2 przepisy na kulkina lina.doc

(26 KB) Pobierz
Na karasia

 

Ciasto na kulki na lina

Przepis 1

·         Do około 0,5 litrowego naczynia wsypać 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 1 łyżkę cukru

·         Dodając krwi mieszać aż wytworzy się jednolita masa z której można uformować sprężyste kulki

Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.

 

Przepis 2

·         Wsypać do naczynia 0,5 szklanki: puree ziemniaczanego, mąki żytniej i puree z bobu

·         Wymieszać ze sobą 0,5 szklanki miodu z 3 łyżkami cukru

·         Wlać mieszaninę miodu z cukrem do papki z puree i mąki.

·         Wymieszać i sprawdzić czy da się uformować sprężyste kulki

Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.

 

 

Życzę obfitych połowów i połamania kija

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin