CORN MASH (ZACIER KUKURYDZIANY)6 kg śruty kukurydzianej lub mąki grubo mielonej3 kg mąki żytniej (typ 1200 lub 720)1,5 kg słodu jęczmiennego50 g drożdży gorzelniczych30 litrów wodyWodę podgrzać do 770C, wsypać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Wsypać mąkę żytnią i ponownie zamieszać. Zostawić na 1,5 godziny. Następnie odlać 3 litry mieszaniny, wsypać 1 kg słodu, wymieszać i wlać z powrotem do zbiornika fermentacyjnego. Zamieszać całość i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru. Odstawić na 45 min. Gdy ziarna słodu zaczną pęcznieć, rozpocząć mieszanie całości do momentu aż zacier osiągnie temp. 300C.W niewielkiej ilości zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Temp. pracy zacieru nie powinna przekroczyć 300C.Fermentacja trwa od 3-5 dni.
kameleon.asiaw