Święta i karnawał to okres, gdy zasiada się do suto zastawionego stołu i, nie bacząc na konsekwencje, zajada różne przysmaki. Niestety, skutki naszego łakomstwa są szybko widoczne. Przedstawiamy sposób, jak – bez głodzenia się – szybko schudnąć.
Podczas świątecznych i karnawałowych spotkań w gronie najbliższych trudno odmówić sobie dodatkowej porcji pieczeni, smażonego karpia, makowca czy sernika. Niestety, większość z nas musi zapłacić wysoką cenę za łakomstwo. Tu i ówdzie pojawiają się fałdki tłuszczu, których tak trudno się pozbyć. Na samą myśl o diecie i nieprzyjemnym burczeniu w brzuchu tracimy humor. Nie ma jednak potrzeby odmawiać sobie różnych pyszności. Można jeść do syta, a potem szybko i „bezboleśnie” zrzucić zbędne kilogramy.
Cudowna zupa zaspokoi głód, a na wadze stale będzie ubywać kilogramów. To zasługa specjalnie dobranych do zupy składników – warzyw i przypraw. W ciągu tygodnia można stracić około 4 kilogramy. Sekret tej kuracji jest prosty. Jedna filiżanka zupy zawiera zaledwie 35 kcal, za to mnóstwo witamin, błonnika i składników mineralnych, które przyspieszają proces tworzenia enzymów, dzięki którym organizm natychmiast spala dostarczone kalorie. Poza tym zupa wspomaga proces usuwania toksyn i działa moczopędnie. To wystarczające powody, by spróbować cudownej zupy i przekonać się o jej działaniu.
Składniki:
1 mała biała kapusta
6 marchewek
6 cebul
2 strąki papryki
1 seler naciowy
4 pory
450 g zielonej fasoli
1 duża puszka obranych pomidorów
250 ml soku pomidorowego
1 opakowanie zupy cebulowej w proszku
koperek
natka pietruszki
pieprz
Do zupy można dodać 1-2 kostki rosołowe, pół filiżanki octu winnego lub sos sojowy. Z tych składników otrzymamy taką ilość zupy, która, w zależności od apetytu, może nam wystarczyć nawet na trzy dni.
Umyte i oczyszczone warzywa należy drobno pokroić, włożyć do głębokiego garnka, zalać wodą i zagotować. Po 10 minutach trzeba zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż wszystkie jarzyny będą miękkie.
W pierwszym i drugim dniu diety, oprócz zupy, można jeść do woli warzywa, świeże lub duszone w wodzie, i owoce, oprócz bananów. W trzecim dniu trzeba koniecznie dostarczyć organizmowi białko w postaci chudego twarogu, odtłuszczonego jogurtu, duszonej ryby, kurczaka, indyka lub jaj. Teraz można wzbogacić menu ziemniakami i bananami (3 sztuki). Nie wolno zapomnieć o płynach. Należy pić do 3 litrów wody mineralnej, herbaty, kawy, soków owocowych, rozcieńczonych wodą. Nie wolno pić alkoholu.
JezuUfamCi