聽
Pikle z fasolki i marchewki
Sk艂adniki:
1,5 kg zielonej fasolki szparagowej (mo偶e te偶 by膰 mamucia)
p臋czek m艂odych marchewek
30 dag szalotek
1 l octu z bia艂ego wina
75 dag cukru
10 go藕dzik贸w
2 ma艂e laski cynamonu
1 艣rednia cebula
p贸艂 p臋czka czosnku
s贸l
Spos贸b wykonania:
Fasolk臋 oczy艣ci膰, op艂uka膰. Marchewki obra膰, pokroi膰 wzd艂u偶 na d艂ugie cienkie s艂upki.
Szalotki obra膰 i pokroi膰 na po艂贸wki. Fasolk臋 i marchewki w艂o偶y膰 do osolonego wrz膮tku,
gotowa膰 przez 10 minut. W tym czasie obra膰 cebul臋 i przekroi膰 na po艂ow臋. Ocet
zagotowa膰 z cukrem, go藕dzikami, cynamonem, cebul膮 i cz膮brem. Warzywa os膮czy膰 i
prze艂o偶y膰 razem z szalotkami do s艂oik贸w. Pola膰 przecedzon膮 zalew膮 octow膮. Zamkn膮膰
s艂oiki, pasteryzowa膰 1 godzin臋.
Wlodawianka