WYKŁAD 4ŻYWIENIE KONI
Skrobia jest wchłaniana i wykorzystywana do:
1. po utlenieniu – do wytworzenia ATP
2. do magazynowania energii w postaci glikogenu mięśniowego
3. glikogenu wątrobowego
4. tłuszczu ciała
5. resynteza glikogenu po dużym wysiłku u koni trwa 48-72 godzin
Włókno poza dostarczeniem energii jest konieczne w żywieniu koni do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, ponieważ:
1. zmusza konia do dokładnego pogryzienia pokarmu
2. wzmaga perystaltykę jelit
3. tworzy właściwą strukturę treści pokarmowej w jelicie cienkim
4. zwiększa objętość przewodu pokarmowego, co podwyższa jelitowe zasoby wody w ilości 1-5ml/g włókna oraz elektrolitów
Udział włókna w dawce pokarmowej powinien wynosić:
1. minimalny 14-15%
2. optymalny 16-18%
3. przy małym obciążeniu pracą 20-22%
4. przy utrzymaniu stajennym minimalna dawna pasz objętościowych suchych nie powinna być niższa jak 1kg/100kg masy ciała
Możliwości kompozycji energii KJ/g i wydajności energii wykorzystanej w jelicie grubym w zależności od składu LKT wynikającego z udziału włókna w dawce według Vermoral i Rosset (1996)
Włókno %
5
10
15
20
25
30
35
Kwas octowy
60
62
65
68
70
73
76
Kwas propionowy
24
21
19
18
16
14
Kwas masłowy
13
12
11
Energia (kJ/g)
18,29
18,16
17,91
17,7
17,49
17,24
17,00
Wykorzystanie w %
68,0
67,5
66,6
65,8
65,3
64,5
63,6
Tłuszcz
Zalety stosowania dodatku tłuszczu dla koni to:
1. wysoka wartość energetyczna
2. w warunkach tlenowych oszczędzanie glikogenu
3. mniejsza produkcja ciepła
4. mniejszy spadek poziomu cukru we krwi po wysiłku
5. zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia mięśniochwatu
Dodatek tłuszczu od 3 do 6%, maksymalny do 10%.
Oszacowanie ilości aminokwasów wchłanianych w jelitach z różnych pasz (w g/kg suchej masy) według Tisserand i Martin-Rosset (1996)
Pasze
Jelito cienkie
Jelito grube
Razem
Białko właściwe w g
Rzeczywista strawność w %
AIAA w g
MADC g
Białko og. str. g
Treściwe
171
0,85
145
26
0,90
2
147
148
Młoda trawa
162
0,70
113
49
0,80
4
117
moniczka09