Biała kiełbasa w piwie.
Napisał Daga
Skład:0,5kg białej kiełbasy2 łyżki tłuszczu1 cebula1 łyżka białego octu winnego1 szklanka piwa1 łyżka mąkisól, pieprz, cukierSposób wykonania:Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy ½ szklanki wywaru z gotującej się kiełbasy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Kiełbasę kroimy w kilku centymetrowe kawałki i jeszcze przez kilkanaście minut gotujemy (bardzo powoli) w sosie.
Komentarze
Dodane przez anerite w dniu - 2005-01-16 00:30:41
Przepis wyglada b. zachecajaco, bede probowac. Co do rozcienczania zasmazki, to lepiej rozcienczac zimnym wywarem, nie robia sie kluchy. Mozna odlac torche i wystudzic. Sos mozna tez rozrzedic zimym rosolem, bulionem lub woda. Latwiej. Pozdrawiam, Anerite.
jankopDodane przez Gość w dniu - 2005-03-24 16:12:27
jest to tradycyjna polska potrawa tzw. kiełbasa wereszczaka, wereszczak był kucharzem króla Stanisława Augusta. Pycha jak sie kupi dobrą kiełbasę i umiejętnie zrobi. Pozdrawiam
lewwal