Zakres materiału na kolokwium z biomedycznych
1. Funkcje wody
· Niezbędna do ciśnienia krwi
· Nawilża stawy, gałki oczne,
· Rozpuszczanie pkarmu oraz jego transport
· Regulacja temperatury
· Odżywianie komórek
2. Funkcje białek
· Budulcowa- wchodzą w skład wszystkich plazmatycznych struktur komórkowych,
· Transportowa- białka błonowa umożliwiają transport substancji do komórki i z komórki(hemoglobina- umożliwia przenoszenie tlenu na duże odległości)
· Regulatorowa- koordynacja funkcji życiowych
· Odpornościowa- rozpoznawanie i zwalczanie antygenów
· Lokomotoryczna- kurczliwość białek w mięśniach
3. Funkcje tłuszczy (osobno funkcje tłuszczy prostych i złożonych)
· Dostarczają energię tkankom i narządom( 20 do 35 %)
· Są głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
· Niektóre kwasy tłuszczowe biorą udział w syntezie hormonów
· Są składnikiem błon biologicznych
· Są warstwą ochronną niektórych narządów (nerka, gałka oczna)
· Umożliwiają gromadzenie energii w postaci tkanki tłuszczowej
· Hamują skurcze żołądka i wydzielanie soku żołądkowego
· Chronią przed nadmierną utratą ciepła
· Są nośnikami witamin A D E K
· Budują błonę komórkową
4. Funkcje cukrów ( osobno cukrów prostych, dwucukrów i wielocukrów)
· Hamowanie krzepnięcia krwi
· Materiał zapasowy (jest magazynem energii glikogen)
· Źródło energii
· Materiał odżywczy (maltoza, laktoza)
· Materiał energetyczny(fruktoza)
· Wchodzą w skład DNA i RNA , stanowią modyfikację niektórych białek
· Transportowa(glukoza)
WĘGLOWODANY NIEPRZYSWAJALNE:
Ø NP. BLONNIK, NIE SA wykorzystywane w organizmie , a jedynie swobodnie przechodza przez przewod pokarmowy i zostaja w całości wydalane
Ø Funkcje błonnika: Zwalcza otyłość, obniżenie trakcji cholesterolu, wspomaganie pracy przewodu pokarmowego
WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE :
Ø ENERGETYCZNA: niezbędne źródło energii dla erytrocytow i Komorek układu nerwowego
Ø BUDULCOWA węglowodany zarowne zewnętrzne jak i te syntezowe w ustroju stanowia substrat do wytwarzania elementow strukturalnych Komorek
Ø REGULACYJNA wchodza w sklad DNA i RNA przez co uczestnicza w ekspresji genow, modyfikacji bialek
Ø ZAPASOWA energia magazynowana jest w postaci glikogenu
b)cukry proste -materiał energetyczny.
c)dwucukry -materiał odżywczy.
d)wielocukry -transport.
5. Funkcje soli mineralnych- 3 makro- i 3 mikroelementy
Makroelementy:
· Wapń (Ca) składnik kości i zębów, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi
· Fosfor ( P) składnik kości, DNA i RNA
· Chlor (Cl) odpowiedzialny za równowagę wodno mineralną
Mikroelementy:
· Żelazo ( Fe) wpływa na transport tlenu, występuje w enzymach oddechowych
· Jod (I) składnik hormonow tarczycy, reguluje tempo metabolizmu
· Fluor ( F) ckladnik zebow i kosci, nadaje odporność mechaniczna i odpowiedzialny za prochnice
6. Funkcje 3 witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i 3 w wodzie (ważne musi być witamina B9)
W tluszczach :
· Witamina A : dziala w procesie widzenia, wpływa na obniżenie cholesterolu, korzystnie dziala na serce, oddzialuje na wzrost kosci włosów i paznokci
· Witamina D : wpływa na kształtowanie kosci i zebow, dziala korzystnie na system nerwowy i miesniowy, reguiluje wydzielanie insuliny, lagodzi stany zapalne skory
· Witamina E: chroni skore przed promieniami słonecznymi, wpływa na wyglad stan skory, przyspiesza gojenie ran, wpływa na prawidlowa budowe miesni, stymuluje układ odpornościowy
W wodzie :
· Witamina B11: niezbedna do produkcji endorfiny, odpowiada za prawidłowy rozwoj układu nerwowego plodu, zapewnie efektywna prace układu odpornościowego uczestniczy w procesach wzrostu, podzialu i regu. Kom, uczestniczy w tworzeniu erytrocytow szpiku
· Witamina B2: wspomaga spalanie cukrow, bierze udzial w syntezie hemoglobiny, tworzy razem z innymi bialkami wiele enzymow niezbędnych do transpostu tlenu
· Witamina B9: bierze udzial w procesie podzialu Komorek, reguluje rozne procesy metaboliczne w organizmie np., bierze udzial jako koenzym w przenoszenie reszt jednoweglowych, uczestniczy w syntezie puryn, pirymidn i niektórych aminokwasow, współuczestniczy w procesie regulacji tworzenia czerwonych krwinek razem z witamina b12
7. Funkcje poszczególnych elementów układu pokarmowego
Jama ustna:
· Poczatek układu pokarmowego,
· Żeby i jezyk rozdrabniaja pokarm i przygotowuja go do dalszych etapow trawienia,
· Zawarte w slinie amylazy powoduja rozklad wielocukrow do dwucukrow,
Gardło:
· Element wspolny dla układu oddechowego i pokarmowego
· Nadaje kęsom kierunek do żołądka, żeby nie dostał się do układu oddechowego,
Przełyk:
· Przewód łączący jamę ustną i gardło z żołądkiem
· Skurcze mięśni powodują w nim ruchy robaczkowe, które umożliwiają przesuwanie pokarmu do żołądka
ŻOŁĄDEK:
· Rozszerzona część układu pokarmowego,
· Pokarm zalega tam dłuższy czas ulegając trawieniu
· Może być jednokomorowy lub wielokomorowy
· Kwaśne środowisko spowodowane obecnością kwasu solnego niezbędnego do procesu trawienia
· Obecność enzymow trawiennych : pepsyny i podpuszczki
Jelito Cienkie :
· Główne miejsce trawienia i wchłaniania
· Dzieju obecnosci kosmykow jelitowych nastepuje tam intensywne wchlanianie substancji odżywczych
· Kosmyki wielokrotnie zwiekszaja powierzchnie wchłaniania jelita
· Ruchy robaczkowe przesuwaja niestrawione resztki pokarmu do jelita grubego
Trzustka:
· Gruczoł wytwarzający enzymy trawienne
· Produkuje insuline i glukagon
Wątroba:
· Spelnia funkcje wydzielnicze, krążeniowe, metaboliczne, produkuje żółć
· Odgrywa role w termoregulacji,
· Magazynuje witaminy
· Tworzy krew
Jelito Grube:
· Wchlania wode z niestrawionych resztek
· Tworzy kał
8. Funkcje gruczołów trawiennych
Żołądek - rozdrabnia pokarm;wyjaławia pokarm;trawi białka a lipaza żołądkowa zapoczątkowuje trawienie tłuszczów;w żołądku odbywa się trawienie cukrów przez amylazę ślinową - do momentu obniżenia pH pokarmu do wartości dezaktywującej enzymŚlinianki - produkują ślinę,ślina zaczyna trawienie skrobiTrzustka - produkuje enzymy trawienne i hormony np insulinę,Wątroba - wytwarza żółć,magazynuje i przemienia tłuszcze,białka i węglowodany,gromadzi glikogen jako rezerwę cukrową.Wątroba nie jest gruczołem trawiennym, ale produkowana przez nią żółć (nie jest enzymem) bierze udział w trawieniu tłuszczów.
9. Etapy trawienia (cukrów, tłuszczy i białek)
Trawienie węglowodanów:
· Cukry SA trawione przez enzymy amylolityczne
· W wyniku ich trawienia powstaja oligosacharydy
· Są rozkladane dzieki enzymom amylazie slinowej i jelitowej
· W jamie gębowej skrobia i glikogen są rozkładane na dwucukry i dekstryny
· Dwucukry, które powstają są rozkładane przez disacharydy:
Laktoza à Azaà glukoza+ galaktoza
Maltozaà Azaà glukoza + glukoza
Sacharoza à Azaà glukoza+ fruktoza
·...
zbiorowisko