Jak przebiega cykl płciowy
O prawidłowym, nie zakłóconym przebiegu rozrodu, a pośrednio także o prawidłowym przebiegu laktacji, decyduje skuteczność zabiegów unasieniania. Dlatego muszą być one wykonane we właściwym czasie, który powinien umieć określić hodowca na podstawie zachowania się i wyglądu krowy lub jałówki.
Cykl płciowy u nie zacielonych krów i jałówek trwa średnio 21 dni (z wahaniami od 18 do 24) i w tym samym rytmie powtarza się krótki okres pobudliwości płciowej zwany rują. Dzieli się ona na trzy następujące po sobie fazy:
FAZA PRZEDRUJOWA, podczas której występuje:
· podniecenie, szukanie kontaktu z innymi krowami i wspinanie się na nie,
· porykiwanie, spadek apetytu i obniżenie wydajności mleka,
· zaczerwienienie ścian przedsionka pochwy i lekkie obrzmienie warg sromowych,
· wyciek niewielkiej ilości bardzo rzadkiego, wodnistego śluzu.
FAZA RUI WŁAŚCIWEJ, która charakteryzuje:
· tolerancja na obskakiwanie przez inne krowy, a także obskakiwanie ich
· obfity wyciek przejrzystego, bardzo ciągliwego śluzu rujowego, zwisającego w kształcie sopla
· silne obrzmienie warg sromowych, zaczerwienienie, wilgotność i połyskliwość ścian przedsionka pochwy
· szukanie kontaktu z innymi krowami i lizanie ich
FAZA PORUJOWA, podczas której można zaobserwować:
· brak tolerancji na obskakiwanie przez inne krowy oraz chęci wspinania się na nie,
· stopniowe zanikanie niepokoju i pobudzenia, powrót apetytu,
· zmniejszanie się obrzmienia warg sromowych i zaczerwienienia ścian przedsionka pochwy,
· zanikający wyciek śluzu porujowego, który jest mętny i bardzo lepki, czasem z domieszką krwi.
Krzyżowanie towarowe bydła
Krowy i jałówki o mniejszej wartości genetycznej, nie przeznaczone do remontu stada, należy unasieniać buhajami ras mięsnych. Uzyskane tą drogą mieszańce dwurasowe wyróżniają się:
· wyższymi przyrostami dziennymi i lepszym wykorzystaniem paszy,
· wyższą wydajnością rzeźną i lepszą jakością mięsa,
· francuska rasa dobrze umięśnionego, mocno zbudowanego i wcześnie dojrzewającego bydła mięsnego,
· ciężar krów do 900 kg, buhajów do 1400 kg, cieląt 40-50kg,
· wydajność rzeźna ok. 70%, mięso o średniej ilości tłuszczu śródtkankowego, mało tłuszczu podskórnego,
· nie wskazane unasienianie jałówek i krów o drobnej budowie.
Simental
· szwajcarska rasa rosłego bydła hodowanego w typie mięsnym lub mlecznym,
· ciężar krów śr. 750 kg, buhajów śr. 1250 kg, cieląt 35-45 kg,
· wydajność rzeźna ponad 60%, mięso delikatne, dobrej jakości, lekko przerośnięte tłuszczem,
Piemontese
· włoska rasa bydła mięsnego o delikatnym kośćcu i bardzo dobrym umięśnieniu
· ciężar krów do 600 kg, buhajów ok. 1000kg, cieląt 35-40 kg,
· wydajność rzeźna ok. 72%, mięso doskonałej jakości, o optymalnej zawartości tłuszczu,
· można unasieniać jałówki i krowy o drobnej budowie.
Limousine
· francuska rasa wcześnie dojrzewającego bydła mięsnego o światowym zasięgu,
· ciężar krów do 800 kg buhajów około 1300 kg, cieląt 36-39 kg,
· wydajność rzeźna ok. 67%, mięso delikatne, kruche bez tłuszczu śródtkankowego,
Aberden Angus
· angielska rasa bezrożnego, wcześnie dojrzewającego bydła mięsnego,
· ciężar krów ok. 500 kg, buhajów ok. 800 kg, cieląt 26-28 kg,
· wydajność rzeźna wysoka (ponad 70%), mięso drobno-włókniste, marmurkowate, tj. lekko przerośnięte tłuszczem,
Hereford
· najpopularniejsza na świecie, późno dojrzewająca, angielska rasa bydła mięsnego
· ciężar krów ok. 600 kg, buhajów średnia 900 kg, cieląt 33-36 kg,
· wydajność rzeźna, ze względu na grubą kość, ok. 65%, mięso zdecydowanie chudsze niż u innych ras,
3
zaba_mokotow