Cynamonowiec.doc

(25 KB) Pobierz
Cynamonowiec

  Cynamonowiec

 

5 jajek
1 szklanka cukru
1 ¾ szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
30 dag jabłek
½ szklanki rodzynek
½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną, jabłka pokrojone w kostkę, bakalie i wymieszać. Jabłka i bakalie należy lekko oprószyć mąką, aby nie spadły na spód ciasta.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej.

Piec ok. 60 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin