ciasto na pierogi.doc

(1 KB) Pobierz

 

Ciasto na pierogi mojej babci

Najlepsze i najszybsze ciasto na pierogi

 

Przygotowanie: 10 minut

 

Gotowanie: 3 minuty

 

Trudność: bardzo łatwy

 

 

Składniki na 4 porcje

 

                            500g mąki

                           

                            250g wody

                           

                            5 łyżek oleju

                           

                            1 jajko

                           

                            szczypta soli

                           

 

                           

 

Etapy przygotowania

 

1.                            Wodę zagotować. Mąkę przesiać do miski i zrobić z niej wulkan.

                                                       

2.                            W krater tego wulkanu wlać wrzątek i zamieszać łyżką.

                                                       

3.                            Chwilkę odczekać i dodać jajko. (czekanie jest konieczne gdyż inaczej jajko się zetnie).

                                                       

4.                            Pomieszać chwilę łyżką, dodać olej, sól i niestety wsadzić w to ręce i ugniatać. Wyrabianie trwa krótko i ciasto jest już właściwie gotowe.

                                                       

5.                            Oderwać część i wałkować a resztę koniecznie trzymać przykryte ściereczką.

                                                       

6.                            To ciasto nie pęka jeśli wsadzimy pierożki do zamrażalnika.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin