zalacznik_do_inseminacji.doc

(129 KB) Pobierz
Jak przebiega cykl płciowy

 

Jak przebiega cykl płciowy

O prawidłowym, nie zakłóconym przebiegu rozrodu, a pośrednio także o prawidłowym przebiegu laktacji, decyduje skuteczność zabiegów unasieniania. Dlatego muszą być one wykonane we właściwym czasie, który powinien umieć określić hodowca na podstawie zachowania się i wyglądu krowy lub jałówki.

Cykl płciowy u nie zacielonych krów i jałówek trwa średnio 21 dni (z wahaniami od 18 do 24) i w tym samym rytmie powtarza się krótki okres pobudliwości płciowej zwany rują. Dzieli się ona na trzy następujące po sobie fazy:


      FAZA PRZEDRUJOWA, podczas której występuje:

·         podniecenie, szukanie kontaktu z innymi krowami i wspinanie się na nie,

·         porykiwanie, spadek apetytu i obniżenie wydajności mleka,

·         zaczerwienienie ścian przedsionka pochwy i lekkie obrzmienie warg sromowych,

·         wyciek niewielkiej ilości bardzo rzadkiego, wodnistego śluzu.

      FAZA RUI WŁAŚCIWEJ, która charakteryzuje:

·         tolerancja na obskakiwanie przez inne krowy, a także obskakiwanie ich

·         obfity wyciek przejrzystego, bardzo ciągliwego śluzu rujowego, zwisającego w kształcie sopla

·         silne obrzmienie warg sromowych, zaczerwienienie, wilgotność i połyskliwość ścian przedsionka pochwy

·         szukanie kontaktu z innymi krowami i lizanie ich

      FAZA PORUJOWA, podczas której można zaobserwować:

·         brak tolerancji na obskakiwanie przez inne krowy oraz chęci wspinania się na nie,

·         stopniowe zanikanie niepokoju i pobudzenia, powrót apetytu,

·         zmniejszanie się obrzmienia warg sromowych i zaczerwienienia ścian przedsionka pochwy,

·         zanikający wyciek śluzu porujowego, który jest mętny i bardzo lepki, czasem z domieszką krwi.

Schemat przebiegu rui u krowy

 

Schamat przebiegu rui u krowy

Krzyżowanie towarowe bydła

Krowy i jałówki o mniejszej wartości genetycznej, nie przeznaczone do remontu stada, należy unasieniać buhajami ras mięsnych. Uzyskane tą drogą mieszańce dwurasowe wyróżniają się:

·         wyższymi przyrostami dziennymi i lepszym wykorzystaniem paszy,

·         wyższą wydajnością rzeźną i lepszą jakością mięsa,

wyższym udziałem mięsa chudego w tuszy.

Charolaise

·         francuska rasa dobrze umięśnionego, mocno zbudowanego i wcześnie dojrzewającego bydła mięsnego,

·         ciężar krów do 900 kg, buhajów do 1400 kg, cieląt 40-50kg,

·         wydajność rzeźna ok. 70%, mięso o średniej ilości tłuszczu śródtkankowego, mało tłuszczu podskórnego,

·         nie wskazane unasienianie jałówek i krów o drobnej budowie.

 



Simental

·         szwajcarska rasa rosłego bydła hodowanego w typie mięsnym lub mlecznym,

·         ciężar krów śr. 750 kg, buhajów śr. 1250 kg, cieląt 35-45 kg,

·         wydajność rzeźna ponad 60%, mięso delikatne, dobrej jakości, lekko przerośnięte tłuszczem,

·         nie wskazane unasienianie jałówek i krów o drobnej budowie.

 



Piemontese

·         włoska rasa bydła mięsnego o delikatnym kośćcu i bardzo dobrym umięśnieniu

·         ciężar krów do 600 kg, buhajów ok. 1000kg, cieląt 35-40 kg,

·         wydajność rzeźna ok. 72%, mięso doskonałej jakości, o optymalnej zawartości tłuszczu,

·         można unasieniać jałówki i krowy o drobnej budowie.

 



Limousine

·         francuska rasa wcześnie dojrzewającego bydła mięsnego o światowym zasięgu,

·         ciężar krów do 800 kg buhajów około 1300 kg, cieląt 36-39 kg,

·         wydajność rzeźna ok. 67%, mięso delikatne, kruche bez tłuszczu śródtkankowego,

·         można unasieniać jałówki i krowy o drobnej budowie.

 

Aberden Angus

·        

angielska rasa bezrożnego, wcześnie dojrzewającego bydła mięsnego,

·         ciężar krów ok. 500 kg, buhajów ok. 800 kg, cieląt 26-28 kg,

·         wydajność rzeźna wysoka (ponad 70%), mięso drobno-włókniste, marmurkowate, tj. lekko przerośnięte tłuszczem,

·         można unasieniać jałówki i krowy o drobnej budowie.

 

Hereford

·        

najpopularniejsza na świecie, późno dojrzewająca, angielska rasa bydła mięsnego

·         ciężar krów ok. 600 kg, buhajów średnia 900 kg, cieląt 33-36 kg,

·         wydajność rzeźna, ze względu na grubą kość, ok. 65%, mięso zdecydowanie chudsze niż u innych ras,

·         można unasieniać jałówki i krowy o drobnej budowie.

 

3

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin