- Nasi to ryż, a goreng to smażony. W Indonezji nasi goreng je się na śniadanie tak często, jak w Wielkiej Brytanii jajka na bekonie. Każdy indonezyjski kucharz przygotowuje to danie inaczej, z tego, co akurat ma pod ręką. Jedynym wspólnym składnikiem wszystkich nasi goreng na całym świecie jest oczywiście ryż. Oryginalnie potrawa ta powstaje w woku i jest świetnym pretekstem, żeby to naczynie zakupić i zacząć eksperymenty z kuchnią azjatycką. Czas przygotowania: 20 min. Na 4 osoby:
Jak to zrobić: 1. Wypłucz ryż po strumieniem wody, żeby usunąć z niego skrobię. Zalej go w garnku wodą (powinno jej być dwa razy tyle, co ryżu) i zagotuj. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, zahartuj go pod zimnym strumieniem. 2. Włóż piersi kurczaka do garnka z wodą i obgotuj go razem z sokiem z połowy cytryny. 3. W osobnych miseczkach przygotuj do smażenia warzywa: z papryki usuń pestki, i pokrój na cieniusieńkie paseczki; cebulę pokrój w drobną kosteczkę, z chilli usuń pesteczki i drobno poszatkuj; czosnek posiekaj lub przeciśnij przez maszynkę. 4. Wyjmij piersi kurczaka i zahartuj je go pod zimnym strumieniem wody (powinny być białe na zewnątrz i surowe w środku). Pokrój mięso na cienkie (ok. 2 mm.) plasterki 5. Rozbij jajka do miski i dokładnie je roztrzep. 6. W woku (ostatecznie może być patelnia) porządnie rozgrzej olej. Teraz będziesz po kolej dodawać składniki, nie przestawiając mieszać. Smażenie będzie krótkie, lecz intensywne. Zacznij od papryki i cebuli. Po chwili dodaj czosnek, wymieszaj. Następnie wrzuć płatki kurczęcia i krewetki. Wymieszaj i dodaj jajka. Kiedy się zetną, wsyp kmin, i kolendrę. 7. Dodaj ryż i zamieszaj. Wlej sos sojowy, ostrygowy i olej sezamowy. Na koniec wrzuć chilli. 8. Przed podawaniem możesz posypać danie suszoną cebulą i posiekanym szczypiorkiem. Bon appetit!
· 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
· 1/2 cytryny
· 1/2 czerwonej papryki
· do dekoracji: suszona cebula, szczypiorek
· 1 duża cebula
· 6 jajek
· 2 łyżeczki kminku
· 100 g krewetek koktajlowych
· 2 łyżeczki mielonej kolendry
· 1 mała łyżeczka oleju sezamowego
· 3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
· 4 piersi kurczaka
· 2 szklanki ryżu basmati
· 2 łyżeczki sosu ostrygowego
· 4 ząbki czosnku
· 2 zielone ostre chilli (green bird’s-eye)
· 1/2 zielonej papryki
· 1/2 żółtej papryki
WILK725