Pikle z fasolki i marchewki.docx

(10 KB) Pobierz

Pikle z fasolki i marchewki

Sk艂adniki:

1,5 kg zielonej fasolki szparagowej (mo偶e te偶 by膰 mamucia)

p臋czek m艂odych marchewek

30 dag szalotek

1 l octu z bia艂ego wina

75 dag cukru

10 go藕dzik贸w

2 ma艂e laski cynamonu

1 艣rednia cebula

p贸艂 p臋czka czosnku

s贸l

Spos贸b wykonania:

Fasolk臋 oczy艣ci膰, op艂uka膰. Marchewki obra膰, pokroi膰 wzd艂u偶 na d艂ugie cienkie s艂upki.

Szalotki obra膰 i pokroi膰 na po艂贸wki. Fasolk臋 i marchewki w艂o偶y膰 do osolonego wrz膮tku,

gotowa膰 przez 10 minut. W tym czasie obra膰 cebul臋 i przekroi膰 na po艂ow臋. Ocet

zagotowa膰 z cukrem, go藕dzikami, cynamonem, cebul膮 i cz膮brem. Warzywa os膮czy膰 i

prze艂o偶y膰 razem z szalotkami do s艂oik贸w. Pola膰 przecedzon膮 zalew膮 octow膮. Zamkn膮膰

s艂oiki, pasteryzowa膰 1 godzin臋.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin