WYKŁAD 3KSIĘGI STADNE I ŻYWIENIE KONI
Kwadryga (2)
Kaszt., PSK Golejewko, hod. wł., urp. 1951 po Pilade i Quarry po Pharis i Querelle po Parachute i Estella II po Harlekin.
1956 kl. c. gn. Kwinta po Turysta |
1957 poroniła bliźnięta po Turysta |
1958 poroniła bliźnięta po Turysta |
1959 og. kaszt. Kastor po Casanova |
1960 og. gn. Kapitol po De Corte |
1961 jałowa po Masis | PSK Golejewko
. |
1972 og. e. gn. Karamello po Taurów |
1973 nie stanowiona w r. 1972 |
Zgładzona w r. 1973
Do księgi koni arabskich czystej krwi PASB wpisuje się ogiery, klacze i źrebięta pochodzące:
1. od rodziców wpisanych do polskiej księgi koni arabskich czystej krwi
2. odpowiedniej księgi zagranicznej, uznanej przez Światową Organizację Konia Arabskiego (WAHO)
KSA kryterium 1/16
PASB
PAASB
Decyzja Komisji z dnia 10 stycznia 1996 r. (96/78/WE)
Artykuł 1
1. Aby zakwalifikować się do wpisu do głównego działu księgi stadnej swojej rasy, zarejestrowane zwierzęta z rodziny koniowatych muszą:
- pochodzić od rodziców wpisanych do głównego działu księgi stadnej tej samej rasy i posiadać rodowód ustalony zgodnie z zasadami tej księgi stadnej,
- być zidentyfikowane jako chodzące źrebięta zgodnie z zasadami tej księgi stadnej, co powinno wymagać co najmniej świadectwa pokrycia.
Księga wstępna
Wpisywane są klacze:
1. od matek wpisanych do ksiąg wstępnych po ogierach wpisanych do ksiąg
2. od matek nie wpisanych do ksiąg po ogierach wpisanych do ksiąg
3. klacze od matek nie wpisanych do ksiąg muszą uzyskać za pokrój 75 pkt (małopolskie 78) w tym za typ 13
Księga główna
Wpisywane są:
1. ogiery od rodziców wpisanych do ksiąg głównych
2. klacze od matek wpisanych do ksiąg wstępnych lub głównych, po ojcach wpisanych do ksiąg głównych; pochodzą co najmniej od dwóch pokoleń przodków danej rasy lub ras biorących udział w jej wytworzeniu
Ogiery i klacze wpisywane do ksiąg powinny:
1. posiadać typ i inne cechy rasy podane w programie hodowlanym
2. być poddane ocenie wartości użytkowej
3. wykazać się zdrowiem, prawidłową budową i rozwojem
4. ogiery – ukończyć 36 miesięcy
5. klacze – urodzić źrebię lub być pokryte
Do ksiąg nie mogą być wpisane konie u których stwierdzono:
1. Obustronną ślepotę
2. Zgryz szczupaczy lub karpiowaty
3. Wnętrostwo
4. Szpat kostny
5. Zajęczak
6. Ogiery – dychawicę świszczącą
7. Konie które przy ocenie pokroju uzyskały mniej niż połowę maksymalnej liczby pkt za kłodę, kończyny, kopyta i ruch
Księga koni rasy małopolskiej
Księga wstępna – klacze
- po ojcu wpisanym do ksiąg: Km, PSB, PASB, zagr ksiąg angloarabskich, ras półkrwi arabskiej i angielskiej dawnych rodów austro-węgierskich
Księga główna – ogiery i klacze
1. Od rodziców wpisanych do ksiąg: Km, PSB, PASB, zagr ksiąg angloarabskich, ras półkrwi arabskiej i angielskiej dawnych rodów austro-węgierskich
2. Inne konie jeżeli w 3 pokoleniu występuje tylko 1 przodek obcy dla rasy małopolskiej
3. Potomstwo sp jeżeli w 3 pokoleniu występuje 7 przodków kwalifikujących do księgi małopolskiej
4. Do działu koni angloarabskich – konie spełniające warunki określone przez Międzynarodową Konferencję Konia Angloarabskiego (CIAA) z podaniem procentu czystej krwi arabskiej
5. Ogiery 78 pkt., klacze 75 pkt.
Księga koni rasy wielkopolskiej
Do ksiąg rasy wielkopolskiej wpisuje się potomstwo pochodzące:
1. od rodziców wpisanych do ksiąg wlkp oraz do zagranicznych rasy trakeńskiej
2. od matek wpisanych do wlkp po ojcach ras wlkp i trk
3. od matek xx, oo i xxoo po ojcach wlkp i trk
4. od jednego lub obojga rodziców wpisanych do księgi sp jeżeli w 2 lub 3 pokoleniu posiada wyłącznie przodków
5. od matek wpisanych do ksiąg wlkp i trk po ojcach wpisanych do ksiąg zrzeszonych w WBFSH, które Komisja Księgi stadnej uzna za przydatne do doskonalenia rasy
6. Ocena pokroju: ogiery 78 pkt., klacze 70 pkt.
Polski koń szlachetny pół krwi dział I
Do księgi stadnej rasy polski koń szlachetny pół krwi wpisuje się:
1. konie pochodzące od rodziców wpisanych do księgi sp i od rodziców wpisanych do ksiąg zrzeszonych w WBESH które Komisja Księgi Stadnej uzna za przydatne do doskonalenia rasy
2. konie pochodzące z krzyżowania ras: małop., wlkp, sp i śl oraz z rasami importowanymi nie spełniające warunków wpisu do ksiąg Km, Kwlkp, Kśl
3. konie pochodzące z ww, krzyżowań z rasami czystymi
4. konie importowane spełniające wymagania programu hodowlanego
5. Pokrój: ogiery 78 pkt, klacze 75 pkt
Księga stadna koni trakeńskich
Celem hodowli jest utrzymanie czystości rasowej
1. Dopuszcza się używanie xx, oo, angloarabów i Schagya
2. Ogiery innych ras mogą być użyte jeżeli zostały uznane przez Związek Trakeński w Niemczech
3. Przy ocenie pokroju stosowana jest bonitacja polska oraz
4. dla celów wewnętrznych Związku w skali 70 punktowej
5. (typ rasowy i płciowy, pokrój, postawa kończyn, stęp, kłus, galop, wrażenie ogólne)
6. Za ocenę pokroju w skali 100 punktowej ogiery muszą uzyskać 78 pkt., klacze 76 pkt.
7. W skali 70 punk ogiery 48 pkt., klacze 45 pkt.
Księga koni rasy śląskiej
Do księgi rasy śląskiej wpisuje się:
1. konie posiadające w 3 pokoleniu przodków ras śląskiej, oldenburskiej w starym typie i xx
2. 1 inny przodek ras szlachetnych w 3 pokoleniu jest traktowany jako NN i może wystąpić jedynie ze strony matki
Wyróżnia się:
1. konie śląskie w starym typie – do 4 przodków xx w 3 pokoleniu
2. konie śląskie w nowym typie – do 6 przodków xx w 3 pokoleniu
3. Ogiery i klacze xx mogą być dopuszczone przez Komisję Księgi Stadnej do doskonalenia rasy śląskiej po ocenie wartości użytkowej
4. Pokrój: ogiery: 78 pkt., klacze 74 pkt.
Konie zimnokrwiste
1. pochodzą po rodzicach wpisanych do polskiej lub zagranicznych ksiąg stadnych koni zimnokrwistych uznanych za przydatne do doskonalenia polskich koni zimnokrwistych
2. ocena pokroju
- ogiery krajowe 77 pkt.
- ogiery importowane 81 pkt.
- klacze od matek wpisanych 72 pkt., od niewpisanych 74 pkt. w tym za typ minimum 13 pkt.
Do księgi koni rasy huculskiej wpisuje się ogiery i klacze, pochodzące co najmniej od czterech pokoleń przodków wpisanych do polskiej księgi koni rasy huculskiej lub odpowiedniej księgi zagranicznej.
Do księgi koni rasy konik polski wpisuje się ogiery i klacze, pochodzące co najmniej od czterech pokoleń przodków wpisanych do polskiej księgi koni rasy konik polski lub odpowiedniej księgi zagranicznej.
Do księgi koni kuców szetlandzkich wpisuje się ogiery, klacze i źrebięta, pochodzące od rodziców wpisanych do polskiej księgi kuców szetlandzkich lub odpowiedniej księgi zagranicznej, uznanej przez Międzynarodowy Komitet do spraw Kuców Szetlandzkich (ISPC).
Rejestry kucy i koni małych będą prowadzone w 5-ciu działach:
- I dział kuców pochodzenia szetlandzkiego (do 110 cm wzrostu), mogących posiadać w rodowodach do 50% przodków innych ras kuców
- II dział kuców różnych ras i typów powyżej 110 cm wzrostu. Przewidziana możliwość działów dla odpowiednio licznych grupy rasowych, np. kuców walijskich, niemieckich kuców wierzchowych, itp.
- III dział kuców felińskich. Do tego działu wpisuje się kuce, których przynajmniej jedno z rodziców jest kucem felińskim (kf). W przypadku, gdy drugie z rodziców jest innej rasy, musi być udowodnionym pochodzeniowo przedstawicielem ras wyjściowych tzn.: czystej krwi arabskiej (oo), konika polskiego (kn), konia małopolskiego (m), kuca walijskiego (kuc wal.), kuca szetlandzkiego (kuc szetl.), konia rasy huculskiej (hc).
- IV dział kuców rasy fiordzkiej (fiordingów)
- V dział koni małych od 149 do 156 (157) cm wzrostu wszystkich szlachetnych ras i typów, nie kwalifikujące się do wpisu do odnośnych ksiąg stadnych
Żywienie koni
Żywienie i pasze Kierunek produkcji i jakość koni Genetyka Rozród
Brakowanie Budynki, środowisko, zoohigiena Efektywność pracy
↓
Produkcja koni ← Koszty produkcji
↓ ← Merketing
Maksymalizacja zysku
Żywienie
1. Budowa i fizjologia przewodu pokarmowego
2. Możliwości pobrania rożnych pasz
3. Stosunek pasz objętościowych do treściwych
4. Zbilansowanie dawek (energia, białko, związki mineralne i witaminy)
5. Wpływ żywienia na wzrost i wydajność koni w pracy
6. Koszty produkcji (zakupu) pasz, jakość pasz
7. Optymalizacja kosztów żywienia
8. Schorzenia wywoływane nieprawidłowym żywieniem
Pojemność i długość poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego konia
Część przewodu pokarmowego
Pojemność całkowita (litry)
Długość całkowita (m)
Żołądek
wahania
18
7-20
Jelito cienkie
64
10-24
Jelito ślepewahania
moniczka09