z CHÓW I HODOWLA KONI(1).doc

(525 KB) Pobierz
HODOWLA TRZODY CHLEWNEJ

WYKŁAD 4
ŻYWIENIE KONI

 

Skrobia jest wchłaniana i wykorzystywana do:

1.       po utlenieniu – do wytworzenia ATP

2.       do magazynowania energii w postaci glikogenu mięśniowego

3.       glikogenu wątrobowego

4.       tłuszczu ciała

5.       resynteza glikogenu po dużym wysiłku u koni trwa 48-72 godzin

 

Włókno poza dostarczeniem energii jest konieczne w żywieniu koni do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, ponieważ:

1.       zmusza konia do dokładnego pogryzienia pokarmu

2.       wzmaga perystaltykę jelit

3.       tworzy właściwą strukturę treści pokarmowej w jelicie cienkim

4.       zwiększa objętość przewodu pokarmowego, co podwyższa jelitowe zasoby wody w ilości 1-5ml/g włókna oraz elektrolitów

 

Udział włókna w dawce pokarmowej powinien wynosić:

1.       minimalny 14-15%

2.       optymalny 16-18%

3.       przy małym obciążeniu pracą 20-22%

4.       przy utrzymaniu stajennym minimalna dawna pasz objętościowych suchych nie powinna być niższa jak 1kg/100kg masy ciała

 

Możliwości kompozycji energii KJ/g i wydajności energii wykorzystanej w jelicie grubym w zależności od składu LKT wynikającego z udziału włókna w dawce według Vermoral i Rosset (1996)

Włókno %

5

10

15

20

25

30

35

Kwas octowy

60

62

65

68

70

73

76

Kwas propionowy

25

24

21

19

18

16

14

Kwas masłowy

15

14

14

13

12

11

10

Energia (kJ/g)

18,29

18,16

17,91

17,7

17,49

17,24

17,00

Wykorzystanie w %

68,0

67,5

66,6

65,8

65,3

64,5

63,6

 

Tłuszcz

Zalety stosowania dodatku tłuszczu dla koni to:

1.       wysoka wartość energetyczna

2.       w warunkach tlenowych oszczędzanie glikogenu

3.       mniejsza produkcja ciepła

4.       mniejszy spadek poziomu cukru we krwi po wysiłku

5.       zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia mięśniochwatu

 

Dodatek tłuszczu od 3 do 6%, maksymalny do 10%.

 

Oszacowanie ilości aminokwasów wchłanianych w jelitach z różnych pasz (w g/kg suchej masy) według Tisserand i Martin-Rosset (1996)

Pasze

Jelito cienkie

Jelito grube

Razem

Białko właściwe w g

Rzeczywista strawność w %

AIAA w g

Białko właściwe w g

Rzeczywista strawność w %

AIAA w g

MADC g

Białko og. str. g

Treściwe

171

0,85

145

26

0,90

2

147

148

Młoda trawa

162

0,70

113

49

0,80

4

117

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin