Piotr guliński
III. pokrój bydła i jego ocena
1. Wstęp
2. Ocena pokroju 3
2.1. Metody oceny pokroju 4
2.1.1. Wykaz i sposób wykonywania ważniejszych pomiarów zoometrycznych bydła 5
2.1.2. Indeksy pokroju 7
2.2. Ocena pokroju bydła mlecznego 8
2.2.1. System oceny liniowej 8
2.2.1.1.Szczegółowa ocena cech liniowych 10
2.2.1.2.Ocena ogólna typu i budowy 17
2.2.1.3.Wady budowy 19
2.2.1.4.Wykorzystanie informacji dotyczących oceny liniowej bydła 22
2.2.2.Wyniki oceny pokroju 25
2.2.2.1.Czynniki oddziaływujące na wyniki oceny pokroju u bydła; odziedziczalność i powtarzalność ocen liniowych 25
2.2.2.2. Relacje między pokrojem a mlecznością i cechami funkcjonalnymi krów 26
2.3. Ocena typu i budowy bydła mięsnego 35
2.3.1. Cele i metody oceny pokroju bydła mięsnego 35
2.3.2.Ocena typu / kalibru bydła mięsnego 37
2.4. Ocena pokroju bydła o użytkowości dwukierunkowej 41
2.4.1. Ocena krów 42
2.4.1.1. Wzorzec rasowy krowy simentalskiej: 42
2.4.1.2. Lista ocenianych cech liniowych 43
2.4.1.3. Ocena wad budowy 44
2.4.1.4. Ocena ogólna budowy krów 44
2.4.2. Ocena buhajów 45
2.4.2.1. Cechy charakteryzujące buhaja simentalskiego 45
2.4.2.2. Lista ocenianych cech liniowych 45
2.4.2.3. Ocena ogólna budowy buhajów 46
Piśmiennictwo Błąd! Nie zdefiniowano zakładki.
Spis rysunków do rozdziału 49
Spis tabel do rozdziału 50
III. Pokrój bydła i jego ocena
Wygląd zewnętrzny (pokrój, eksterier) obok umaszczenia i masy ciała należy do kluczowych informacji niezbędnych przy określaniu przynależności rasowej, typu użytkowego i wiążącej się z tym produkcyjności bydła. Dlatego też w praktyce hodowlanej jest on ważnym elementem jego kompleksowej oceny. Pod pojęciem pokroju u bydła rozumieć należy zespół cech zewnętrznej budowy i ich adekwatność pod względem wielkości, kształtu tułowia, rozwoju poszczególnych partii ciała i harmonijności do wzorca rasowego.
Obserwowana na świecie, polaryzacja hodowli bydła w kierunku produkcji mleka i mięsa wołowego, prowadzonej w oparciu o wyspecjalizowane rasy mleczne i mięsne jest elementem zwiększającym wzrost zainteresowania poprawnością budowy utrzymywanych zwierząt. Budowa zewnętrzna jest skorelowana z produkcyjnością, oddziaływuje na produkcję mleka lub mięsa wołowego, ma duże znaczenie dla łatwości porodów czy długowieczności zwierząt. Z punktu widzenia poprawności eksterieru i możliwości jego oceny znacznie większy problem sprawiają użytkowane na świecie rasy kombinowane, które łączą w sobie cechy budowy charakterystyczne dla bydła mlecznego i mięsnego.
Poglądy na znaczenie budowy bydła w pracy hodowlanej były weryfikowane na przełomie ostatnich dwóch stuleci. W okresie tym realizowano cele i założenia stawiane przez różne związki i towarzystwa hodowlane. Cele te w głównej mierze skupiały się wokół oczekiwanej produkcyjności oraz wyglądu nowo tworzonych ras i typów produkcyjnych zwierząt. Oczekiwania te i wieloletnia praca hodowlana doprowadziły do wyodrębnienia trzech głównych typów użytkowych u bydła, znacznie różniących się między sobą pod względem cech budowy zewnętrznej.
Przez pojęcie typu użytkowego rozumieć należy zespół cech anatomicznych, fizjologicznych i morfologicznych predysponujących zwierzę do określonego kierunku użytkowania. Aktualnie na świecie u bydła wyróżnia się trzy typy użytkowe: mleczny, mięsny i kombinowany. Do charakterystycznych cech budowy zwierząt należących do wymienionych typów użytkowych należą:
Typ mleczny (oddechowy) – klinowaty kształt ciała, płaska za łopatkami i rozszerzająca się ku tyłowi klatka piersiowa, skośnie w stosunku do kręgosłupa ustawione żebra, skóra cienka i elastyczna, słabe umięśnienie szczególnie zadu, znakomicie zbudowane gruczołowe wymię, długie, szerokie o mocnym przednim i tylnym zawieszeniu. Kąt ustawienia żeber w stosunku do kręgosłupa wynosi powyżej 1260. Charakterystyczne dla tego typu użytkowego są dobrze wysklepione i szeroko rozstawione tylne żebra. Zwierzęta tego typu odznaczają się intensywną przemianą materii i żywym temperamentem. Zużycie powietrza na 1 kg masy ciała w ciągu godziny wynosi 151 cm3, a tętno 60-90 na minutę. Aktualnie w świecie wykorzystuje się następujące rasy należące do tego typu użytkowego: Holsztyńsko-fryzyjska, Jersey, Ayshire, Guernsey i Angler.
Typ mięsny (trawienny) – prostokątny kształt tułowia, mocna głęboka klatka piersiowa, żebra wąsko rozstawione i ustawione w stosunku do kręgosłupa pod kątem zbliżonym do prostego, skóra gruba, gąbczasta, znakomite umięśnienie szczególnie lędźwi i zadu, wymię słabo rozwinięte. Kąt ustawienia żeber w stosunku do kręgosłupa kształtuje się poniżej 1250. Zwierzęta tego typu użytkowego odznaczają się obniżoną przemianą materii i spokojnym flegmatycznym temperamentem. Zużycie powietrza na 1 kg masy ciała w ciągu godziny wynosi 134 cm3, tętno wynosi 40 - 52 taktów na minutę. Aktualnie na świecie do produkcji wołowiny wykorzystuje się blisko 100 ras bydła mięsnego. Do najważniejszych z punktu widzenia wielkości populacji i znaczenia gospodarczego należą m.in. rasy: Hereford, Charolaise, Aberdeen – Angus, Limousine i Shorthorn mięsny.
Typ kombinowany (mięsno-mleczny i mleczno-mięsny) – łączy w sobie cechy obydwu typów wyspecjalizowanych, przy przewadze cech pokrojowych jednego lub drugiego z nich. Przedstawicielami tego typu jest bydło simentalskie, polskie czerwone. Do tego typu zalicza się także czarno i czerwono-białe bydło krajów europejskich, które jednak na skutek intensywnego wykorzystywania rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w okresie ostatnich 30 lat, ewoluuje w kierunku mlecznego typu użytkowania.
Na rysunku 1 przedstawiono terminologię hodowlaną, stosowaną do określania nazw poszczególnych partii ciała u bydła. Podkreślić należy, że w niektórych przypadkach różni się od stosowanej w anatomii; często nie uwzględnia szczegółów budowy traktując je kompleksowo lub też zawiera różne określenia tej samej części ciała.
Rys. 1 Zootechniczne nazwy części ciała bydła
[fot. Lindasy i wsp., 1994, opisy własne]
Metody oceny pokroju dzielą się w zależności od sposobu wykonania na tzw. obiektywne przeprowadzane z wykorzystaniem przyrządów zoometrycznych i subiektywne, oceniane wzrokowo przez porównanie do wzorca „na oko”.
· Wymiary zoometryczne zwierząt wykorzystuje się do oceny bezpośredniej do konstruowania indeksów (wskaźników) pokrojowych. Indeksy wyrażają względny (%) wzajemny stosunek dwóch lub więcej wymiarów względem siebie. Sposób dokonywania ważniejszych pomiarów bydła podano w podrozdziale 2.2.1. a konstrukcji najczęściej wykorzystywanych wskaźników w podrozdziale 2.2.2.
· Metody subiektywne „na oko”. Ich istota polega na wzrokowej ocenie poprawności zewnętrznej budowy zwierząt, której dokonuje się poprzez porównanie ze wzorcem dla danej rasy lub typu użytkowego. Ze względu na łatwość wykonywania metody te należą do najszerzej wykorzystywanych w praktycznej ocenie budowy bydła. Na przestrzeni lat następowała znaczna ewolucja w udoskonalaniu tych metod. Od 1996 roku w Polsce wykorzystywany jest tzw. system oceny liniowej zewnętrznej budowy zwierząt. Szczegółowe informacje na jego temat przedstawiono w podrozdziale 2.2.
Punktację, jako metodę oceny pokroju, zastosowano po raz pierwszy na wyspie Jersey w doskonaleniu populacji bydła o tej samej nazwie, na zlecenie utworzonego w 1833 roku związku rolniczego. W Niemczech ocenę pokroju bydła wprowadzono w 1876 roku. W Holandii ocenę pokroju rozpoczęto w 1903 r., w Kanadzie w 1922 r. a w USA od 1928 r.. Profesor Konopiński [1949] podaje, że początki oceny pokroju bydła w Polsce datują się na okres międzywojenny. W tym czasie w kraju znany był tzw. wielkopolski 100 punktowy system oceny bydła nizinnego obejmujący ocenę 12 cech m.in. umaszczenie i pochodzenie, zdrowie i odporność, wzrost, głowę i szyję, tułów, nogi i chód, mięsność, skórę i włosy. Stosowany na Śląsku system 100 punktowy oceny buhajów nizinnych obejmował oceną aż 18 szczegółowych cech budowy zewnętrznej. Od momentu rozpoczęcia oceny pokroju bydła, zagadnienia dotyczące interpretacji wyników jako źródła informacji wykorzystywane w doskonaleniu bydła budziły wiele kontrowersji i sprzecznych opinii. W dyskusji nad znaczeniem wyników oceny pokroju zwracano uwagę na wysoka jego rolę w doskonaleniu zwierząt ostrzegając jednak przed formalizmem i zawężaniem metod oceny wyłącznie do cech budowy. W ostatnich dekadach XX wieku ocena pokroju i sposób jego prowadzenia osiągnęły rangę jednego z ważnych elementów oceny przydatności zwierząt do hodowli.
Pomiary zoometryczne przeprowadza się z wykorzystaniem przyrządów zoometrycznych, do których zalicza się: laskę, taśmę i cyrkiel. Przed wykonaniem pomiarów zoometrycznych zwierzę należy ustawić na twardym podłożu. W celu uzyskania powtarzalnych wartości każdy pomiar powinien być wykonany dwukrotnie, a wynik przyjęty jak wartość średnia tych pomiarów. Najczęściej stosowane pomiary i sposób ich wykonania przedstawiono w tabeli 1 i na rys. 2.
Tabela 1 Nazwa, sposób wykonania ważniejszych pomiarów zoometrycznych u bydła
[oprac. własne na podstawie Zalewski i wsp. 1979]
Nazwa wymiaru
Miejsce dokonania pomiaru
Przyrządy używane do pomiaru
Wymiary oceny wyrostowości:
Wysokość w kłębie [A]
od podłoża do najwyższego punktu kłębu
laska
Wysokość w krzyżu [B]
od podłoża do środka linii łączącej guzy biodrowe
Wymiary oceny kalibru:
Obwód klatki piersiowej [C]
tuż za łopatkami
taśma
Skośny obwód klatki piersiowej [D]
tuż za łopatkami, taśma przechodzi między przednimi kończynami
Podłużny obwód tułowia [E]
taśma przechodzi poprzez przednią krawędź mostka i guzy kulszowe
Głębokość klatki piersiowej [F]
od linii mostka tuż za wyrostkami łokciowymi do kłębu
Szerokość klatki piersiowej [G]
rozstawienie żeber w najwęższym miejscu tuż za łopatkami
Wymiary oceny budowy zadu:
Szerokość w biodrach [H]
odległość między zewnętrznymi punktami guzów biodrowych
cyrkiel lub laska
Szerokość w kuszach [I]
odległość między zewnętrznymi punktami guzów kulszowych
Długość zadu [J]
odległość między zewnętrznym punktem guza biodrowego i zewnętrznym punktem guza kulszowego
Wymiary oceny kościstości:
Obwód nadpęcia [K]
w najcieńszym miejscu nadpęcia kończyny przedniej
Wymiary oceny budowy wymienia:
Długość podstawy [M]
między skrajnymi punktami wysunięcia wymienia do przodu i do tyłu
cyrkiel
Szerokość wymienia
w połowie głębokości przednich i tylnych ćwiartek
Głębokość wymienia [N]
od nasady strzyków do podstawy
Odległość wymienia od stanowiska [O]
od nasady strzyków do stanowiska
cyrkiel laska
Długość strzyków
od nasady do końca strzyka
Grubość strzyków
w połowie ich długości
Litery w nawiasach odnoszą się do sposobu wykonania pomiaru przedstawionego schematycznie na rysunku 3
Rys 2. Sposób wykonania ważniejszych pomiarów zoometrycznych u bydła
[oprac. własne]
...
labrange