Og贸rki konserwowe.docx

(10 KB) Pobierz

Og贸rki konserwowe

Sk艂adniki:

2 kg ma艂ych i j臋drnych og贸rk贸w

5 szklanek wody

1 szklanka octu 6-proc.

p贸艂torej 艂y偶ki soli

2 艂y偶ki cukru

2 艂odygi kopru

korze艅 chrzanu

2 g艂贸wki czosnku

2 li艣cie laurowe

4 - 5 ziaren pieprzu

2 ziarna ziela angielskiego

5 - 10 ziaren gorczycy

Spos贸b wykonania:

Og贸rki umy膰 i 艣cis艂o u艂o偶y膰 w s艂ojach. Do garnka wla膰 wod臋 i ocet, doda膰 s贸l oraz cukier,

zagotowa膰, ostudzi膰. Do ka偶dego s艂oja w艂o偶y膰 3 z膮bki czosnku, przyprawy i wla膰 zimn膮

zalew臋 (3 cm poni偶ej brzeg贸w s艂oika). S艂oje lekko zamkn膮膰 nakr臋tkami i pasteryzowa膰

przez 35 minut. Po ostudzeniu og贸rki przechowywa膰 w suchym, ch艂odnym miejscu. Kto

chce, mo偶e do ka偶dego s艂oika w艂o偶y膰 dymk臋 i kilka plasterk贸w marchewki.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin