Jaja gotowane po portugalsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Jaja gotowane po portugalsku

Jaja gotowane po portugalsku

 

Składniki:

8 jaj

3 łki octu

4 średniej wielkości cebule

szklanka czerwonego wytrawnego wina

1 kg pomidorów

3 łki oliwy

ocet

l

pieprz

 

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, chwilę smaż, następnie wlej wino i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos dokładnie przetrzyj przez sito.

 

W następnej kolejności zagotuj osoloną wodę z octem, do garnka z wrzątkiem wbij jaja, przykryj je i zdejmij z ognia. Po 4 minutach ostrożnie wyjmij ł cedzakową i polej gorącym sosem.

 

Potrawa najlepiej smakuje z buł lub ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin