Zurawiny.doc

(720 KB) Pobierz
Żurawiny do indyka

Żurawina z gruszkami i miodem



250 g świeżych żurawin, 2 twarde, słodkie gruszki, pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, szczypta soli, mielony cynamon na czubek łyżeczki, 4 - 5 goździków

 

Żurawiny płuczę, przebieram i osuszam. Gruszki obieram, wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Zagotowuję pół szklanki wody i rozpuszczam w niej cukier. Dodaję żurawinę, gruszki, goździki i cynamon i gotuję na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż gruszki staną się szkliste, żurawiny popękają, a nadmiar płynu odparuje. Przyprawiam je do smaku miodem i solą. Podaję na ciepło lub na zimno do pieczonego mięsa lub do sera.

 

Żurawina z pomarańczami

 



250 g świeżych żurawin, 1 duża pomarańcza, pół szklanki cukru, szczypta soli

 

Żurawiny płuczę, przebieram i osuszam. Pomarańczę sparzam we wrzątku, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Sok dopełniam wodą, tak aby było ok. pół szklanki płynu. Zagotowuję go i rozpuszczam w nim cukier. Dodaję żurawinę, skórkę z pomarańczy i całość gotuję na małym ogniu, aż żurawina popęka, a nadmiar płynu odparuje. Podaję na ciepło lub na zimno do pieczonego mięsa lub sera.

 

Żurawinowy sos do sałaty

 


Żurawinowy sos do sałaty
1/3 szklanki oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy, 2 łyżeczki żurawiny ze słoika, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Ocet, żurawinę i musztardę mieszam ze sobą i przyprawiam solą i pieprzem. Nadal mieszając powoli wlewam oliwę, aż do uzyskania jednolitej emulsji. Podaję do mieszanki sałat. dałam balsamiczny, jest łagodniejszy

 

Żurawiny do indyka



350 gramów żurawiny, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki wody, opcje: można tez dodać puszkę odsączonych mandarynek, puszkę kawałków ananasa

 

Zagotować parę minut wodę z cukrem aż cukier dokładnie się rozpuści. Dodać żurawiny i gotować ok. 10 minut - aż żurawiny popękają i wyleje się z nich zawartość. Na koniec dodać mandarynki i ananasa. Przełożyć do salaterki i schłodzić.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin