Nadziewane przepiórki.doc

(50 KB) Pobierz
Nadziewane przepiórki

Nadziewane przepiórki



Składniki:

2 przepiórki, 60 dag prawdziwków lub mieszanych grzybów leśnych, 2 średnie cebule, 2 łyżki topionego masła, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, sól.

Przygotowanie:

Wypatroszone przepiórki umyć, osuszyć, posolić, odstawić. Grzyby przebrać, oczyścić, umyć, osączyć, pokroić na grube plastry, cebulę obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pokrojone grzyby, dusić razem pod przykryciem na małym ogniu około 20 min. Do środka przepiórek włożyć połowę usmażonych z cebulą grzybów (drugą część pozostawić), polać łyżką stopionego masła, ułożyć przepiórki w posmarowanej tłuszczem blasze lub na dużej patelni, polać resztą masła, piec ok. 40 min. Pod koniec pieczenia włożyć pozostałe grzyby, razem piec jeszcze 5 min, podawać z pieczywem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin