Pleśniak.docx

(15 KB) Pobierz

Pleśniak

Składniki:

0,5 kg mąki
5 jaj
1 szklanka i 3łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 słoik wiśni pestkowanych
1 kostka palmy

 

Sposób wykonania:

http://www.przepis-kulinarny.pl/image/newsy/min/933.jpgMąkę, 3 łyżki cukru ,palmę, żółtka z jaj i proszek do pieczenia ugniatamy razem tak długo aż ciasto samo odejdzie od ręki,potem ciasto dzielimy na 3 równe części, 1 cześć zostawiamy białą, do dwóch pozostałych części dodajemy kakao i również je mieszamy. Częścią białą wykładamy blaszkę potem kruszymy jedną część z kakao, następnie nakładamy wiśnie. Na owoce nakładamy ubite białka z 5 jaj, białka ze szklanką cukru ubijamy na sztywno na koniec na piane kruszymy drugą część z kakao. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin