Makowa szarlotka
Masa: 30 dag maku 30 dag jabłek 4 jajka ¾ szklanki cukru 25 dag margaryny 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy ok. ¾ szklanki orzechów włoskich ok. ¾ szklanki rodzynek aromat migdałowy Polewa: 3 łyżki kakao 5 dag gorzkiej czekolady 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżka śmietanki np. 30% Do dekoracji: kokos orzechy włoskie
Sposób wykonania:
Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z ½ szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy, pokrojone orzechy włoskie i rodzynki (które wcześniej należy zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu migdałowego i moczyć ok. 1 godziny, a następnie odcedzić). Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, następnie dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.
Kakao, połamaną czekoladę, masło, cukier i śmietankę dać do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy, ciepłą polewą polać ciasto. Udekorować, tworząc skośne pasy na przemian z koksem i pokrojonymi orzechami włoskimi.
Kosta64