Ryż po brazylijsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Ry¿ po brazylijsku

Ryż po brazylijsku

 

Składniki na 4 porcje:

duża puszka owoców morza w sosie własnym

2 spore cebule

2-3 ząbki czosnku

2 łki soku z cytryny

2 łki posiekanej zielonej pietruszki

łka przecieru pomidorowego

3 szklanki ugotowanego ryżu

kieliszek białego wytrawnego wina

2 łki oleju i masła

l

 

Ugotowany ryż skrop sokiem z cytryny (łka) i wymieszaj.

 

Sos z owoców morza dokładnie połącz z przecierem pomidorowym i winem. Posiekane cebule zeszklij na rozgrzanym oleju, wsyp posiekany czosnek i wlej przygotowany sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu kilka minut, po czym dodaj owoce morza i zieloną pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pozostałym sokiem z cytryny. Chwilę dusić razem, następnie dokładnie wymieszaj z ryżem.

 

Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego ł masła włóż ryż, posyp go grudkami pozostałego masła i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin