Mikrobiologia- wykład.pdf
(
2606 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - wersja_do_druku.doc
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Mikrobiologia
wersja do druku
- Autorzy kursu –
E-mail:
lic Bożena Pasławska
bpaslawska@wsiz.rzeszow.pl
MIKROBIOLOGIA DL
CEL KURSU:
Celem kursu jest ukazanie świata mikroorganizmów, pod względem ich
wpływu na organizmy żywe - przede wszystkim człowieka a także zwierzęta i
rośliny. Oprócz podstawowych informacji o strukturach i czynnościach
życiowych drobnoustrojów ukazane są szczegółowe informacje o bakteriach,
wirusach, grzybach oraz ich chorobotwórczości dla człowieka.
ROZDZIAŁ I
Wiadomości ogólne
Mikrobiologia to
nauka
zajmująca się zagadnieniami
związanymi z
mikroorganizmami
, dział
biologii
. Do
organizmów
, którymi zajmuje się mikrobiologia, należą
następujące drobnoustroje:
bakterie
,
wirusy
,
grzyby
oraz
niektóre organizmy z
królestwa
Protista
.
Mikrobiologia zajmuje się badaniem zależności między
człowiekiem a drobnoustrojami, z którymi współistnieje.
Drobnoustroje można podzielić na grupy w zależności od
rodzaju ich interakcji z organizmem ludzkim.
1.
Drobnoustroje komensalne – kolonizują zwykle na
powierzchnie ciała, nie wyrządzając żadnej szkody; często
określa się jako prawidłową florę organizmu. Przykładem
drobnoustroju komensalnego jest Pałeczka okrężnicy
(Escherichia coli)
2.
Drobnoustroje patogenne – działają szkodliwie na organizm
gospodarza albo przez bezpośrednią inwazję i uszkodzenie
tkanek (np. Shigella sp.), albo wytwarzając szkodliwe
produkty toksyczne (np. Clostridium sp.)
3.
Drobnoustroje oportunistyczne – zwykle występują w
środowisku, ale także są składnikami prawidłowej flory
organizmu. Dla zdrowych osób są nieszkodliwe, ale mogą
powodować jednak ciężkie schorzenia u chorych z
upośledzoną odpornością lub, jeżeli przedostaną się do
przestrzeni, gdzie prawidłowo nie występują (np. na skutek
urazu lub zabiegu chirurgicznego).
4.
Drobnoustroje wywołujące choroby odzwierzęce ( zoonozy) –
wywołują zwykle choroby u kręgowców innych niż ludzie,
ale można się nimi zakazić na skutek kontaktu z zakażonymi
zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego.
Wyróżnia się następujące dziedziny mikrobiologii:
•
mikrobiologię ogólną
- zajmuje się ona charakterystyką ogólnych, najbardziej
podstawowych pojęć z dziedziny mikrobiologii.
o
fizjologia
o
anatomia
o
rozmnażanie
o
środowisko życia drobnoustrojów
o
wpływ drobnoustrojów na ich środowisko
życia
i inne organizmy
•
mikrobiologia szczegółowa
o
systematyka drobnoustrojów
o
charakterystyka poszczególnych
taksonów
klasyfikacji:
królestwo
dział
rząd
rodzina
rodzaj
gatunek
szczep
o
Zajmuje się również aktualizowaniem powyższych danych o osiągnięcia
najnowszych badań systematycznych; szczegółowe badanie mikroorganizmów
poszczególnych gatunków.
•
mikrobiologia przemysłowa
- dział mikrobiologii dotyczący możliwości
wykorzystania drobnoustrojów do procesów przemysłowych (
przemysł
:
chemiczny
, farmaceutyczny, kosmetyczny, piekarniczy, browarniczy, winiarski oraz
oczyszczanie ścieków
). Dziedzina ta zajmuje się wykrywaniem, badaniem i
dostosowaniem do przemysłowego wykorzystania
metabolicznych procesów
,
właściwości drobnoustrojów. Mikrobiologia przemysłowa związana jest z
biotechnologią
•
mikrobiologia środowiskowa
- dotyczy wpływu drobnoustrojów na ożywione i
nieożywione elementy środowiska oraz wpływu tych elementów na mikroorganizmy.
Zajmuje się badaniem środowisk występowania drobnoustrojów, również tych
najbardziej wymagających (słone i gorące jeziora
USA
, głębiny oceaniczne,
pustynie
itp.) i opisywaniem właściwości, które umożliwiają im bytowanie w tych
często niesprzyjających warunkach. Praktycznie mikrobiologia środowiskowa
dostarcza wiadomości jak wykorzystywać drobnoustroje do oczyszczania ścieków,
odradzania terenów "jałowych" - ubogich biologicznie;
•
mikrobiologia lekarska
- dziedzina związana z
medycyną
.
o
Zajmuje się badaniem mikroorganizmów pod względem ich wpływu na
organizmy żywe - przede wszystkim człowieka, a także zwierzęta i rośliny.
o
Opisuje czynniki
etiologiczne
chorób
, ich przebieg, sposoby
leczenia
,
profilaktyki
ROZDZIAŁ II
Budowa, fizjologia i podział bakterii
1.
Budowa bakterii
Bakterie
(
gr.
bakterion
- pałeczka) to jednokomórkowe lub kolonijne
organizmy
o budowie
prokariotycznej
. Bakterie należą do
najmniejszych komórek.
Bakterie, podobnie jak pozostałe komórki
prokariotyczne, wykazują zwykle niewielkie rozmiary. "Standardowa"
komórka bakteryjna, o ile w ogóle można coś takiego sobie
wyobrazić, ma zwykle średnicę ok.
1 µm
(tj. 10
-6
m), przy długości nie
przekraczającej 5 µm. Spotyka się jednak również bakterie o
mniejszych wymiarach, np. wiele ziarniaków ma średnicę 0,5 µm, a z
drugiej strony znane są również prawdziwe giganty. Największym
znanym obecnie gatunkiem bakterii jest
Thiomargarita namibiensis
("siarkowa perła Namibii"), której komórka może mieć długość nawet
2 mm. Mniejsze od bakterii są już tylko wirusy, natomiast nieco
większe - komórki grzybów.
Niektóre bakterie są w stanie wytwarzać spory nazywane czasami
przetrwalnikami
, które charakteryzują się znacznym stopniem
odwodnienia zawartej w nich cytoplazmy, grubymi i
wielowarstwowymi osłonami. Spory umożliwiają bakteriom
przetrwanie w niekorzystnych warunkach a następnie powrót do
normalnych funkcji życiowych, kiedy warunki zmienią się na
sprzyjające.
Każda komórka bakteryjna składa się z następujących
elementów:
1.
ściany komórkowej
, która otacza komórkę i pozwala
na przeżycie bakterii w środowisku o innym ciśnieniu
osmotycznym, niż wnętrze komórki bakteryjnej
2. błony komórkowej
, która ma charakter błony
półprzepuszczalnej i bierze udział w transporcie substancji do
wnętrza komórki, tudzież w wydzielaniu innych związków na
zewnątrz
3. cytoplazmy
, wypełniającej komórkę, która jednak ma inną
strukturę niż cytoplazma
Eucaryota
4. rybosomów
, biorących oczywiście udział w produkcji
białek, które także różnią się od rybosomów komórek
eukariotycznych
5. nukleoidu
, czyli
chromosomu bakteryjnego
, niosącego
materiał genetyczny
6. różnych
inkluzji cytoplazmatycznych
, którymi są np.
materiały zapasowe
Poza tymi "typowymi" elementami komórek bakterii, w
zależności od gatunku, czy też przynależności systematycznej,
możliwe jest występowanie następujących "dodatków":
7. rzęsek
, które umożliwiają ruch
8. otoczek
i
śluzów
, ochraniających komórkę od zewnątrz
9. błony zewnętrznej
, czyli dodatkowej błony, powlekającej
ścianę komórkową u bakterii gramujemnych
Plik z chomika:
tovenares
Inne pliki z tego folderu:
ANATOMIA RENTGENOWSKAxxx.ppt
(38415 KB)
Układ nerwowy obwodowy.ppt
(9285 KB)
Układ nerwowy ośrodkowy.ppt
(537 KB)
foty.rar
(3106 KB)
W_02 - Nerwy czaszkowe.ppt
(4391 KB)
Inne foldery tego chomika:
ADMINISTRACJA
AKADEMIA ROZWOJU
Audio kurs norweski
AUDIO-BOOK
cz czeski [Čeština]
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin