Piernik przekładany budyniem.doc

(79 KB) Pobierz
Piernik przekładany budyniem

Piernik przekładany budyniem

 

 

Składniki na 12 porcji
 

Na ciasto:

3 szkl mąki pszennej

1,5 szkl cukru

1,5 szkl mleka

3/4 szkl oleju

2 jajka

3 łyżki miodu

2 łyżeczki sody

2 łyżki kakao

2 łyzki przyprawy do piernika
 

Na masę budyniową:

1,5 torebki proszku budyniowego

torebeczka cukru waniliowego

500 ml mleka

1/4 kostki masła
 

 

Na polewę:

tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczona w 2 łyżkach mleka

posypać orzechami

 

           

Etapy przygotowania
 

1.Ciasto:

wszystkie składniki wkładamy do miski i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę 40/24cm .Upiec w tem 180st. przez ok 40 min(najlepiej sprawdzić patyczkiem ). Wystudzić i przekroić wzdłuż( najlepiej nitką).

 

2.Wykonanie budyniu: zagotować 350 ml mleka, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawić do wystygnięcia i przykryć folią spożywczą(aby nie powstał kożuch).Zimny budyń zmiksować z masłem i przekładać nim placki.

 

3.Rada: Ciasto najlepiej smakuje udekorowane rozpuszczoną czekoladą (w dwóch łyżkach mleka) oraz posypane orzechami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin