Faszerowane kapelusze.doc

(21 KB) Pobierz
Faszerowane kapelusze

Faszerowane kapelusze

Składniki:

·        8 dużych kapeluszy pieczarek

·        1 cebula średniej wielkości

·        1 łyżka oleju

·        25 dag. mięsa mielonego

·        10 dag. sera gouda

·        1 pomidor

·        200 ml bulionu

·        2 łyżki musztardy ziarnistej

·        ½ pęczka tymianku, sól, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, wyciąć ogonki i posiekać. Aby pieczarki nie ściemniały, przed przyrządzeniem należy je skropić niewielką ilością soku z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem z posiekanymi ogonkami na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć z patelni, wymieszać z musztardą i listkami tymianku. Przysmażyć mięso mielone, połączyć z pieczarkami, przyprawić. Powstałym farszem wypełnić kapelusze pieczarek. Pieczarki należy ułożyć w formie żaroodpornej, obsypać pokrojonym w kostkę pomidorem(obrać ze skórki), podlać bulionem. Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Zapiekać 20 min.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin