Babka ziemniaczana.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

 

Składniki:

2 kg ziemniaków

50 dag boczku (lub 30 dag boczku i 20 dag wędzonej kiełbasy)

3 jaja

cebula

3 ząbki czosnku

szklanka gęstej śmietany

pieprz, sól

uszcz do formy

 

Umyte, obrane i opłukane ziemniaki zetrzyj na tarce i - jeżeli trzeba - osącz na sicie. Boczek pokrój w drobną kostkę, cebulę i czosnek obierz. Teraz drobniutko posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

 

Na patelni zrumień boczek z cebulą, połowę skwarków odłóż. Resztę wraz z tłuszczem wlej do masy ziemniaczanej, dodaj jaja, czosnek, pieprz i sól, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

 

Następnie przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej, by warstwa miała grubość 5-6 cm). Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż wierzch się mocno zrumieni (około 1-2 godzin - zależnie od grubości babki).

 

Upieczoną babkę (podzieloną na kwadraty o boku kilku centymetrów) podawaj jeszcze gorą. Przed podaniem posyp odłonymi skwarkami i polej śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin