Lecznicze Właściwości Grzybów.pdf

(996 KB) Pobierz
53387515 UNPDF
Zdrowie i uroda
właściwości
grzybów
54
WIele gatuNKóW gRZybóW Z Klasy PODstaWCZaKóW basIDIOMyCe-
tes staNOWI NIe tylKO sMaCZNy I POżyWNy PRODuKt żyWNOśCIOWy,
ale ZaWIeRa RóWNIeż substaNCJe HORMONalNe I WZROstOWe, aN-
tybIOtyKI ORaZ WIele INNyCH ZWIąZKóW IstOtNyCH Dla FuNKCJO-
NOWaNIa ORgaNIZMu luDZKIegO.
mgr farm. Tomasz Mrozowski
Dlatego też w ostatnich latach uczeni
wielu krajów podejmują próby zbadania
możliwości wykorzystywania grzybów jako
źródła aktywnych biologicznie związków
do produkcji środków leczniczych. Czyn-
nikiem inspirującym prowadzenie określo-
nych badań są bardzo często wielowieko-
we doświadczenia medycyny ludowej.
Już w starożytności niektóre gatunki
grzybów stosowano w leczeniu wielu cho-
rób. W jednym z rękopisów wydanych na
Rusi w XVI w. wspomina się o leczniczych
właściwościach grzyba zwanego potocznie
hubą. Obecnie grzyb ten określany jest na-
zwą włóknouszek ukośny Inonotus obliqu-
us (Pezs. ex Fr.) Pil., zaliczany do rodziny
żagwiowatych Polyporaceae . Jest to grzyb
wieloletni wyrastający w ciągu 10–15 lat,
pasożytujący na pędach starszych drzew,
najczęściej brzozy, niekiedy olszy, buku,
jesionu i jarzębiny.
Do celów leczniczych stosuje się owoc-
niki grzyba (narośla). Kształt narośli jest
nieregularny, powierzchnia chropowata,
barwa ciemnobrązowa. Wewnątrz naro-
śle jest bardzo twarde, o zabarwieniu od
ciemnożółtego do ciemnobrązowego. Nie-
co jaśniejszą barwę ma huba w miejscu
przyrośnięcia do drzewa. Jest także w tym
miejscu bardziej miękka. Hubę zbiera się
praktycznie przez cały rok. Zaobserwowano
jednak, że wyższą aktywnością odznacza
się surowiec zbierany wiosną i jesienią.
Narośla oddziela się od drzew, oczyszcza
z resztek drewna, kory oraz części huby
bezpośrednio przylegających do drzewa.
Nie wykazują właściwości leczniczych na-
rośla z drzew usychających lub całkowicie
uschniętych, a także umiejscowione w dol-
nej części pnia brzozy. Hubę brzozową
(rozdrobnioną na mniejsze kawałki) suszy
się w piecach lub suszarniach w tempera-
turze nie przekraczającej 60 o C. wilgotność
surowca nie powinna być wyższa niż 14%.
Można ją przechowywać do 2 lat.
W medycynie ludowej wielu krajów hubę
brzozową w postaci odwaru stosuje się od
dawna w leczeniu chorób żołądka, wątroby
i śledziony, a także jako lek przeciwrako-
wy.
Odwar z huby . Wysuszone kawałki huby
zalewa się wrzącą wodą i odstawia na 4–5
godz. staje się wtedy ona miękka i daje
się łatwo dzielić na drobniejsze części.
Następnie bierze się 10 stołowych łyżek
rozmoczonej i rozdrobnionej huby, zale-
wa się 3 szklankami wody (o temp. 50 o C)
i odstawia na 48 godz. zlewa się następ-
nie płyn, a powstały osad wyciska przez
sito lub gazę. Otrzymany odwar miesza się
magazyn aptekarski #6/2008
Lecznicze
53387515.036.png
 
53387515.050.png
 
53387515.001.png
 
53387515.002.png 53387515.003.png 53387515.004.png 53387515.005.png
 
53387515.006.png 53387515.007.png
Zdrowie i uroda
z wodą, w której uprzednio w ciągu 4–5
godz. moczono hubę. Przygotowany w ten
sposób ekstrakt jest gotowy do użycia
po 3–4 dniach. Odwar z huby brzozowej
nie wywołuje ujemnych skutków ubocz-
nych. Przy leczeniu hubą stosuje się dietę
mleczną – roślinną, ogranicza się spoży-
cie mięsa i tłuszczów, całkowicie wyklucza
się konserwy, wędzonki i ostre przyprawy.
W okresie kuracji zabrania się także sto-
sowania penicyliny, która w stosunku do
huby wykazuje działanie antagonistyczne.
czaki, nowotwory przewodu pokarmowego
i inne, wewnątrz jak i na zewnątrz orga-
nizmu. stosuje się także przy wrzodach
żołądka, dwunastnicy, nadkwasocie, dys-
funkcji przewodu pokarmowego z przewa-
gą atonii.
wowych oraz jako środek przeciwgorączko-
wy. Obecnie stosuje się go w lecznictwie
jako środek krwiotwórczy przy gruźlicy
płuc. substancje żywicowe, których huba
lekarska zawiera ok. 70% działają również
przeczyszczająco.
W podręcznikach lekarskich wydanych
w XVII w. spotyka się wzmianki, że eks-
trakt z borowika siatkowanego Boletus
edulis bull ex Fr. = Boletus bulbosus scha-
eff ex schroet. jest skuteczny w leczeniu
odmrożeń, a także w leczeniu raka skóry
i innych postaci nowotworów. Z owocni-
ków borowika wyizolowano alkaloid hercy-
ninę, aktywizujący funkcje życiowe orga-
nizmu. stosuje się go obecnie w dusznicy
bolesnej.
Właściwości lecznicze posiada również
goryczak żółciowy Tylopilus felleus (bull.)
Karst. tkanki tego grzyba zawierają specy-
ficzną substancję goryczkową odznaczają-
cą się właściwościami żółciopędnymi. Do
tej pory w medycynie ludowej wielu krajów
stosuje się go w chorobach wątroby i pę-
cherzyka żółciowego.
Mimo swoich silnych właściwości tru-
jących muchomor czerwony Amanita mu-
scaria l. ex Fr. Hooker również znalazł
zastosowanie w medycynie. W lecznictwie
ludowym w dawnych czasach używano
zewnętrznie odwary z muchomora do le-
czenia reumatyzmu, podagry, egzemy i in-
nych chorób skórnych. Podsuszonymi mu-
chomorami nacierano opuchnięte stawy.
ludy Kamczatki, Czukotki i alaski stoso-
wały muchomory czerwone w przypadkach
chorób nerwowych i psychicznych. sok,
miazga i napar z muchomora czerwone-
go sprzyja szybkiemu gojeniu się
ran skóry powstałych na skutek
działania promieni rentgenow-
skich. Muchomor zna- ››
Rodzina żagwiowatych
Polyporaceae – gatunki grzybów
leczniczych
Źródłem substancji aktywnych biolo-
gicznie są i inne gatunki grzybów z ro-
dziny żagwiowatych. Należą do nich:
żagiew brzozowa Poliporus betulinus bull
ex Fr. Karst., żagiew korzeniowa Formi-
topsis annosa Fr. Karst., huba pospolita
Fomes fomentarius l. ex Fr., huba spłasz-
czona Ganaderma applanatum Pers. Pat.
Wszystkie te gatunki zawierają substan-
cje wzmacniające czynności organizmu,
a grzyb huba lśniąca Ganoderma lucidum
(Fr.) Karst. Można również stosować w le-
czeniu stanów zapalnych śluzówki gardła
i jamy ustnej. Przed wiekami hubę stoso-
wano również jako materiał opatrunkowy.
grzyby moczono w wodzie, rozdrabniano,
a wysuszone włókna służyły jako materiał
higroskopijny przy opatrywaniu ran. takie
opatrunki posiadały również właściwości
przeciwbakteryjne, co sprzyjało szybkiemu
gojeniu.
Właściwościami leczniczymi odznacza
się również huba lekarska Fomes officinalis
(Vill.)Neum = Fomitopsis officinalis (Vill.)
bond et sing. W europie Zachodniej od
dawna uważano ten grzyb za “eliksir ży-
cia”. stosowano go przy różnego rodzaju
zaburzeniach ner-
Befungin – skoncentrowany
ekstrakt huby brzozowej
Wielowiekowe doświadczenia medycyny
ludowej zainspirowały szeroko zakrojone
badania nad składem chemicznym huby.
W latach pięćdziesiątych w Instytucie bo-
tanicznym im. Komarowa w leningradzie
otrzymano z huby szereg preparatów far-
maceutycznych. W chwili obecnej apteki
internetowe oferują preparat befungin,
płyn 100 ml. Jest to skoncentrowany eks-
trakt huby lekarskiej uzupełniony solami
kobaltu i innymi mikroelementami.
Zawiera chromatogeny, guminopodob-
ne kwasy występujące w hubie (ok 60%),
związki sodowe i pterynowe, kwasy orga-
niczne, fenole, smoły, sole krzemu, żela-
za, glinu, wapnia, magnezu, sodu, cynku,
miedzi, manganu, potasu.
Preparat posiada zdolności wzmacnia-
jące, przeciwzapalne, regenerujące i znie-
czulajace. Wzmacnia kondycję i podnosi
odporność całego organizmu, a zwłaszcza
układu nerwowego. aktywizuje przemianę
materii tkanki mózgowej podwyższając
bioelektrostatyczność kory mózgowej. Re-
guluje procesy przemiany materii, hamuje
wzrost tkanki nowotworowej. Obniża po-
ziom cukru we krwi od 15 do 30%. stosuje
się także przy obniżonej perystaltyce je-
lit, przy różnego rodzaju dysfunkcjach
przewodu pokarmowego, wątroby,
dróg żółciowych i prostaty. skuteczny
w łuszczycy, egzemie i innych stanach
patologicznych skóry. Polecany szcze-
gólnie profilaktycznie kobietom w wieku
35–45 lat. Ze względu na zwiększone ryzy-
ko zapadnięcia u kobiet na wyżej wymie-
nione choroby zaleca się profilaktyczne
stosowanie preparatu.
befungin stosuje się jako środek leczący
różne rodzaje nowotworów: guzy złośliwe,
torbiele, mięśniaki, polipy, cysty, brodaw-
55
magazyn aptekarski #6/2008
53387515.008.png
 
53387515.009.png
 
53387515.010.png
 
53387515.011.png 53387515.012.png 53387515.013.png
 
53387515.014.png
 
53387515.015.png 53387515.016.png 53387515.017.png
Zdrowie i uroda
56
lazł również zastosowanie w homeopatii.
Wchodzi w skład preparatów stosowanych
przy skurczach naczyń krwionośnych, pa-
daczce, chronicznym zapaleniu migdałków
oraz w zaburzeniach pracy rdzenia kręgo-
wego.
W medycynie ludowej stosuje się rów-
nież inne grzyby kapeluszowe. Niewielkimi
dawkami mleczaja bielaja Lactarius pipera-
tus scop. ex Fr. leczono gruźlicę. Maślanka
wiązkowa Hypholoma fasciculare (Hudsm
ex Fr.) zwana inaczej opieńką wiązkową,
opieńką fałszywą, pedłką, polecana jest
jako środek przeczyszczający. W Polsce
wykorzystano hodowlę grzybni różnych
szczepów opieńki miodowej Armillariella
mellea do procesów biotransformacji, czyli
biologicznej przemiany związków chemicz-
nych. Przykładem tego może być hodowla
dikariotycznej grzybni opieńki, na pożyw-
kach płynnych w obecności związków wy-
stępujących w olejkach eterycznych drzew
iglastych.
Purchawkę chropowatą Lycopedron per-
latum Pers. syn. L. gemmatum batsch.
stosowano jako środek dezyn-
fekcyjny, przeciwnowotwo-
rowy i krwiotwórczy.
W lecznictwie lu-
dowym stosowano
również sromot-
nik bezwstydny
Phallus impudicus
Pers. Jako środka
leczniczego używano
substancji śluzowej otaczają-
cej owocnik grzyba. służyła
ona do leczenia reumatyzmu
i podagry. Napary z wy-
suszonych owocników
sromotnika używano przy
leczeniu ran. W średnio-
wieczu sokiem sromotnika
leczono niektóre choroby oczu.
Napary z surojadki słodkawej Russula
deliciosa Vaill. stosowano w leczeniu cho-
rób nerek.
Do chwili obecnej w ponad 260 gatun-
kach grzybów klasy podstawczaków Basi-
diomycetes znaleziono substancje anty-
biotyczne. W dawnym Związku Radzieckim
uczeni z rydza i innych grzybów zawie-
rających sok mleczny pozyskiwali anty-
biotyk – ractariovillin, hamujący wzrost
określonych szczepów bakterii chorobo-
twórczych.
Z ekstraktu olszówki Paxillus involutus
batsch. ex Fr. otrzymano atrometrynę
– substancję o właściwościach antybio-
tycznych, odznaczającą się również dzia-
łaniem przeciwnowotworowym. Podobne
działanie antybiotyczne wykazuje boletol
izolowany z borowika ponurego Boletus
luridus schaeff. ex Fr.
W Czechach uzyskano grzybnię monet-
ki kleistej Oudemansiella mucida schrad.
ex Fr. wytwarzającą w warunkach labora-
toryjnych substancję przeciwgrzybiczą,
mucidynę, z której produkuje się preparat
leczniczy pod nazwą „Mucidermin”, stoso-
wany przy różnych chorobach skóry
Różne gatunki lejkówek Clitocybe odora
bull ex Fr. Clitocybe infundibuliformis oraz
Clitocybe nebularis batsch. stosowane były
w leczeniu gruźlicy. substancje antybio-
tyczne zawiera również grzyb sitarz Bo-
leutus bovinus l. substancje występujące
w twardzioszku przydrożnym Marasminus
oreades balt. ex Fr. wywierają pozytywny
wpływ na tarczycę. Ponadto wyciągi tego
grzyba okazały się skuteczne w zwalczaniu
gronkowców, pałeczki okrężnicy i innych
bakterii.
Źródłem substancji wywierających
działanie antybiotyczne jest także kurka
zwana inaczej pieprznikiem jadalnym Can-
tharellus cibarius Fr., gąska żółta inaczej
zielonka Tricholoma equestre Havovirens
Pers. ex Fr., mleczaj biel Lactarius pipera-
tus (scop) Fr., kolczak obłączasty Hydnum
repandum l. ex Fr.
Farmakolodzy hinduscy wyizolowali
z pieczarki prawdziwej Agaricus campester
(l.) Fr. antybiotyk campestrin, który sto-
sowano do zwalczania gronkowca złociste-
go, pałeczki tyfusu i paratyfusu.
Czernidłak kołpakowaty Coprinus coma-
tus Muller ex Fr. badany był w dawnej Cze-
chosłowacji. Podawany ludziom będącym
w stanie upojenia alkoholowego wywołuje
silne wymioty, duszności i zaczerwienienie
skóry.
Historia wykorzystywania różnego ro-
dzaju ekstraktów roślinnych służących do
leczenia immunostymulacyjnego, prze-
ciwzapalnego oraz przeciwrakowego sięga
czasów dawnej Japonii, Chin i innych re-
gionów Dalekiego Wschodu.
Coraz częściej w krajach wysokorozwi-
niętych wykorzystuje się zdobycze nauko-
we tamtych regionów do wprowadzania
uzupełniających metod terapii.
Najnowsze badania wykazały iż we-
wnątrz ściany komórkowej grzybów bocz-
niak ostrygowaty Pleurotus ostreatus
i twardziak jadalny Lentinus edodes zna-
ny jako shii-take (shitake), znajduje się
substancja o wyraźnym działaniu immu-
nostymulującym – polisacharyd o nazwie
beta-1,3-D- glucan. Polisacharydy łącz-
nie z proteinami tworzą zasadniczą część
molekuł (ligand), które są rozpoznawane
przez system immunologiczny i na które
system immunologiczny odpowiada sze-
rokim zakresem reakcji „obronnych”. Po-
zytywnie wpływają zwłaszcza na funkcje
neutrofili, makrofágów i komórek NK za
pośrednictwem receptorów lektinowych
(przede wszystkim CRe). Komórki te mają
zasadniczy wpływ na oczyszczanie środo-
wiska wewnętrznego od bakterii i innych
cząstek obcych (fagocytoza), wpływając
na ilość lokalnych hormonów i innych
substancji bioregulacyjnych, które utrzy-
mują spoistość procesu życiowego w fi-
ziologicznej harmonii, pomagają innym
komórkom systemu immunologicznego
podczas obrony przeciwko patogenom
i tworzącym się komórkom rakowym lub
innym własnym komórkom podlegającym
zmianom patologicznym (odpowiedź im-
munologiczna), uczestniczą w niektórych
procesach metabolicznych, jak na przy-
kład regulacja poziomu lipidów we krwi.
glucany stymulują również produkcję
tlenku azotu w makrofagach. aktywność
ta objawiać się może klinicznie jako prze-
ciwbakteryjna i wspomagająca niszcze-
nie nowotworów. Niezmiernie ważną rolę
w wywieraniu wpływu przez substancje
czynne na system obronny organizmu peł-
ni tkanka limfoidalna przewodu pokarmo-
wego (galt) i migrujące z tejże tkanki po
całym organizmie komórki odpornościowe.
Poza kluczowymi działaniami immunosty-
mulującymi glukany wykazują udowodnio-
ne wtórne działanie przeciwbakteryjne,
przeciwzapalne, hipoglikemiczne, prze-
ciwpróchnicze, obniżające zbyt wysoki
poziom „złego” cholesterolu lDl we krwi
oraz poprawiają funkcjonowanie i chronią
komórki skóry przed wpływem szkodliwych
substancji zewnętrznych.
Opracowywanie nowych, cennych dla
lecznictwa preparatów wymaga wielu ba-
dań. są one prowadzone w wielu krajach,
gdyż grzyby nie odkryły przed ludźmi
wszystkich swoich tajemnic.
magazyn aptekarski #6/2008
53387515.018.png
 
53387515.019.png
 
53387515.020.png
 
53387515.021.png 53387515.022.png 53387515.023.png 53387515.024.png
 
53387515.025.png 53387515.026.png 53387515.027.png 53387515.028.png
 
53387515.029.png
Zdrowie i uroda
57
wynikające ze stosowania
naturalnych produktów prozdrowotnych
dr hab. farm.
Małgorzata Schlegel-Zawadzka
WPROWaDZeNIe Na RyNeK PRODuKtóW PRZygOtOWyWaNyCH PRZeMy-
słOWO Jest RegulOWaNe sZeRegIeM DOKuMeNtóW PRaWNyCH. NatO-
MIast MOżlIWOść NIeOgRaNICZONegO DOstęPu DO PRODuKtóW Natu-
RalNyCH (głóWNIe ZIół) sPRaWIa, że tO WIeDZa OsOby KORZystaJą-
CeJ Z taKICH ŹRóDeł PełNI NaDRZęDNą ROlę W ZaPeWNIeNIu beZPIe-
CZeństWa użyWaNIa tyCH suPleMeNtóW.
mgr Magdalena Barteczko
W ziołolecznictwie stosowane są leki
ziołowe zarówno samodzielnie przygoto-
wywane w formie herbatek, soków roślin-
nych, win ziołowych, dodatków do kąpieli,
itp., jak również leki gotowe, z których
łatwiej korzystać i, które są standaryzowa-
ne, tzn. każde opakowanie leku ziołowego
ma taki sam skład i takie samo stężenie
składników. Pomimo takich zalet, również
te leki mają ograniczoną trwałość i przy-
datność do użytku. Zarówno suche zioła,
jak i wytworzone z nich leki gotowe mają
trwałość nieprzekraczającą 2–3 lat (stra-
burzyński, 1997).
Zakład żywienia Człowieka, Instytut
Zdrowia Publicznego, Wydział Nauk
o Zdrowiu, uniwersytet Jagielloński
Collegium Medicum
Dobre rady…
trzeba pamiętać, że zioła nie są środ-
kiem leczniczym na wszystkie choroby.
Często w ostrych stanach chorobowych
niezbędne jest stosowanie leków syn-
tetycznych, a w takim przypadku zioła
mają znaczenie uzupełniające (Klimuszko,
1997). bardzo niebezpieczne jest zjawisko
tzw. samoleczenia, polegające na „do-
››
magazyn aptekarski #6/2008
Niebezpieczeństwa
53387515.030.png
 
53387515.031.png
 
53387515.032.png
 
53387515.033.png 53387515.034.png 53387515.035.png
 
53387515.037.png
 
53387515.038.png 53387515.039.png 53387515.040.png
Zdrowie i uroda
58
brych radach” osób z otoczenia. Dowol-
ne stosowanie leków, czy też ziół może
wywoływać nieodwracalne uszkodzenia
w organizmie (Klimuszko, 1997). Jak po-
kazały wyniki niniejszych badań, panuje
powszechne przekonanie, że główna zale-
tą ziół jest ich nieszkodliwość. tymczasem
wiadomo, iż wiele substancji roślinnych
może wywoływać liczne skutki uboczne,
wchodzić w interakcje z lekami, jak rów-
nież z alkoholem lub powodować reakcje
alergiczne. szczególną ostrożność należy
zachować podczas stosowania środków
o działaniu przeczyszczającym. spośród
tego typu środków, aloes, senes, kruszy-
na i rzewień dłoniasty, przyjmowane przez
zbyt długi czas, mogą spowodować zwol-
nienie motoryki jelit, a nawet wywołać
ich niedrożność, a także spowodować stan
wchłaniania leków do krwi, dlatego nie
powinny go stosować osoby przyjmujące
leki obniżające ciśnienie tętnicze krwi
(straburzyński, 1997).
Mimo wielu zalet suplementów diety
pochodzenia roślinnego pojawia się wąt-
pliwość, czy ich stosowanie na szeroką
skalę jest na pewno bezpieczne. Jest to
spowodowane brakiem dostatecznych da-
nych dotyczących odległych skutków ich
stosowania (również toksycznego działa-
nia na nerki, wątrobę, a także działania
alergizującego u osób nadwrażliwych), ze
względu na zbyt krótki czas ich stosowa-
nia. Jest to spowodowane tym, że w skład
surowców wchodzi szereg różnych skład-
ników, spośród których wiele nie zostało
jeszcze zidentyfikowanych. słabo poznane
są więc mechanizmy działania tych kom-
pleksów, a także brak jest informacji
na temat ich biodostępności i inte-
rakcji z innymi składnikami pożywie-
nia oraz z lekami. Zalecane dzienne
spożycie tego typu produktów zo-
stało określone tylko dla niektórych
z nich (np. wypicie 4–6 filiżanek
zielonej herbaty dziennie wskazane
jest w celu obniżenia ryzyka zacho-
rowania na nowotwory przewodu po-
karmowego) (Nazaruk, 2006).
ustalenie kryteriów oceny jakości
składników zielarskich dodawanych
do szeregu środków dietetycznych
wspomagających dietę, środków
spożywczych o specjalnym prze-
znaczeniu żywieniowym oraz żyw-
ności funkcjonalnej jest niezbędne
ze względu na wprowadzanie na
rynek coraz to nowych produktów.
Częściowe rozwiązanie znajdzie-
my w ustawie z dnia 25 sierpnia
2006 r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia. Ponadto, jeśli dany su-
rowiec jest jednocześnie stosowany
w środkach leczniczych, to w ocenie
jego jakości można wykorzystać informa-
cje dostępne w monografiach farmakope-
alnych. głównym kłopotem jest jednak
standaryzacja przetworów zawierających
egzotyczne surowce roślinne, które nie
mają udokumentowanego składu che-
micznego, bezpieczeństwa i aktywności
biologicznej. W takim wypadku, należa-
łoby określić odpowiednie wymagania
jakościowe i metody analityczne, któ-
re posłużyłyby do oceny takich nowych
grup zielarskich produktów spożywczych.
Problemem okazuje się również zanie-
czyszczenie mikrobiologiczne surowców,
substancji pomocniczych i finalnych
preparatów zielarskich. Okazuje się, że
skutecznymi sposobami obniżania zanie-
czyszczeń mikrobiologicznych jest para
wodna pod ciśnieniem i promieniowanie
jonizujące. Zastosowanie powyższych me-
tod dekontaminacji pozwala na obniżenie
liczby drobnoustrojów z jednoczesnym
zachowaniem substancji aktywnych bio-
logicznie. Innym niebezpieczeństwem są
działania niepożądane i interakcje sub-
stancji aktywnych biologicznie wzboga-
cających żywność funkcjonalną ze skład-
nikami pokarmów i lekami. stąd istnieje
konieczność prowadzenia dalszych badań
naukowych nad oceną farmakologiczną
i toksykologiczną substancji pochodzenia
roślinnego (Hołderna-Kędzia, 2004).
odwodnienia organizmu. Nadwrażliwość
skóry na promienie słoneczne może być
wywołana działaniem dziurawca, echina-
cei i miłorzębu japońskiego, który również
niekorzystnie wpływa na czynność płytek
krwi i pogłębia istniejącą skazę krwotocz-
ną. silne reakcje alergiczne może wywołać
np. zastosowanie rumianku, świetlika le-
karskiego, czy też arniki górskiej. Działa-
nie osłonowe siemienia lnianego na błonę
śluzową żołądka powoduje utrudnienie
Omijanie prawa
suplementy diety są rejestrowane przez
główny Inspektorat sanitarny, a stawiane
im wymagania są mniejsze niż w odnie-
sieniu do leków roślinnych. Często jednak
zdarza się, że producenci leków, omijając
prawo farmaceutyczne, rejestrują swoje
produkty jako suplementy diety. Ma to na
celu, np. uniknięcie kosztów związanych
z badaniem aktywności biologicznej i tok-
syczności. stąd kolejne niebezpieczeń-
stwo, związane z ogólną dostępnością tego
typu „suplementów diety”, które zawiera-
ją silnie działające składniki, wymagają-
ce dużej ostrożności w stosowaniu, takie
jak alkaloidy, steroidy. Przykładami takich
roślin są: brahmi ( Bacopa monnieri ), ash-
waganda ( Withania somnifera ), buzdyga-
nek ( Tribulus terrestris ), a także olejek
pachtowy, uzyskiwany z jodły syberyjskiej.
brahmi stosuje się jako środek poprawia-
jący pamięć, ale wykryto w niej obecność
saponin triterpenowych i alkaloidów (bra-
mina, herpestyna o działaniu strychnino-
podobnym, nikotyna). ashwaganda działa
uspokajająco dzięki zawartości laktonów
steroidowych (tzw. witanolidy), które
jednak wchodzą w interakcję z lekami
barbituranowymi i przeciwlękowymi oraz
prawdopodobnie obniżają zdolności sek-
sualne u płci męskiej. Z kolei buzdyganek,
dzięki zawartości saponin steroidowych,
stosowany jest jako środek poprawiający
funkcje seksualne mężczyzn, ale jednocze-
magazyn aptekarski #6/2008
53387515.041.png
 
53387515.042.png
 
53387515.043.png
 
53387515.044.png 53387515.045.png 53387515.046.png 53387515.047.png
 
53387515.048.png 53387515.049.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin