Udziec indyczy w warzywach.pdf

(41 KB) Pobierz
66446777 UNPDF
Udziec indyczy w warzywach
Składniki
Udziec indyczy średniej wielkości (ok. 70-80 dag), mała puszka
kukurydzy, mała puszka zielonej fasolki szparagowej, półtorej
łyżeczki vegety lub jarzynki, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka
tymianku, pół szklanki soku z jabłek, łyżka oliwy, pęczek natki,
biały pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Z udźca zdjąć skórę, wytrybować kość, a mięso natrzeć vegetą, zmiażdżonym
czosnkiem i tymiankiem, odstawić na pół godziny. Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę,
obsmażyć mięso. Przełożyć udziec do rondla z grubym dnem, podlać sokiem z jabłek i
dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy udziec będzie prawie miękki, dodać
osączoną fasolkę, kukurydzę, posiekaną natkę i doprawić pieprzem. Jeśli odparuje zbyt
dużo soku, dolać trochę gorącej wody. Miękkie mięso wyjąć z garnka, podzielić na
porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć warzywami. Podawać z ziemniakami z
wody.
Zamiast jednego dużego udźca lepiej kupić dwa małe (po ok. 40 dkg) z młodych
indyczek. Ich mięso jest delikatniejsze, smaczniejsze i krócej się dusi. (4 porcje po 270
kcal)
 
66446777.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin