Krewetki smażone w czosnku.doc

(31 KB) Pobierz
Krewetki smażone w czosnku

Krewetki smażone w czosnku

- Duże, rozkrojone krewetki na rozgrzanym oleju elegancko się wywijają. Dzięki temu całkowicie przenika je delikatna kokosowa śmietanka wyostrzona czosnkiem i chilli.
Sos, który w rezultacie powstaje, jest po prostu super. I przekona nawet największego podejrzliwca, który do tej pory do krewetek podchodził z nieśmiałością. Spróbujcie sami.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min.

Jak to zrobić:
1. Z każdej krewetki oderwij pancerzyk. Następnie rozkrój ją wzdłuż na pół od strony grzbietu (ale nie do końca) i wyjmij ze środka ciemne krewetkowe jelitko. Dokładnie opłucz.
2. Pomidory sparz wrzątkiem w miseczce. Po kilku minutach łatwo zdejmiesz skórkę. Przekrój każdego pomidora na 4 części, usuń pestki i pokrój w małą kosteczkę.
3. Posiekaj drobno czosnek.
4. Rozkrój chilli na pół, usuń pestki i drobno posiekaj.
5. Cebulę pokrój w kosteczkę.
6. Posiekaj pietruszkę razem z łodygami.
7. Na zimną patelnię z olejem wrzuć czosnek i całość podgrzej.
8. Posyp krewetki solą i pieprzem, a następnie przełóż je na rozgrzany czosnkowy olej.
9. Do krewetek wsyp cebulę i chilli.
10. Pod koniec smażenia wrzuć kosteczkę pomidorową i wlej kokosową śmietankę.
11. Zamieszaj wszystko dokładnie i wsyp pietruszkę.
12. Podawaj natychmiast.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

Krewetki smażone w czosnku

·         2 cebule

·         6 ząbków czosnku

·         0,5 kg dużych krewetek

·         1/2 pęczka natki pietruszki

·         olej rzepakowy do smażenia

·         1 papryczka chilli

·         2 pomidory

·         sól i pieprz do smaku

·         1 puszka śmietanki kokosowej

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin