są wykłady dr Kenta
956629534.007.png 956629534.008.png 956629534.009.png
2
Hovinda. Zaprezentowane przez niego teorie mogą wywołać u czytelników
szok, gdyż na pierwszy rzut oka wydają się nie do zaakceptowania.
Ostateczne wnioski oparte są jednak na dowodach potwierdzających, że
osiągnięcie prawdziwej długowieczności dziś, jest już w zasięgu możliwości
przeciętnego człowieka.
Wyniki badań wykazały że komórki żyjące w wodnym środowisku o
silnym działaniu przeciwutleniającym i prawidłowym poziomie Ph, potrafią
same się zregenerować. Również okres pomiędzy podziałami komórki –
mitozami – znacznie się wydłuża.
Woda „Red-OX” posiada cztery
właściwości wody doskonałej:
idealnie czysta - pozbawiona przypadkowych minerałów oraz innych
szkodliwych związków chemicznych i biologicznych. Gwarancję absolutnej
czystości „Wody Red-OX” daje zastosowanie filtrów molekularnych.
Metoda ta pozwala usunąć substancje toksyczne oraz rakotwórcze. System
filtracji molekularnej jest najlepszą i najbardziej skuteczną metodą
zapewnienia sobie i swojej rodzinie czystej wody.
Molekularna filtracja jest naturalnym procesem, którego istotą jest
oddzielenie wody od rozpuszczonych w niej substancji bez stosowania
jakichkolwiek środków chemicznych. Proces ten jest uwarunkowany
obecnością błony (półprzepuszczalnej membrany), przez którą mogą
przeniknąć jedynie cząsteczki wody.
Oczyszczanie molekularne (ang.: reverse osmosis - RO) jest to proces,
w którym zanieczyszczona woda przenika przez półprzepuszczalną błonę
(membranę). Pod wpływem ciśnienia woda, przechodząc przez membranę
z roztworu o większym stężeniu do roztworu o mniejszym stężeniu, zostaje
trwale oddzielona od zanieczyszczeń, które są odprowadzane do ścieków.
Membrana zatrzymuje zanieczyszczenia organiczne i nieorganiczne
oraz rozpuszczone w wodzie ciała stałe, metale ciężkie, pierwiastki
radioaktywne, przepuszczając tylko cząsteczki czystej wody. Uzyskuje się to
dzięki temu, że membrana posiada porowatość zbliżoną do cząsteczki wody
956629534.010.png 956629534.001.png
3
tj. 0,0001 mikrona (mikron = 0,001 mm), czyli tak małą, że aż trudno ją
sobie wyobrazić.
Uzyskiwana na niej zdolność do odrzucenia znacznie powyżej 90%
substancji rozpuszczonych powoduje praktycznie idealną czystość
przepuszczonej wody i stawia ją zdecydowanie na czele wszystkich innych
metod oczyszczania wody. W rezultacie otrzymujemy czystą, zdrową i
smaczną wodę.
zrównoważona (przegotowana) – wg tradycyjnej medycyny
chińskiej woda idealna nie powinna ani wyziębiać, ani rozgrzewać.
Przegotowanie wody zmienia jej charakter z wyziębiającej na obojętną,
czyli zrównoważoną. Dzięki temu oddziaływanie „Wody Red-OX” na ludzki
organizm jest optymalne
zredukowana – tak jak wody z najlepszych uzdrawiających źródeł,
powinna mieć jak najniższy potencjał redoks, czyli być mocno nasycona
elektronami. Wzbogacenie wody wodorem obniża potencjał redoks. Taka
woda unieszkodliwia wolne rodniki i przywraca naturalną równowagę
redoks w organizmie. Potencjał „Wody Red-OX” jest wyjątkowo niski i
wynosi minimum minus 300 miliwoltów.
właściwie ustrukturyzowana – powinna zachowywać naturalną
strukturę cząsteczek wody (klastrów). Struktura ta jest zwykle niszczona
lub uszkadzana w trakcie produkcji zwykłych wód butelkowanych.
Można temu zapobiec, poddając wodę procesowi strukturyzacji
z zastosowaniem, na przykład, Technologii Grandera tuż przed
zabutelkowaniem. Ustrukturyzowana w taki sposób „Woda Red-OX” ma
większą biodostępność – jest bardziej aktywna chemicznie, a jej naturalne
oddziaływanie jest wzmocnione.
Największym atutem wody Red-ox jest wodór,no więc zacznijmy od tego
dlaczego jest on tak cenny dla naszego organizmu.
To on gwarantuje niski potencjał redoks czyli mocne nasycynie
elektronami.
Dlaczego jest to ważne:
Jaka jest istota równowagi redoks?
956629534.002.png 956629534.003.png
4
Różne substancje mogą być w różnym stopniu wysycone elektronami,
bądź też mieć różny ich deficyt. Jeśli związek chemiczny jest nimi
wysycony mówimy, że ma ujemny potencjał redoks, jeśli ma ich niedobór
– dodatni potencjał redoks. Potencjał ten mierzymy formalnie w woltach.
Poszczególne potencjały mierzymy w sposób względny porównując z
potencjałem zerowym przyjętym w sposób umowny. Jeśli jakaś substancja
ma dodatni potencjał, czyli ma deficyt aktywnych elektronów, mówimy,
że jest utleniona . Jeśli natomiast ma ujemny potencjał, mówimy, że jest
mocno wysycona elektronami czyli jest zredukowana .
Substancje, które są mocno pozbawione elektronów (utlenione), mogą
przyjmować je od innych cząsteczek. Same ulegają one wtedy redukcji.
Owe inne cząsteczki ulegają natomiast utlenieniu. I odwrotnie. Substancje,
które są wysycane elektronami (zredukowane) mogą je oddawać, czyli
ulegać utlenieniu. Cząsteczka, która te elektrony przyjmuje ulega natomiast
redukcji.
Widzimy więc, że reakcje tego typu są zawsze sprzężone, jak coś się
utlenia, to coś innego się redukuje. Utleniacz - utlenia inną substancję
samemu się redukując, reduktor - redukuje inną substancję samemu się
utleniając.
Zauważmy tutaj analogię do definicji potencjału elektrycznego, również
mierzonego w woltach. Jeśli skupimy ładunki elektryczne w jednym
punkcie, to powstaje wokół tego punktu potencjał elektryczny. Potencjał
elektryczny to stosunek energii potencjalnej elektrycznej zgromadzonej
przez te ładunki do wielkości tego ładunku. Potencjał redoks jest więc
w pewnym sensie miarą koncentracji elektronów, które zdolne są do
przechodzenia na inne substancje i utleniania ich.
Życie to prąd
Patrząc z punktu widzenia strumienia elektronów przeskakujących z
jednych cząsteczek na drugie, można powiedzieć, że fenomen życia to
fenomen strumienia elektronów przeskakujących z jednych cząsteczek
na drugie. Początek tego prądu to zredukowane substancje odżywcze:
tłuszcz, cukier, białka, a koniec to tlen. Końcowe produkty utleniania tych
związków to CO2 i H2O.
Wolne rodniki
Aby przejść do dalszych rozważań na temat równowagi redoks w
956629534.004.png
5
naszym organizmie niezbędne jest wyjaśnienie pojęcia często używanego
w różnorakiej literaturze, jakim jest wolny rodnik .
Generalnie jest to cząsteczka, która ma na zewnętrznej powłoce
elektronowej jeden niesparowany, bardzo aktywny chemicznie elektron.
Taka cząsteczka zachowuje się w organizmie jak słoń w składzie porcelany
– gdzie się nie ruszy czyni szkody. Wolny rodnik z łatwością utlenia białka,
kwasy nukleinowe i lipidy błon komórkowych.
Wśród wolnych rodników dominują rodniki tlenowe: H2O2, OH ˙ , O2¯ i
inne. Powstają one nieustannie w mitochondriach jako produkt odpadowy
pozyskiwania energii w szlaku fosforylacji oksydacyjnej.
Unieczynnianie wolnego rodnika jest więc nadrzędnym zadaniem
komórki. Może ono zajść na dwa sposoby. Elektron wolnego rodnika chce
mieć parę, więc trzeba mu albo dodać brakujący elektron (zredukować go)
albo zabrać nadaktywny elektron gdzie indziej, czyli go utlenić.
Wolne rodniki powstają w organizmie w wielu naturalnych reakcjach
chemicznych. Można powiedzieć więc, że są integralną częścią życia.
Jednym z miejsc, gdzie one powstają celowo w organizmie jest ognisko
zapalne, w którym są wytwarzane w dużych ilościach przez leukocyty w
celu niszczenia drobnoustrojów. Nie można więc powiedzieć, że są one
tylko i wyłącznie złe.
Najważniejszym stałym źródłem wolnych rodników w organizmie jest
spalanie wodoru z tlenem. Z każdego litra tlenu, który zużywamy do
spalania, 2% ulega niepełnemu spaleniu do wolnego rodnika tlenowego.
Drugim ważnym źródłem wolnych rodników są różne procesy detoksykacji
zachodzące głównie w wątrobie, w szczególności rozkładanie leków i
toksyn. Widzimy więc że proces tworzenia wolnych rodników w organizmie
jest stały i dość intensywny i wymaga on ciągłego ich usuwania.
Stres oksydacyjny
Naruszenie równowagi redoks jest niebezpieczne, ponieważ zmiany z
udziałem wolnych rodników postępują lawinowo. Ich efektem jest
tzw. stres oksydacyjny, objawiający się m.in. bólem kończyn, gorączką,
dreszczami, bólem gardła itp. Może on stać się następnie podłożem wielu
innych, groźnych dolegliwości.
956629534.005.png 956629534.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin