聽
Sa艂atka z czerwonej kapusty
Sk艂adniki:
3 kg czerwonej kapusty
1 kg jab艂ek
1 kg pomidor贸w
50 dag cebuli
Zalewa:
1 szklanka octu 10-proc.
9 szklanek wody
kilka go藕dzik贸w
4 li艣cie laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 艂y偶ek cukru
3 - 4 艂y偶eczki soli
Spos贸b wykonania:
Kapust臋 poszatkowa膰 i posypa膰 p艂ask膮 艂y偶k膮 soli, cebul臋 pokroi膰 w plasterki, posypa膰
艂y偶eczk膮 soli, odstawi膰 na 24 godziny. Nast臋pnie warzywa odcisn膮膰, zala膰 gor膮c膮
zalew膮 i gotowa膰 45 minut. Pomidory w艂o偶y膰 na 5 minut do gor膮cej wody, po czym
wyj膮膰, ostudzi膰, obra膰 ze sk贸rki. Pod koniec gotowania do kapusty doda膰 pokrojone na
cz膮stki pomidory i obrane starte jab艂ka, chwil臋 razem gotowa膰. Na艂o偶y膰 gor膮c膮 sa艂atk臋
do s艂oik贸w. Do ka偶dego wla膰 艂y偶eczk臋 oleju s艂onecznikowego, zamkn膮膰.
Pasteryzowa膰 15 - 20 minut.
Wlodawianka