Podchmielona kaczka
Składniki:
1 kaczka (około 2 kg),
50 ml śliwowicy,
5 dag rodzynek,
5 dag migdałów,
10 suszonych śliwek,
4 kwaskowe jabłka,
10 moreli,
2 duże twarde gruszki,
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
5 dużych zmiażdżonych ząbków czosnku,
2 goździki utłuczone w moździerzu,
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
1 szklanka wywaru z kurczaka,
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżka stopionego masła,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1 łyżka soku cytrynowego
Wykonanie:
Odciąć ostrym nożem szyje i kuper kaczki. Ptaka starannie wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżony czosnek wymieszać z solą, pieprzem (zostawić szczyptę do farszu) i gałką muszkatołową. Natrzeć tak przygotowaną pastą ptaka wewnątrz i z zewnątrz. Odstawić w chłodne, przewiewne miejsce na 30 minut.Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w słupki. Suszone śliwki pokroić w paseczki a morele na połówki. Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki (nie obierać) oraz pokrojone na ćwiartki jabłka posypać goździkami, a następnie skropić sokiem z cytryny. Bakalie wymieszać ze śliwowica, imbirem i szczypta pieprzu. Dodać do nich połówki moreli i odstawić na bok. Rozgrzać piekarnik do 175° C. Utrzeć miód z suszonym majerankiem i stopionym masłem. Do farszu bakaliowo-morelowego dodać kilka cząstek jabłek i gruszek. Nadziać kaczkę, a skórkę posmarować miodowa zaprawa. Ułożyć kaczkę w brytfance grzbietem do dołu, podlać 1/2 szklanki wywaru z kurczaka, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny, podlewając co 15 minut sosem z dna brytfanny.Wyjąć brytfannę z piekarnika, przewrócić kaczkę grzbietem na wierzch, a dookoła ułożyć gruszki i jabłka. Piec (albo podgrzewać) jeszcze przez 30 minut, polewając kilkakrotnie kaczkę sosem. Podawać kaczkę z sałatką z czerwonej kapusty, jabłek i rodzynek polaną sosem winegret) i z francuskimi kluskami. Można również zblanszować małe ziemniaki (około 5 minut gotowania w lekko osolonej wodzie) i z jednej s trony brytfanki ułożyć jabłka i gruszki, a z drugiej ziemniaki. Pięknie się przyrumienia i wchłoną korzenne aromaty sosu
jolkator