Pikle z og贸rk贸w.docx

(10 KB) Pobierz

Pikle z og贸rk贸w

Sk艂adniki:

2 kg dojrza艂ych (nawet 偶贸艂tych og贸rk贸w)

1/2 szklanki octu 10-proc.

6 - 8 p艂askich 艂y偶eczek cukru

5 dag soli

2 - 3 艂y偶eczki gorczycy

ziele angielskie

2,5 szklanki wody

Spos贸b wykonania:

Og贸rki umy膰, obra膰, przekroi膰 wzd艂u偶, 艂y偶eczk膮 usun膮膰 nasiona i mi臋kki mi膮偶sz.

Ponownie przekroi膰 wzd艂u偶, aby z jednego og贸rka otrzyma膰 4 p艂aty. Oczyszczone p艂aty

u艂o偶y膰 w emaliowanej (nie obitej) misce lub kamiennym garnku, przesypa膰 sol膮 i

zostawi膰 na 12 godzin. Nast臋pnie odcedzi膰 na sicie i prze艂o偶y膰 do czystych s艂oik贸w. Z

wody, cukru, gorczycy i octu przygotowa膰 zalew臋. Gor膮c膮 zala膰 u艂o偶one w s艂oju og贸rki.

Do ka偶dego s艂oja doda膰 kilka ziaren ziela angielskiego, po czym s艂oiki szczelnie

zamkn膮膰 i pasteryzowa膰 oko艂o 30 minut.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin