Ciasto na pierogi mojej babci
Najlepsze i najszybsze ciasto na pierogi
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 3 minuty
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 4 porcje
• 500g mąki
• 250g wody
• 5 łyżek oleju
• 1 jajko
• szczypta soli
Etapy przygotowania
1. Wodę zagotować. Mąkę przesiać do miski i zrobić z niej wulkan.
2. W krater tego wulkanu wlać wrzątek i zamieszać łyżką.
3. Chwilkę odczekać i dodać jajko. (czekanie jest konieczne gdyż inaczej jajko się zetnie).
4. Pomieszać chwilę łyżką, dodać olej, sól i niestety wsadzić w to ręce i ugniatać. Wyrabianie trwa krótko i ciasto jest już właściwie gotowe.
5. Oderwać część i wałkować a resztę koniecznie trzymać przykryte ściereczką.
6. To ciasto nie pęka jeśli wsadzimy pierożki do zamrażalnika.
Wlodawianka2