Ciasto na pizzę
Przepis wstępny.
Straszna ilość ciasta pizzowego mi wychodzi na jedną czarną blachę standardową z wyposażenia piekarnika. Rzeczywiscie proporcje jak na pułk wojska. Jak dam 1/4 z tych ilości- będzie dobrze?Ja robię z takich proporcji: 225 g mąki krupczatki lub pół na pół mąka krupczatka z szymanowską , 1 łyzeczka suchych drożdży, 1 łyzeczka soli, 1 lyzeczka oliwy z oliwek 125-150 ml letniej wody. Z tego wychodzi mi piekarnikowa blacha cienkiego ciasta.
1. Sprawdzony Przepis.
500 gram mąki tortowej przesiać kilka razy, zrobić w środku dziurę, wlać 200 ml mleka, 4 gram pokruszonych drożdży, odstawić na 30 min. Potem dodać łyżkę cukru, łyżkę przyprawy do kuchni włoskiej kamis, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i ładnie wszystko wymieszać. Uformować kulę, wyciąć w środku krzyż, posypać mąką i odstawić na kolejne 30 min. Gotowe.
2.Mam nowy patent na pieczenie - smaruję blaszkę i ciasto oliwą z wyciśniętym czosnkiem - ciasto jest wtedy chrupiące, ale pulchne, naprawdę super. Poza tym oczywiście włączenie funkcji grill w ostatnich minutach pieczenia daje bardzo dobry efekt przypieczenia sera.
3.Moje proporcje to ok. 400 g tortowej ( jest dostepna królowa mąk tortowych typ 400- jak pamietam ktos kiedys pisał ze na podobnej mące robią Włosi) ,drozdze, łyzeczka cukru + łyzeczka soli i pół szklanki wody ciepłej. Żadnych innych składników. Jeszcze nie zdażyło sie, zeby ciasto nie wyszło. A sos proponuje samemu zrobic. Z serów pasuje mi morski lub jeszcze lepiej Mozarella.
4.Przepis sprawdzony wielokrotnie. Nawet przez Teściową:)
Składniki: 1 szklanka letniej wody, 2 łyżeczki cukru, pół kostki drożdży, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 3 łyżki oleju. W szklance letniej wody rozpuść jedną łyżeczkę cukru i drożdże. dobrze wymieszaj i odstaw na 15 - 20 minut. Do miski wsyp 2,5 szklanki mąki, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, dodaj łyżkę masła i 3 łyżki oleju i wyrób ciasto - możesz mikserem albo ręcznie. Jak już pomieszasz wszystkie składniki, dodaj zawartość szklanki z zaczynem i wymieszaj ponownie i dokładnie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na pół godzinki. Wstaw piekarnik na temperaturę 180 stopni i na dolne i górne grzanie. po pół godzinie wysyp na blat pozostałą pół szklanki mąki, weź ciasto (będzie się lepić) i korzystając z podsypanej mąki uformuj nie klejącą się kulę. Następnie tę kulke staraj się jak najbardziej rękami rozpłaszczyć nadając jej pożądany kształt i grubość (u mnie ciacho starcza na okrągły blat do pizzy o średnicy 40-50 cm, dość cienki taki ok. 1 cm).Przygotuj sobie forme do pieczenia - posmaruj dno masłem i obsyp mąką (nadmiar mąki wytrząśnij). Ciasto staraj się uformować na kształt formy. jak już uformujesz wstawiasz do piekarnika nagrzanego na 15 -20 minut. po wyjęciu z piekarnika posmaruj ciasto z wierzchu olejem (z czosnkiem lub/i przyprawami), następnie ketchupem lub przecierem pomidorowym z przyprawami, posyp delikatnie serem (nie za grubo), ułóż składniki jakie chcesz i wstaw do piekarnika na 10-15 minut (jak się zarumienią składniki), po czym wyciągnij znowu pizze i posyp ją serem ostatecznie - grubo i wstaw na czas potrzebny do roztopienia sera. koniec.
hubira