Tabela objętości produktów w gramach.
Nazwa produktu
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżeczka
Mąka pszenna
Mąka pszenna tortowa
Mączka ziemniaczana
Bułka tarta
Cukier
Cukier puder
Płyny (woda, wino, ocet)
Śmietana
Masło, margaryna
Smalec
Olej
Kakao
Mak
Sól
Żelatyna
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia
170
120
180
150
220
200
250
240
230
125
165
-
3
3,5
4
5
4,5
2,5
6,5
10
7,5
10,5
9,5
13
12
15
14
8
19
„Cycki Murzynki”
Ciasto:
Ø 6 białek
Ø 20 dag wiórek kokosowych
Ø 20 dag suchego maku
Ø 15 dag cukru (około ¾ szklanki)
Ø Cukier waniliowy
Ø Biszkopty
Ø Rodzynki
Masa:
Ø 6 żółtek
Ø 1 szklanka mleka
Ø 6 łyżek cukru
Ø 1 łyżka budyniu śmietankowego
Ø Masło śmietankowe
Polewa:
Ø ½ szklanki mleka
Ø ½ szklanki cukru pudru
Ø 4 łyżki kakao
Ø ½ kostki masła
Ø 2 łyżki żelatyny
Ciasto: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać delikatnie z wiórkami kokosowymi i makiem. Upiec ciasto (około 35 min.).
Masa: Mleko zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem i budyniem, połączyć z mlekiem i ugotować. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło dodając porcjami masę budyniową. Ucierać aż powstanie jednolita masa.
Polewa: Mleko zagotować. Cukier puder, kakao i rozpuszczoną żelatynę dodać do mleka i gotować 15 min. na małym ogniu aż polewa zgęstnieje. Odstawić z ognia i dodać masło. Mieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
Przygotowanie: Na upieczone ciasto wyłożyć równomiernie masę, na masę poukładać biszkopty uprzednio moczone w pączu (przegotowania woda z dodatkiem spirytusu). Na każdy biszkopt położyć po jednym rodzynku i całość polać polewą.
„Sernik z rosą”
Składniki na ciasto:
Ø 30 dag mąki pszennej;
Ø 10 dag cukru pudru;
Ø 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Ø 2 żółtka;
Ø 1 jajko;
Ø 10 dag margaryny;
Ø 1 czubata łyżka smalcu;
Składniki na masę serową:
Ø 1,25 kg sera białego tłustego lub półtłustego;
Ø 0,5 szklanki oleju;
Ø 3 szklanki mleka;
Ø 1 szklanka cukru pudru;
Ø 1 budyń śmietankowy;
Ø 2 jajka;
Ø 4 żółtka;
Ø 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
Składniki na bezę:
Ø 6 białek;
Ø 1 szklanka cukru kryształu;
Wykonanie:
Do miski lub na stolnicę przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do sypkich składników dodać margarynę i smalec, dobrze posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i jajko i zagnieść ciasto. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciastem wyłożyć dno i boki formy.
Ser, jaja, żółtka i cukier utrzeć mikserem, następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo olej, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia i mleko. Masa będzie płynna! Masę serową wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Sernik włożyć do nagrzanego do temperatury 180oC piekarnika i piec 50 minut. Dobrze jest na początku około 30 minut podpiekać ciasto od spodu, a dopiero potem piec i dół i górę. Po około 50 minutach wyłożyć na wierzch sernika pianę ubitą z białek z cukrem kryształem. Ciasto pieczemy jeszcze około 15 minut.
Rosa na serniku pojawia się u mnie dopiero następnego dnia po upieczeniu ciasta.
„Piegusek z kremem”
Ciasto: (na średniej wielości blaszkę)
Ø 10 białek
Ø 1 szklanka cukru
Ø ½ kostki margaryny
Ø 1 szklanka mąki
Ø 1 szklanka maku
Ø 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
Ø 2 szklanki mleka
Ø 3 łyżki mąki krupczatki
Ø 8 łyżek wiórków kokosowych
Ø kostka masła
Ø 1 żółtko
Ø 1 szklanka cukru pudru
...
yeniks