czekoladowa potrójna tara
składniki ( forma 22 cm. )
spód :
160 gram mąki
100 gram masła
25 gram kakao
40 gram cukru pudru
żółtko ( małe )
szczypta soli
biała warstwa :
135 gram białej czekolady
100 mililitrów kremówki 36%
7 gram masła
ciemna warstwa :
200 gram czekolady ( może być pół na pół mlecznej i gorzkiej )
230 mililitrów kremówki 36 %
33 gramy masła
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy z kakao i solą do miski. W innym naczyniu palcami rozcieramy masło z cukrem, dodajemy żółtko i dalej ucieramy widelcem. Łączymy stopniowo dodając mąkę i wyrabiamy aż będzie miękkie, zwarte i jednolite. Zwijamy kule ciasta w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu pozwalamy mu się trochę ogrzać w kuchennym cieple
i rozwałkowujemy na placek o średnicy kilku centymetrów więcej niż forma
do tarty. Formę natłuszczamy masłem i posypujemy kakao. Rozkładamy ciasto
wylepiamy brzegi i spód a następnie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolki i wkładamy do lodówki na 15 minut.
Pieczemy w 180stopniach przez 15 minut, zdejmujemy papier i dopiekamy 5-7 minut już bez przykrycia. Schładzamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie w garnuszku podgrzewamy 100 mil kremówki do zagotowania i zalewamy nią rozdrobnioną w misce białą czekoladę. Po około 30 sekundach
zaczynamy powoli mieszać, jak czekolada się rozpuści dodajemy masło i znowu mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Całość wylewamy
na spód tary i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie nasza biała warstwa powinna być już w miarę zwarta i zastygnięta.
Ponownie w garnuszku podgrzewamy do zagotowania kremówkę ( tym razem 230 mil ) i zalewamy nią posiekaną ciemną czekoladę. Oczekujemy kilka chwil i mieszamy a następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy. W przypadku kiedy masło nie chce się rozpuścić można miskę wstawić na kilka chwil na
parę i mieszać. Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. ( najlepiej na całą noc ) Wtedy spód staje się lekko miękki, a warstwy czekolady mają odpowiednią konsystencję do krojenia.
markoman1