Szkol_Stan-kelner.doc

(57 KB) Pobierz
Kelner:

2

 

PROGRAM INSTRUKTAŻU STANOWISKOWEGO

Z  ZAKRESU  BHP

dla pracowników zatrudnionych na stanowisku

kelner

 

I. Przygotowanie pracownika do wykonywania pracy – 2 godziny

 

Elementy pomieszczenia pracy, w którym ma pracować pracownik, mające wpływ na warunki pracy pracownika

1.       kuchnia

2.       podwórko gospodarcze

3.       sala restauracyjna

 

Elementy stanowiska roboczego mających wpływ na bezpieczeństwo i higienę pracy

1.      oświetlenie

2.      ogrzewanie

3.      wentylacja

4.      instalacja wodno-kanalizacyjna

5.      instalacja i urządzenia gazowe

6.      instalacja i urządzenia elektryczne

7.      podłogi

8.      transport ręczny

 

Przebieg procesu pracy na stanowisku pracy w nawiązaniu do procesu produkcyjnego (działalności) w całej komórce organizacyjnej i zakładzie pracy

1.       przebieg procesu produkcyjnego

2.       procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie wcześniejszym

3.       procesu produkcyjnego obsługiwanego stanowiska

4.       procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie późniejszych

5.       powiązanie omawianych wyżej części w jedną całość

 

 

Czynniki niebezpieczne

1.       zagrożenie związane z przemieszczaniem się sprzętu i ludzi

2.       zagrożenia związane z właściwościami fizycznymi materiału (ostre krawędzie, śliskie powierzchnie itp.)

3.       zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym – nieodpowiednia instalacja elektryczna

4.       ostre narzędzia i ich ostrza

5.       wysoka temperatura ( zagrożenie poparzeniem parą , gorącymi cieczami )

6.       zagrożenie pożarem i ( lub ) wybuchem

7.       ciśnienie przy obsłudze urządzeń ciśnieniowych

 

Szkodliwe czynniki fizyczne

1.       nieprawidłowe oświetlenie

2.       nieskuteczna wentylacja

3.       hałas

4.       nadmierne obciążenie układu kostnego spowodowane praca w pozycji stojącej

5.       nie ergonomiczne wymiary pomieszczeń, ciasnota

 

Czynniki uciążliwe

1.       praca zmianowa

2.       obciążenie fizyczne

3.       obciążenie emocjonalne

4.       złe relacje osobowe, brak komunikatywności

 

Ocena ryzyka zawodowego

1.       zapoznanie  pracownika z dokumentem

 

Sposoby ochrony przez zagrożeniami

1.       okresowe badania i pomiary elektryczne

2.       systematyczne szkolenia i instruktaże z zakresu bhp

3.       znajomość ryzyka zawodowego

4.       dobra organizacja pracy

5.       dostosowanie stanowiska pracy do  przebiegu ruchów oraz wzrostu pracownika

6.       umieszczanie na stanowiskach pracy instrukcji bezpiecznej pracy

7.       posiadanie przez pracownika znajomości instrukcji bezpiecznej eksploatacji obsługiwanych urządzeń

8.       dokładne rozplanowanie wszystkich codziennych prac, przydzielenie pracownikom określonych czynności

 

 

II. Pokaz przez instruktora sposobu wykonywania pracy na stanowisku pracy zgodnie z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, z uwzględnieniem metod bezpiecznego wykonywania poszczególnych czynności i ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne /0,5 godziny

1.       Pokaz przez instruktora sposobu wykonania pracy na stanowisku pracy zgodnie z przepisami i zasadami bhp, z uwzględnieniem poszczególnych czynności i ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne

2.       Prowadzący pokazuje cały układ czynności w normalnym tempie. W trakcie pokazu całości przedstawia także, wraz z objaśnieniami, cały proces pracy. Jeśli jest on bardzo skomplikowany, dzieli go na poszczególne fazy i dokładnie objaśnia.

3.       Prowadzący stosuje pokaz częściowo – elementowy, który wynika z analizy układu czynności. Punktem wyjścia powinna być w tym przypadku instrukcja szkoleniowa, sporządzona na podstawie technicznej i psychologicznej analizy pracy. Powtarzany pokaz fragmentu pracy staje się źródłem:

-     nabycia określonej umiejętności,

-     uzyskania wiadomości o charakterze wykonywanych czynności, sposobie ich wykonywania

-     dokonania spostrzeżeń o stopniu trudności i niebezpieczeństwie tkwiącym w pracy

4.       Pokazanie i określenie wszystkich elementów potrzebnych do wykonania danej operacji

5.       pokazanie sposobu obsługiwania danej operacji

6.       pokazanie sposobu posługiwania się urządzeniami, narzędziami itp.

7.       Po pokazie całościowym i fragmentarycznym w celu lepszego utrwalenia przez uczestników, prowadzący ponownie pokazuje cały układ czynności. Pierwszy raz w tempie zwolnionym. Po raz drugi i ewentualnie trzeci, cały układ jest pokazywany w tempie rzeczywistym.

8.       Prowadzący sprawdza efekt pokazu poprzez polecenie uczestnikom powtórzenia demonstrowanych czynności. Prawidłowe wykonanie ich przez szkolonego pracownika stanowi zakończenie pokazu. Jeśli uczestnik szkolenia popełnia błędy, analizujemy je z nim. Powtórzenie czynności przez szkolonego trwa do czasu osiągnięcia prawidłowego powtórzenia.

 

III. Próbne wykonanie zadania przez szkolonego pod kontrolą instruktora /0,5 godziny

1.       wstępna, samodzielna próba wykonania pracy, wykonanie w zwolnionym tempie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym głośnym objaśnieniem wykonywania poszczególnych czynności

2.       wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym objaśnieniem sposobu wykonywania tych czynności

3.       wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy wraz z jej uzasadnieniem

4.       ogólny, ponowny, całościowy pokaz wraz ze stopniowym przyspieszeniem tempa wykonywanych czynności.

 

IV. Samodzielna praca pod nadzorem instruktora /4 godziny

Jeżeli szkolony pracownik poczynił wystarczające postępy i potrafi już pod nadzorem zadowalająco wykonywać nową czynność, to należy powierzyć mu samodzielną pracę do wykonania. Instruktor nie powinien w żadnym wypadku stać obok szkolonego i cały czas obserwować jego pracy. Powinien ograniczyć interwencje do najbardziej niezbędnych. Trzeba jednak pamiętać, że uczący się musi mieć możność zwrócenia się do instruktora z prośbą o wyjaśnienie nasuwających się wątpliwości.

 

V. Omówienie i ocena przebiegu nauki /1 godzina

Szkolenie pracowników przewiduje pełną aktywizację jego uczestników w poznaniu zasad bezpiecznej pracy i nabywaniu umiejętności usprawniania stanowiska pracy przez dokonywanie prób działań zmniejszających uciążliwości pracy. Celowi temu służą różnorodne metody organizowania zajęć, ale przede wszystkim metoda sprawdzania wiedzy i umiejętności.

 

 

 

                                                                                                                                 Razem  - 8  godzin

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin