czekoladowa potrójna tara.rtf

(38 KB) Pobierz

czekoladowa potrójna tara

 

 

składniki  ( forma 22 cm. )

 

spód :

 

160  gram   mąki

100  gram   masła

  25  gram  kakao

  40  gracukru pudru

        żółtko ( małe )

        szczypta  soli

 

 

 

biała warstwa  :

 

 

 

135  gram   białej czekolady

100  mililitrów  kremówki 36%

     7 gram   masła

 

 

 

ciemna warstwa :

 

 

200  gram   czekolady ( może być pół na pół mlecznej i gorzkiej )

230  mililitrów kremówki 36 %

33  gramy  masła

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE 

przesiewamy z kakao i solą do miski. W innym naczyniu palcami rozcieramy masło z cukrem, dodajemy żółtko i dalej ucieramy widelcem. Łączymy stopniowo dodając mą i wyrabiamy ażdzie miękkie, zwarte i jednolite. Zwijamy kule ciasta w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu pozwalamy mu się trochę ogrzać w kuchennym cieple

i rozwałkowujemy na placek o średnicy kilku centymetrów więcej niż forma

do tarty. Formę natłuszczamy masłem i posypujemy kakao. Rozkładamy ciasto

wylepiamy brzegi i spód a następnie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolki i wkładamy do lodówki na 15 minut.

 

Pieczemy w 180stopniach przez 15 minut, zdejmujemy papier i dopiekamy 5-7 minut już bez przykrycia. Schładzamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

 

Po tym czasie w garnuszku podgrzewamy 100 mil kremówki do zagotowania i zalewamy nią rozdrobnioną w misce białą czekoladę. Po około 30 sekundach

zaczynamy powoli mieszać, jak czekolada się rozpuści dodajemy masło i znowu mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Całość wylewamy

na spód tary i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie nasza biała warstwa powinna być już w miarę zwarta i zastygnięta.

 

 

Ponownie w garnuszku podgrzewamy do zagotowania kremówkę ( tym razem 230 mil ) i zalewamy nią posiekaną ciemną czekoladę. Oczekujemy kilka chwil i mieszamy a następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy. W przypadku kiedy masło nie chce się rozpuścić można miskę wstawić na kilka chwil na

parę i mieszać. Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. ( najlepiej na całą noc ) Wtedy spód staje się lekko miękki, a warstwy czekolady mają odpowiednią konsystencję do krojenia.    

                

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin