Tarta ziołowo - serowa
Ciasto:20 dag maki10 dag masłasoljajkoNadzienie:1 mała cebula2 łyżki masła1/2 łyżeczki czosnku w proszkupietruszka, bazylia50 dag twarogu150 g jogurtu naturalnego3 jajka50 dag żółtego serapieprz, gałka muszkatołowa
1.Make przesiać do miski, dodać masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, uformować w kule i zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 min.2.Cebule drobno posiekać, podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Odstawić.3.Twarog do miski, wymieszać z jogurtem, jajkami i serem żółtym startym. Przyprawić pieprzem i gałka, dodać podsmażoną cebule z czosnkiem, pietruszkę, bazylie, wymieszać wszystko(wychodzi takie ładne połączenie biało – zielone :D)4.Forme wysmarować tłuszczem, wyłożyć nią ciastem. Zrobić brzegi! Na to położyć nadzienie i piec ok 50 min.
jolkator