Sa艂atka z czerwonej kapusty.docx

(10 KB) Pobierz

Sa艂atka z czerwonej kapusty

Sk艂adniki:

3 kg czerwonej kapusty

1 kg jab艂ek

1 kg pomidor贸w

50 dag cebuli

Zalewa:

1 szklanka octu 10-proc.

9 szklanek wody

kilka go藕dzik贸w

4 li艣cie laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

6 艂y偶ek cukru

3 - 4 艂y偶eczki soli

Spos贸b wykonania:

Kapust臋 poszatkowa膰 i posypa膰 p艂ask膮 艂y偶k膮 soli, cebul臋 pokroi膰 w plasterki, posypa膰

艂y偶eczk膮 soli, odstawi膰 na 24 godziny. Nast臋pnie warzywa odcisn膮膰, zala膰 gor膮c膮

zalew膮 i gotowa膰 45 minut. Pomidory w艂o偶y膰 na 5 minut do gor膮cej wody, po czym

wyj膮膰, ostudzi膰, obra膰 ze sk贸rki. Pod koniec gotowania do kapusty doda膰 pokrojone na

cz膮stki pomidory i obrane starte jab艂ka, chwil臋 razem gotowa膰. Na艂o偶y膰 gor膮c膮 sa艂atk臋

do s艂oik贸w. Do ka偶dego wla膰 艂y偶eczk臋 oleju s艂onecznikowego, zamkn膮膰.

Pasteryzowa膰 15 - 20 minut.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin