Racuszki z siadłego mleka.doc
(
36 KB
)
Pobierz
Smak z dzieciństwa
Smak z
dzieciństwa
.
Racuszki.
Pamiętam, jak babcia
smażyła racuchy. Ciasto robiła niemal błyskawiczne wprawną ręką wieloletniej gospodyni. Zawsze uważała, że racuchy, podobnie jak leniwe i
naleśniki to danie szybkie i
łatwe. Więc o racuchy krzyczeliśmy nie tyle na obiad (tutaj obowiązywała zawsze esencjonalna zupa koniecznie na rosole i
mięso, które wcześniej długo siedziało w
piekarniku), ile na kolację. Na widok mleka postawionego wcześniej na zsiadłe robiliśmy klasyczne ble... To samo mleko w
racuchach (w końcu już niewidoczne), jakoś nam nie przeszkadzało. Zapach złotych placków wypełniał całą kuchnię. Siadaliśmy tam przy stole, a
na talerzach lądowały, partiami smażone, racuchy obficie sypane cukrem pudrem.
Racuszki ze zsiadłego mleka
Dla 4 osób
200 g mąki, 250 ml zsiadłego mleka, 2 jajka, 1 łyżka cukru pudru, sól, cukier puder, tłuszcz do smażenia
Żółtka utrzeć z
1 łyżką cukru, wymieszać z
mlekiem, mąką i
szczyptą soli. Wymieszać z
białkami ubitymi na sztywną pianę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, nabierać ciasto łyżką wazową, kłaść na patelnię, smażyć z
jednej strony, szybkim ruchem przewracać je na drugą stronę i
smażyć, aż się zarumienią.
Usmażone racuszki osączyć z
tłuszczu, posypać cukrem pudrem i
podawać.
Do ciasta można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a
racuszki będą pulchniejsze.
Plik z chomika:
Andrzejjedrusek_
Inne pliki z tego folderu:
SZARLOTKA.doc
(167 KB)
Rolada z kurczaka.doc
(96 KB)
Jajka faszerowane pieczarkami.avi
(306989 KB)
Jak ugotować należy ryż.doc
(26 KB)
Spaghetti Bolognese [video-kuchnia.avi
(148326 KB)
Inne foldery tego chomika:
RUNY
►Od Kopciuszka35
###MIŁOŚĆ###
■ Nie Do Wiary
▫►Samobójstwo
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin