聽
Og贸rki konserwowe
Sk艂adniki:
2 kg ma艂ych i j臋drnych og贸rk贸w
5 szklanek wody
1 szklanka octu 6-proc.
p贸艂torej 艂y偶ki soli
2 艂y偶ki cukru
2 艂odygi kopru
korze艅 chrzanu
2 g艂贸wki czosnku
2 li艣cie laurowe
4 - 5 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
5 - 10 ziaren gorczycy
Spos贸b wykonania:
Og贸rki umy膰 i 艣cis艂o u艂o偶y膰 w s艂ojach. Do garnka wla膰 wod臋 i ocet, doda膰 s贸l oraz cukier,
zagotowa膰, ostudzi膰. Do ka偶dego s艂oja w艂o偶y膰 3 z膮bki czosnku, przyprawy i wla膰 zimn膮
zalew臋 (3 cm poni偶ej brzeg贸w s艂oika). S艂oje lekko zamkn膮膰 nakr臋tkami i pasteryzowa膰
przez 35 minut. Po ostudzeniu og贸rki przechowywa膰 w suchym, ch艂odnym miejscu. Kto
chce, mo偶e do ka偶dego s艂oika w艂o偶y膰 dymk臋 i kilka plasterk贸w marchewki.
Wlodawianka