Mikrobiologia- wykład.pdf

(2606 KB) Pobierz
Microsoft Word - wersja_do_druku.doc
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Mikrobiologia
wersja do druku
- Autorzy kursu –
E-mail:
lic Bożena Pasławska
bpaslawska@wsiz.rzeszow.pl
11547201.008.png 11547201.009.png 11547201.010.png 11547201.011.png 11547201.001.png 11547201.002.png 11547201.003.png 11547201.004.png 11547201.005.png
MIKROBIOLOGIA DL
CEL KURSU:
Celem kursu jest ukazanie świata mikroorganizmów, pod względem ich
wpływu na organizmy żywe - przede wszystkim człowieka a także zwierzęta i
rośliny. Oprócz podstawowych informacji o strukturach i czynnościach
życiowych drobnoustrojów ukazane są szczegółowe informacje o bakteriach,
wirusach, grzybach oraz ich chorobotwórczości dla człowieka.
ROZDZIAŁ I
Wiadomości ogólne
Mikrobiologia to nauka zajmująca się zagadnieniami
związanymi z mikroorganizmami , dział biologii . Do
organizmów , którymi zajmuje się mikrobiologia, należą
następujące drobnoustroje: bakterie , wirusy , grzyby oraz
niektóre organizmy z królestwa Protista .
Mikrobiologia zajmuje się badaniem zależności między
człowiekiem a drobnoustrojami, z którymi współistnieje.
Drobnoustroje można podzielić na grupy w zależności od
rodzaju ich interakcji z organizmem ludzkim.
1. Drobnoustroje komensalne – kolonizują zwykle na
powierzchnie ciała, nie wyrządzając żadnej szkody; często
określa się jako prawidłową florę organizmu. Przykładem
drobnoustroju komensalnego jest Pałeczka okrężnicy
(Escherichia coli)
2. Drobnoustroje patogenne – działają szkodliwie na organizm
gospodarza albo przez bezpośrednią inwazję i uszkodzenie
tkanek (np. Shigella sp.), albo wytwarzając szkodliwe
produkty toksyczne (np. Clostridium sp.)
3. Drobnoustroje oportunistyczne – zwykle występują w
środowisku, ale także są składnikami prawidłowej flory
organizmu. Dla zdrowych osób są nieszkodliwe, ale mogą
powodować jednak ciężkie schorzenia u chorych z
upośledzoną odpornością lub, jeżeli przedostaną się do
przestrzeni, gdzie prawidłowo nie występują (np. na skutek
urazu lub zabiegu chirurgicznego).
4. Drobnoustroje wywołujące choroby odzwierzęce ( zoonozy) –
wywołują zwykle choroby u kręgowców innych niż ludzie,
ale można się nimi zakazić na skutek kontaktu z zakażonymi
zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego.
Wyróżnia się następujące dziedziny mikrobiologii:
mikrobiologię ogólną - zajmuje się ona charakterystyką ogólnych, najbardziej
podstawowych pojęć z dziedziny mikrobiologii.
o fizjologia
o anatomia
o rozmnażanie
o środowisko życia drobnoustrojów
o wpływ drobnoustrojów na ich środowisko życia i inne organizmy
mikrobiologia szczegółowa
o systematyka drobnoustrojów
o charakterystyka poszczególnych taksonów klasyfikacji:
królestwo
dział
rząd
rodzina
rodzaj
gatunek
szczep
o Zajmuje się również aktualizowaniem powyższych danych o osiągnięcia
najnowszych badań systematycznych; szczegółowe badanie mikroorganizmów
poszczególnych gatunków.
mikrobiologia przemysłowa - dział mikrobiologii dotyczący możliwości
wykorzystania drobnoustrojów do procesów przemysłowych ( przemysł :
chemiczny , farmaceutyczny, kosmetyczny, piekarniczy, browarniczy, winiarski oraz
oczyszczanie ścieków ). Dziedzina ta zajmuje się wykrywaniem, badaniem i
dostosowaniem do przemysłowego wykorzystania metabolicznych procesów ,
właściwości drobnoustrojów. Mikrobiologia przemysłowa związana jest z
biotechnologią
mikrobiologia środowiskowa - dotyczy wpływu drobnoustrojów na ożywione i
nieożywione elementy środowiska oraz wpływu tych elementów na mikroorganizmy.
Zajmuje się badaniem środowisk występowania drobnoustrojów, również tych
najbardziej wymagających (słone i gorące jeziora USA , głębiny oceaniczne,
pustynie itp.) i opisywaniem właściwości, które umożliwiają im bytowanie w tych
często niesprzyjających warunkach. Praktycznie mikrobiologia środowiskowa
dostarcza wiadomości jak wykorzystywać drobnoustroje do oczyszczania ścieków,
odradzania terenów "jałowych" - ubogich biologicznie;
mikrobiologia lekarska - dziedzina związana z medycyną .
o Zajmuje się badaniem mikroorganizmów pod względem ich wpływu na
organizmy żywe - przede wszystkim człowieka, a także zwierzęta i rośliny.
o Opisuje czynniki etiologiczne chorób , ich przebieg, sposoby leczenia ,
profilaktyki
ROZDZIAŁ II
Budowa, fizjologia i podział bakterii
1. Budowa bakterii
Bakterie ( gr. bakterion - pałeczka) to jednokomórkowe lub kolonijne
organizmy o budowie prokariotycznej . Bakterie należą do
najmniejszych komórek. Bakterie, podobnie jak pozostałe komórki
prokariotyczne, wykazują zwykle niewielkie rozmiary. "Standardowa"
komórka bakteryjna, o ile w ogóle można coś takiego sobie
wyobrazić, ma zwykle średnicę ok. 1 µm (tj. 10 -6 m), przy długości nie
przekraczającej 5 µm. Spotyka się jednak również bakterie o
mniejszych wymiarach, np. wiele ziarniaków ma średnicę 0,5 µm, a z
drugiej strony znane są również prawdziwe giganty. Największym
znanym obecnie gatunkiem bakterii jest Thiomargarita namibiensis
("siarkowa perła Namibii"), której komórka może mieć długość nawet
2 mm. Mniejsze od bakterii są już tylko wirusy, natomiast nieco
większe - komórki grzybów.
Niektóre bakterie są w stanie wytwarzać spory nazywane czasami
przetrwalnikami , które charakteryzują się znacznym stopniem
odwodnienia zawartej w nich cytoplazmy, grubymi i
wielowarstwowymi osłonami. Spory umożliwiają bakteriom
przetrwanie w niekorzystnych warunkach a następnie powrót do
normalnych funkcji życiowych, kiedy warunki zmienią się na
sprzyjające.
11547201.006.png
Każda komórka bakteryjna składa się z następujących
elementów:
1. ściany komórkowej , która otacza komórkę i pozwala
na przeżycie bakterii w środowisku o innym ciśnieniu
osmotycznym, niż wnętrze komórki bakteryjnej
2. błony komórkowej , która ma charakter błony
półprzepuszczalnej i bierze udział w transporcie substancji do
wnętrza komórki, tudzież w wydzielaniu innych związków na
zewnątrz
3. cytoplazmy , wypełniającej komórkę, która jednak ma inną
strukturę niż cytoplazma Eucaryota
4. rybosomów , biorących oczywiście udział w produkcji
białek, które także różnią się od rybosomów komórek
eukariotycznych
5. nukleoidu , czyli chromosomu bakteryjnego , niosącego
materiał genetyczny
6. różnych inkluzji cytoplazmatycznych , którymi są np.
materiały zapasowe
Poza tymi "typowymi" elementami komórek bakterii, w
zależności od gatunku, czy też przynależności systematycznej,
możliwe jest występowanie następujących "dodatków":
7. rzęsek , które umożliwiają ruch
8. otoczek i śluzów , ochraniających komórkę od zewnątrz
9. błony zewnętrznej , czyli dodatkowej błony, powlekającej
ścianę komórkową u bakterii gramujemnych
11547201.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin