Zakres materiału na kolokwium z biomedycznych (1)(1).docx

(77 KB) Pobierz

Zakres materiału na kolokwium z biomedycznych

1.    Funkcje wody

·         Niezbędna do ciśnienia krwi

·         Nawilża stawy, gałki oczne,

·         Rozpuszczanie pkarmu oraz jego transport

·         Regulacja temperatury

·         Odżywianie komórek

2.     Funkcje białek

·         Budulcowa- wchodzą w skład wszystkich plazmatycznych struktur komórkowych,

·         Transportowa- białka błonowa umożliwiają transport substancji do komórki i z komórki(hemoglobina- umożliwia przenoszenie tlenu na duże odległości)

·         Regulatorowa- koordynacja funkcji życiowych

·         Odpornościowa- rozpoznawanie i zwalczanie antygenów

·         Lokomotoryczna- kurczliwość białek w mięśniach

3.     Funkcje tłuszczy (osobno funkcje tłuszczy prostych i złożonych)

·         Dostarczają energię tkankom i narządom( 20 do 35 %)

·         Są głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

·         Niektóre kwasy tłuszczowe biorą udział w syntezie hormonów

·         Są składnikiem błon biologicznych

·         Są warstwą ochronną niektórych narządów (nerka, gałka oczna)

·         Umożliwiają gromadzenie energii w postaci tkanki tłuszczowej

·         Hamują skurcze żołądka i wydzielanie soku żołądkowego

·         Chronią przed nadmierną utratą ciepła

·         Są nośnikami witamin A D E K

·         Budują błonę komórkową

4.     Funkcje cukrów ( osobno cukrów prostych, dwucukrów i wielocukrów)

·         Hamowanie krzepnięcia krwi

·         Materiał zapasowy (jest magazynem energii glikogen)

·         Źródło energii

·         Materiał odżywczy (maltoza, laktoza)

·         Materiał energetyczny(fruktoza)

·         Wchodzą w skład DNA i RNA , stanowią modyfikację niektórych białek

·         Transportowa(glukoza)

WĘGLOWODANY NIEPRZYSWAJALNE:

Ø      NP. BLONNIK, NIE SA wykorzystywane w organizmie , a jedynie swobodnie przechodza przez przewod pokarmowy i zostaja w całości wydalane

Ø      Funkcje błonnika: Zwalcza otyłość, obniżenie trakcji cholesterolu, wspomaganie pracy przewodu pokarmowego

WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE :

Ø      ENERGETYCZNA: niezbędne źródło energii dla erytrocytow i Komorek układu nerwowego

Ø      BUDULCOWA węglowodany zarowne zewnętrzne jak i te syntezowe w ustroju stanowia substrat do wytwarzania elementow strukturalnych Komorek

Ø      REGULACYJNA  wchodza w sklad DNA i RNA przez co uczestnicza w ekspresji genow, modyfikacji bialek

Ø      ZAPASOWA energia magazynowana jest w postaci glikogenu

 

b)cukry proste -materiał energetyczny.

c)dwucukry -materiał odżywczy.

d)wielocukry -transport.

5.     Funkcje soli mineralnych- 3 makro- i 3 mikroelementy

Makroelementy:

·         Wapń (Ca) składnik kości i zębów, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi

·         Fosfor ( P)  składnik kości, DNA i RNA

·         Chlor (Cl) odpowiedzialny za równowagę wodno mineralną

Mikroelementy:

·         Żelazo ( Fe) wpływa na transport tlenu, występuje w enzymach oddechowych

·         Jod (I) składnik hormonow tarczycy, reguluje tempo metabolizmu

·         Fluor ( F) ckladnik zebow i kosci, nadaje odporność mechaniczna i odpowiedzialny za prochnice

6.      Funkcje 3 witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i 3 w wodzie (ważne musi być witamina B9)

W tluszczach :

·         Witamina A : dziala w procesie widzenia, wpływa na obniżenie cholesterolu, korzystnie dziala na serce, oddzialuje na wzrost kosci włosów i paznokci

·         Witamina D : wpływa na kształtowanie kosci i zebow, dziala korzystnie na system nerwowy i miesniowy, reguiluje wydzielanie insuliny, lagodzi stany zapalne skory

·         Witamina E: chroni skore przed promieniami słonecznymi, wpływa na wyglad stan skory, przyspiesza gojenie ran, wpływa na prawidlowa budowe miesni, stymuluje układ odpornościowy

 

W wodzie :

·         Witamina B11:  niezbedna do produkcji endorfiny, odpowiada za prawidłowy rozwoj układu nerwowego plodu, zapewnie efektywna prace układu odpornościowego uczestniczy w procesach wzrostu, podzialu i regu. Kom, uczestniczy w tworzeniu erytrocytow szpiku

·         Witamina B2: wspomaga spalanie cukrow, bierze udzial w syntezie hemoglobiny, tworzy razem z innymi bialkami wiele enzymow niezbędnych do transpostu tlenu

·         Witamina B9: bierze udzial w procesie  podzialu Komorek, reguluje rozne procesy metaboliczne w organizmie np., bierze udzial jako koenzym w przenoszenie reszt jednoweglowych, uczestniczy w syntezie puryn, pirymidn  i niektórych aminokwasow, współuczestniczy w procesie regulacji tworzenia czerwonych krwinek razem z witamina b12

7.     Funkcje poszczególnych elementów układu pokarmowego

Jama ustna:

·         Poczatek układu pokarmowego,

·         Żeby i jezyk rozdrabniaja pokarm i przygotowuja go do dalszych etapow trawienia,

·         Zawarte w slinie  amylazy powoduja rozklad wielocukrow do dwucukrow,

Gardło:

·         Element wspolny dla układu oddechowego i pokarmowego

·         Nadaje kęsom kierunek do żołądka, żeby nie dostał się do układu oddechowego,

Przełyk:

·         Przewód łączący jamę ustną i gardło z żołądkiem

·         Skurcze mięśni powodują w nim ruchy robaczkowe, które umożliwiają przesuwanie pokarmu do żołądka

ŻOŁĄDEK:

·         Rozszerzona część układu pokarmowego,

·         Pokarm zalega tam dłuższy czas ulegając trawieniu

·         Może być jednokomorowy lub wielokomorowy

·         Kwaśne środowisko spowodowane obecnością kwasu solnego niezbędnego do procesu trawienia

·         Obecność enzymow trawiennych : pepsyny i podpuszczki

Jelito Cienkie :

·         Główne miejsce trawienia i wchłaniania

·         Dzieju obecnosci kosmykow jelitowych nastepuje tam intensywne wchlanianie substancji odżywczych

·         Kosmyki wielokrotnie zwiekszaja powierzchnie wchłaniania jelita

·         Ruchy robaczkowe przesuwaja niestrawione resztki pokarmu do jelita grubego

Trzustka:

·         Gruczoł  wytwarzający enzymy trawienne

·         Produkuje insuline i glukagon

Wątroba:

·         Spelnia funkcje wydzielnicze, krążeniowe, metaboliczne, produkuje żółć

·         Odgrywa role w termoregulacji,

·         Magazynuje witaminy

·         Tworzy krew

Jelito Grube:

·         Wchlania wode z niestrawionych resztek

·         Tworzy kał

8.     Funkcje gruczołów trawiennych

Żołądek - rozdrabnia pokarm;wyjaławia pokarm;trawi białka a lipaza żołądkowa zapoczątkowuje trawienie tłuszczów;w żołądku odbywa się trawienie cukrów przez amylazę ślinową - do momentu obniżenia pH pokarmu do wartości dezaktywującej enzym

Ślinianki - produkują ślinę,ślina zaczyna trawienie skrobi

Trzustka - produkuje enzymy trawienne i hormony np insulinę,

Wątroba - wytwarza żółć,magazynuje i przemienia tłuszcze,białka i węglowodany,gromadzi glikogen jako rezerwę cukrową.Wątroba nie jest gruczołem trawiennym, ale produkowana przez nią żółć (nie jest enzymem) bierze udział w trawieniu tłuszczów.

9.     Etapy trawienia (cukrów, tłuszczy i białek)

Trawienie węglowodanów:

·         Cukry SA trawione przez enzymy amylolityczne

·         W wyniku ich trawienia powstaja oligosacharydy

·         rozkladane dzieki enzymom amylazie slinowej i jelitowej

·         W jamie gębowej skrobia i glikogen są rozkładane na dwucukry i dekstryny

·         Dwucukry, które powstają są rozkładane przez disacharydy:

Laktoza à Azaà glukoza+ galaktoza

Maltozaà Azaà glukoza + glukoza

Sacharoza à Azaà glukoza+ fruktoza

·...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin