(UWAGA!!! Uzupełnienia pojawiają się, tak jak poprawki, także wewnątrz całego opracowania. Nie są to tylko dodatkowe tematy dopisywane „na końcu”)
1. Mineralogia i petrografia
2. Powstanie gleb, czynniki i procesy glebotwórcze.
3. Właściwości fizyczne:
· Skład granulo-metryczny fazy stałej
· Gęstość właściwa i objętościowa, porowatość
· Struktura gleby
· Konsystencja gleby, plastyczność, lepkość, zwięzłość, pęcznienie i kurczenie
· Woda glebowa, źródła, postacie wody, wilgotność gleb
· Powietrze glebowe
4. Właściwości chemiczne:
· Pierwiastki chemiczne
· Sorpcyjne właściwości gleb
· Odczyn kwasowości
· Buforowe właściwości gleb
5. Substancja organiczna gleby:
· Skład i właściwości substancji organicznych
· Rozkład substancji, humifikacja, mineralizacja
· Połączenia mineralno-organiczne
· Formy i typy próchnicy w glebach
· Rola próchnicy
· Regulowanie zasobów próchnicy w glebach
6. Organizmy glebowe
7. Morfologia gleb:
· Profil gleb
· Poziomy i warstwy
· Cechy profilu glebowego
8. Klasyfikacja gleb:
· Systematyka
· Bonitacja
· Kompleksy przydatności rolniczej
9. Kartografia gleb
Gleboznawstwo-nauka o glebie zajmująca się:
· Poznawaniem procesów powstawania i przekształcania się gleb
· Ich budową i składem
· Właściwościami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi
· Żyznością i produktywnością
· Przydatnością użytkową oraz przestrzennym rozmieszczeniem jednostek systematycznych gleb.
Gleba-jest naturalnym tworem przyrody, powierzchniową warstwą skorupy ziemskiej, złożona z cząstek mineralnych, materii organicznej, wody, powietrza i organizmów.
Warstwa gleby jest zależna od terenu i może sięgać głębokości 3 metrów. Przyjmuje się głębokość występowania organizmów.
Powyższy schemat podziału dotyczy idealnej gleby, gdyż w normalnych warunkach jest on zróżnicowany i zmienny. Zawartość poszczególnych składników ma bardzo duży wpływ na jakość gleb np. rośliny zbożowe potrzebują 16% zawartości powietrza w przeciwnym razie gniją. Ważnym czynnikiem jest sposób dawkowania wody. Korzeń rośliny powinien mieć możliwość penetrowania gleby w głąb i podążania za nią. Umożliwia to silna dawka wody, która przepłynie przez wierzchnią warstwę gleby. Ciągłe zmiany warunków atmosferycznych powodują zmianę procentowej zawartości wody w zewnętrznej warstwie gleby. Im głębiej tym te wahania są mniejsze i roślina zakorzeniona głęboko nie jest narażona na wyschnięcie lub gnicie. Słaby opad też jest korzystny, jeżeli byłby ciągły i zaopatrywał roślinę bez przerwy. Faza stała gleby tworzy kompleks sorpcyjny, a próchnica (humus) jest magazynem minerałów, które pobiera roślina. Są to głównie kwasy organiczne.
Żyzność i produktywność-między żyznością i produktywnością istnieje bardzo duża zależność. Gleby dobrej jakości (wysokiej klasy), ale położone w źle dostępnym terenie, który uniemożliwia uprawę tradycyjną i wymagają użycia ciężkiego sprzętu automatycznie tracą wartość i uzyskują niższą klasę. Jednym ze sposobów radzenia sobie z taką glebą jest uprawa bez orkowa. Polega na zaniechaniu mechanicznej obróbki ziemi, co w bardzo dużym stopniu zmniejsza koszty uprawy, mimo iż przynosi o 15% niższy plon jest bardziej opłacalna. W glebie uprawianej tą metodą zwiększa się czterokrotnie liczba organizmów żywych, np. dżdżownic, które przerabiają glebę zastępując uprawę mechaniczną.
Systematyka gleb (czynniki i procesy glebotwórcze):
ERA
OKRES
PODOKRES
EPOKA
WYDARZENIE
FLORA I FAUNA
CZAS (miliony. lat)
Kenozoiczna
Czwartorzęd
Holocen
Zlodowacenie
Człowiek
0,012
Plejstocen
Trawy
1-2
Trzeciorzęd
Neogen
Pliocen
Orogeneza Alpejska
70
Miocen
Paleogen
Oligocen
Eocen
Mezozoiczna
125
Paleozoiczna
280
ZLODOWACENIE (GLACJAŁ)
INTERGLACJAŁ
Neoplejstocen
Północnopolskie
Emski
Mazowiecki
Kramarski
Środkowopolskie
Mezoplejstocen
Południowopolskie
Podlaskie
Eoplejstocen
Pretegeńskie
Zlodowacenie północnopolskie-na linii Zielona Góra, Leszno, Żerków, Konin, Ostrołęka najlepiej zachował się krajobraz polodowcowy. Lodowiec zmieniał 3-krotnie miejsce dłuższego postoju (3 stadiały) Podczas zlodowacenia Wisły i recesji lądolodu z obszaru Polski powstały wzgórza ...
Ochroniacze1991