Pianka.doc

(66 KB) Pobierz
Pianka

Pianka

 

              Pianka

 

·         Upiec cienki biszkopt kakaowy.

 

 

Składniki na masę:

·         0,5 l mleka;

·         25 dag masła;

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej;

·         2 łyżki mąki pszennej;

·         8 łyżek kokosu;

·         5 żółtek;

·         3-4 łyżki cukru kryształu;

·         1 cukier waniliowy;

 

 

Wykonanie:

Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem.

 

Składniki na piankę:

·         5 białek;

·         3/4 szklanki cukru kryształu;

·         1 łyżeczka żelatyny;

·         2 czubate łyżki galaretki czerwonej;

·         3 łyżki wody;

 

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w wodzie. Po około 5 minutach dosypać galaretkę i rozpuścić z żelatynę delikatnie podgrzewając (należy koniecznie uważać, żeby galaretki nie zagotować, bo się nie zetnie z pianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje.

 

Dodatki:

·         1 puszka ananasów;

·         3-4 kostki czekolady;

Przełożenie ciasta:

Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej - pianka-starta czekolada.

 

Uwagi

1.     Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, żeby "zaostrzyć" smak masy.

2.     Zanim wybijemy jaja do miski, koniecznie trzeba je sparzyć wrzątkiem. Zagotowuję wodę w czajniku i przelewam wrzątkiem jajka ułożone na sicie.

3.     Sok z ananasów wlewam do woreczków na lód i zamrażam. Jest świetnym dodatkiem do różnych napojów oraz wody mineralnej. Polecam:)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin