- Duże, rozkrojone krewetki na rozgrzanym oleju elegancko się wywijają. Dzięki temu całkowicie przenika je delikatna kokosowa śmietanka wyostrzona czosnkiem i chilli. Sos, który w rezultacie powstaje, jest po prostu super. I przekona nawet największego podejrzliwca, który do tej pory do krewetek podchodził z nieśmiałością. Spróbujcie sami. Dla 4 osób Czas przygotowania: 20 min.
Jak to zrobić: 1. Z każdej krewetki oderwij pancerzyk. Następnie rozkrój ją wzdłuż na pół od strony grzbietu (ale nie do końca) i wyjmij ze środka ciemne krewetkowe jelitko. Dokładnie opłucz. 2. Pomidory sparz wrzątkiem w miseczce. Po kilku minutach łatwo zdejmiesz skórkę. Przekrój każdego pomidora na 4 części, usuń pestki i pokrój w małą kosteczkę. 3. Posiekaj drobno czosnek. 4. Rozkrój chilli na pół, usuń pestki i drobno posiekaj. 5. Cebulę pokrój w kosteczkę. 6. Posiekaj pietruszkę razem z łodygami. 7. Na zimną patelnię z olejem wrzuć czosnek i całość podgrzej. 8. Posyp krewetki solą i pieprzem, a następnie przełóż je na rozgrzany czosnkowy olej. 9. Do krewetek wsyp cebulę i chilli. 10. Pod koniec smażenia wrzuć kosteczkę pomidorową i wlej kokosową śmietankę. 11. Zamieszaj wszystko dokładnie i wsyp pietruszkę. 12. Podawaj natychmiast. Bon appetit!
· 2 cebule
· 6 ząbków czosnku
· 0,5 kg dużych krewetek
· 1/2 pęczka natki pietruszki
· olej rzepakowy do smażenia
· 1 papryczka chilli
· 2 pomidory
· sól i pieprz do smaku
· 1 puszka śmietanki kokosowej
WILK725