pf_2016_293-297.pdf
(
100 KB
)
Pobierz
Borgis
Post Fitoter 2016; 17(4): 293-297
*Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Bartyzel
Właściwości lecznicze gravioli (Annona
muricata
L.)
Therapeutical properties of graviola (Annona
muricata L.)
Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji, Małopolskie Centrum Monitoringu Żywności,
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Kierownik Katedry: prof. dr hab. inż. Ewa Cieślik
SUMMARY
This paper presents an rerview of the literature on the origin, chemical composition, therapeutical properties and the use of gravi-
ola (Annona muricata L.). Graviola tree grows in warm climates – South America, Africa, Oceania. According to existing lit-
erature, graviola fruit pulp has a high nutritional value. The nutrients which are present in fruits are mainly: protein (7.1-7.3%),
lipids (0.9-1.7%) and dietary fiber (4.3-10.8% dry weight). The fat found in graviola has a rich composition (68 active substance).
More than that presented results of studies that have shown that fruits have antioxidant and anti-inflammatory properties, thanks
to the content of quercetin. Additionally, chemical compounds contained in the plant cells effectively destroy as many as 12 types of
cancer, while protecting healthy cells. Its health benefits also result from this that relieves symptoms and side effects associated with
chemotherapy, supports the body’s immune system and facilitates the detoxification. It was also shown that acetogenins have strong
bactericidal, insecticidal and strengthen the immune system and relieve inflammation. The graviola fruits are used in nutrition and
food production technology. Thanks to the sweet taste, it is used as an addition to desserts. Preparations however apply in the diet
for diabetics, people with liver disease and asthma.
Keywords: graviola, therapeutical properties, chemical composition, acetogenins
STRESZCZENIE
W artykule przedstawiono przegląd piśmiennictwa na temat: pochodzenia, składu chemicznego, właściwości leczniczych oraz zastoso-
wania gravioli (Annona muricata L.). Drzewo gravioli rośnie w ciepłym klimacie – Ameryka Południowa, Afryka, Oceania. Według
danych piśmiennictwa miąższ owoców gravioli charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Składniki odżywcze, jakie występują
w owocach, to głównie: białko (7,1-7,3%), lipidy (0,9-1,7%) i błonnik pokarmowy (4,3-10,8% suchej masy). Tłuszcz występujący
w gravioli ma bogaty skład (68 aktywnych substancji). Ponadto przedstawione zostały wyniki badań, które wykazały, iż owoce mają
właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki zawartości kwercetyny. Dodatkowo związki chemiczne zawarte w tej roślinie
skutecznie niszczą komórki aż 12 typów nowotworów, chroniąc jednocześnie komórki zdrowe. Jej właściwości lecznicze wynikają
również z tego, iż łagodzi ona dolegliwości i skutki uboczne związane z chemioterapią, wspomaga układ odpornościowy organizmu
oraz ułatwia jego detoksykację. Wykazano również, że acetogeniny występujące w owocach mają silne działanie bakteriobójcze,
owadobójcze oraz wzmacniają układ immunologiczny. Owoce gravioli są wykorzystywane w żywieniu i technologii produkcji potraw.
Dzięki słodkiemu smakowi używa się jej jako dodatek do deserów. Przetwory natomiast mają zastosowanie w diecie dla diabetyków,
osób z chorobami wątroby oraz astmą.
Słowa kluczowe:
graviola, właściwości lecznicze, skład chemiczny, acetogeniny
Wstęp
Graviola (Annona
muricata
L.) należy do rodziny
Annonaceae.
Roślina znana jest w Hiszpanii pod
nazwą guanábana, a w Polsce jako flaszowiec miękko-
ciernisty. Jest drzewem rosnącym w amazońskiej dżun-
gli w Brazylii, ale także w innych częściach Ameryki
Południowej; bardzo popularna na Kubie, na wyspach
Bahama, w Puerto Rico i w Kolumbii. Drzewa gravioli
rosnące w ciepłym klimacie, także w innych zakątkach
kuli ziemskiej (Afryka i Oceania), są przez cały rok
zielone (1). Roślina ta ma niezwykle długą tradycję
z uwagi na jej wszechstronne właściwości lecznicze (2).
Od tysiąca lat uznawana jest za wartościowy środek
leczniczy w tradycyjnej medycynie południowoamery-
kańskiej. Różne części drzewa gravioli, w tym kora,
liście, korzenie, owoce i nasiona były znane i wyko-
rzystywane przez peruwiańskich szamanów i Indian
w Ameryce Południowej do leczenia różnych chorób,
w tym serca, astmy, wątroby, zapalenia stawów (3).
Przed dziesięcioma laty świat dowiedział się o licznych
293
Postępy Fitoterapii 4/2016
Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Bartyzel
właściwościach gravioli, przydatnych szczególnie w le-
Tab. 1.
Zawartość składników odżywczych w owocach gra-
violi (Annona
muricata
L.) (6)
czeniu chorób nowotworowych.
To wiecznie kwitnące drzewo rodzi owoce o smaku
Zawartość
Składnik
truskawki i ananasa, ale są także odmiany gravioli,
(% świeżej masy)
których owoce przypominają w smaku cytrusy, ba-
88,31 ± 1,52
nany i kokosy. Graviola dostarcza rdzennej ludności
Wilgotność
zdrowe jadalne owoce, które są powszechnie dostępne
Białko
0,57 ± 0,02
i tanie (4).
Tłuszcze
0,30 ± 0,04
9,84 ± 1,39
0,79 ± 0,10
0,19 ± 0,00
mg/100 g świeżej masy
11,79
163,14
2,22
10,61
0,42
Opis botaniczny gravioli
Graviola (Annona
muricata
L.) jest niewielkim,
około 5-7-metrowym drzewem o dużych sercowatych
liściach, którego wszystkie części – kora, liście, korze-
nie, żywica, owoce oraz nasiona wykazują właściwości
prozdrowotne i lecznicze. Kwitnie przez cały rok
i o każdej porze roku można na niej znaleźć dojrzewa-
jące owoce, które mają owalny, czasem nieregularny
zakrzywiony kształt. Owoce mają 10-30 cm długości
i 15 cm szerokości (1-3). Zdarzają się okazy o średnicy
20 cm, z wyglądu przypominające zielony kasztan.
Dojrzałe owoce gravioli osiągają masę 4,5-6,8 kg, są
pokryte meszkiem, przez co są delikatne w dotyku,
ale skórka jest pokryta drobnymi kolcami i niejadalna
z powodu zawartości substancji gorzkich. Niedojrzałe
owoce mają ciemnozieloną barwę, w miarę dojrze-
wania stają się jasnożółte, łatwe do oddzielenia od
soczystego włóknistego, białego miąższu. Ponieważ
owoce dostępne są przez cały rok, dla przykładu
na Hawajach zbiory rozpoczynają się już w styczniu
i trwają do kwietnia, zbiory główne przebiegają od
czerwca do sierpnia, natomiast od października do
listopada dokonywane są zbiory późne.
Węglowodany ogółem
Błonnik pokarmowy
Popiół
Składniki mineralne:
fosfor
potas
wapń
magnez
żelazo
Skład chemiczny
Miąższ owoców gravioli zawiera średnio ponad
88% wody. Charakteryzuje się on wysoką wartością
odżywczą (1, 5, 6) (tab. 1).
Głównym składnikiem suchej masy są węglowoda-
ny, których zawartość waha się od 84,8 do 86,5% (co
stanowi ok. 10% świeżej masy) w zależności od
stopnia dojrzałości owoców. Ważnymi składnikami
odżywczymi występującymi w owocach gravioli są:
białka (7,1-7,3%), lipidy (0,9-1,7%) i błonnik pokar-
mowy, którego poziom waha się w granicach od 4,3
do 10,8% suchej masy. Zawartość tłuszczów w owo-
cach gravioli jest niewielka, jednakże warto zwrócić
uwagę na ich bogaty skład. Analiza chromatogra-
ficzna oleju pozyskanego z liści, skórki oraz nasion
gravioli wykazała obecność 68 różnych aktywnych
substancji (7, 8). Głównym składnikiem oleju po-
chodzącego z liści jest
β-kariofylen
(31,4%) należą-
cy do seskwiterpenów, podczas gdy olej z owoców
zawiera głównie estry kwasów alifatycznych (51%),
294
szczególnie 2-metyloheksan (39,8%). W oleju ze
świeżych owoców stwierdzono ponadto dość wysoką
zawartość przeciwutleniaczy: mono- i seskwiterpeny,
takie jak
β-kariofylen
(12,7%), 1,8-cyneol (9,9%),
linalol (7,8%),
α-terpineol
(2,8%), propionian lina-
lylu (2,2%) oraz kalaren (2,2%).
Owoce gravioli zawierają wiele witamin: witami-
nę C, witaminę B
6
, kwas pantotenowy (B
5
), niacy-
nę (B
3
), ryboflawinę (B
2
), tiaminę (B
1
), kwas foliowy,
a także dużo popiołu (2,28-4,02%) o wysokim pozio-
mie składników mineralnych: wapń, żelazo, magnez,
fosfor, potas, sód, cynk (1, 9-11).
Głównymi składnikami aktywnymi owoców gravioli
są: związki fenolowe, witaminy i karotenoidy, które
determinują jej właściwości przeciwutleniające (4-6,
9, 10, 12, 13) (tab. 2).
W owocach gravioli stwierdzono także wysoki po-
ziom kwercetyny. Jej właściwości przeciwutleniające
i przeciwzapalne są znane – m.in. chronią DNA komó-
rek przed uszkodzeniem. Badania dowodzą, że kwer-
cetyna może stabilizować błony komórek tucznych,
zapobiegając wystąpieniu reakcji alergicznej.
W gravioli wykazano dużą liczbę takich substancji,
jak: laktony, alkaloidy i acetogeniny. Obecność tych
składników chemicznych została stwierdzona przez
wielu badaczy, nie tylko w owocach, ale także w całej
roślinie (14-16).
We wszystkich częściach roślin (owoc, korzeń,
kora, liście) zidentyfikowano murycynę i murycyninę.
Postępy Fitoterapii 4/2016
Właściwości lecznicze gravioli (Annona
muricata
L.)
Tab. 2.
Aktywność przeciwutleniająca owoców gravioli
Dai i wsp. (22) badając wpływ gravioli na komórki
zawartość antyoksydantów w (Annona
muricata
L.) w prze-
raka piersi MDA-MB-468, wykazali, że ekstrakt z jej
liczeniu na świeżą masę (6)
Aktywność i składniki
przeciwutleniające
Aktywność
przeciwutleniająca (µmol TE/g)
Polifenole ogółem (mg GAE/100 g)
Kwas askorbinowy (mg/100 g)
β-Karoten
(mg/100 g)
Likopen (mg/100 g)
Poziom w przeliczeniu
na świeżą masę
35,95 ± 2,04*
281,00 ± 5,40
21,83 ± 3,99
1,21 ± 0,17
0,86 ± 0,12
*Wartość średnia ± SD, TE – ekwiwalent troloksu, GAE
– ekwiwalent kwasu galusowego
Niektóre z substancji występujących w gravioli są
toksyczne. Należą do nich iminocukry oraz neurotok-
syna swainsonina. Naukowcy zastanawiają się nawet
nad bezpieczeństwem konsumpcji owoców gravio-
li. Ekstrakty z pulpy otrzymanej z owoców gravioli
pozwoliły także na stwierdzenie obecności acetoge-
nin (typu E), z których najważniejszą okazała się
annonacyna (6, 17-19).
Właściwości lecznicze
Cała roślina ma właściwości lecznicze. Badania pro-
wadzone nad graviolą rozpoczęły się już w latach 40.
ubiegłego wieku i potwierdziły, iż związki chemiczne
tej rośliny, nawet przy małych dawkach, skutecznie
niszczą komórki nowotworowe, nie oddziałując przy
tym negatywnie na zdrowe komórki. Wykazano, że
preparaty z gravioli skutecznie niszczą komórki aż
12 typów nowotworów, w tym mięsaka płuc i trzust-
ki, raka wątroby i piersi, chłoniaka, gruczolakoraka
prostaty, jelit i płuc (1, 2). Potwierdziły to kolejne
badania, w trakcie których udało się wytypować naj-
bardziej skuteczne acetogeniny.
Badania nad efektywnością związków chemicznych
występujących w gravioli wykazały, że jedna z pięciu
substancji wyekstrahowanych z nasion owoców tej ro-
śliny okazała się wybiórczo cytotoksyczna dla komórek
gruczolakoraka jelita grubego (HT-29). W kolejnych
badaniach, dotyczących przeciwnowotworowych wła-
ściwości gravioli, wykazano jej korzystne działanie na
komórki raka prostaty i piersi, a następnie potwier-
dzono te właściwości w przypadku raka wątroby (1, 2,
20). W badaniach właściwości przeciwnowotworowych
gravioli stwierdzono, że związki, które są naturalnie
obecne w owocach tej rośliny, mogą regulować meta-
bolizm cyklu komórki, przeżywania i zdolność prze-
rzutów komórek nowotworowych trzustki (21).
owoców znacząco hamował ich wzrost zarówno
in
vitro,
jak i
in vivo.
Zdolność do niszczenia komórek
nowotworowych graviola zawdzięcza acetogeninom,
związkom chemicznym występującym w roślinach
z rodzaju
Annonaceae
(do których graviola należy).
Okazało się również, że substancje te mają ok. 10 ty-
sięcy razy silniejsze działanie przeciwnowotworo-
we niż jeden z popularniejszych leków stosowanych
w chemioterapii – adriamycyna. Lecznicze właściwo-
ści gravioli polegają na zdolności unieszkodliwiania
komórek nowotworowych i hamowania ich wzrostu
poprzez wybiórcze hamowanie procesów enzyma-
tycznych zachodzących w ich błonach komórkowych.
Co więcej, acetogeniny są skuteczne w eliminowaniu
guzów opornych na działanie innych leków. Badania
wykazały również, że aż 14 związków należących do
grupy acetogenin charakteryzuje się takimi właściwo-
ściami. Jak się okazało, składniki te, nawet przy niskim
stężeniu, wykazują dużą aktywność przeciwnowotwo-
rową. Graviola została uznana za środek nadzwyczaj
bezpieczny w porównaniu do chemioterapeutyków,
ponieważ uszkadza komórki nowotworowe, chroniąc
jednocześnie komórki zdrowe. Stwierdzono także, że
łagodzi ona dolegliwości i skutki uboczne związane
z chemioterapią, co pozytywnie wpływa nie tylko na
organizm, ale też na samopoczucie pacjenta (23).
Przeciwnowotworowe działanie gravioli zostało
potwierdzone w Japonii w badaniach na myszach,
którym wszczepiono komórki raka płuc (23). Gryzonie
zostały podzielone na trzy grupy, przy czym I grupie
badanych zwierząt nie podawano żadnego leku, II gru-
pa otrzymywała lek (adriamycynę), z kolei III grupa
myszy otrzymywała annonacynę, główną acetogeninę
występującą w gravioli, w dawce 10 mg/kg masy ciała.
Po dwóch tygodniach trwania eksperymentu zaobser-
wowano następujące efekty: w I grupie, w której nie
zastosowano żadnego leczenia, pięć spośród sześciu
myszy padło. W grupie II, w której gryzonie otrzymy-
wały adriamycynę, trzy z sześciu myszy padły, a u tych,
które przeżyły, nastąpiło zmniejszenie guza o 54,6%
w stosunku do grupy I. W grupie III otrzymującej an-
nonacynę z gravioli przeżyły wszystkie zwierzęta, a ich
guz zmniejszył się o 57,9% w stosunku do wielkości
guza u myszy z grupy I.
Stwierdzono, że annonacyna przejawia szczegól-
nie korzystne właściwości w walce z nowotworami
płuc, trzustki, prostaty, piersi i jelita grubego. Dai
i wsp. (22) wykazali, że ekstrakt z owoców gravio-
li (GFE) hamuje przerzuty onkogenu (genu rako-
twórczego) w hodowlach komórkowych i u zwierząt
w przypadku raka piersi. W czasie 5-tygodniowej
295
Postępy Fitoterapii 4/2016
Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Bartyzel
kuracji dietą GFE (200 mg/kg) poziom białek EGFR,
p-EGFR, p-ERK w komórkach nowotworowych raka
piersi MDA-MB-468 zmniejszył się odpowiednio o 56,
54 i 32,5%. Dokładna analiza statystyczna wyników
wykazała, że dieta zawierająca owoce gravioli (GFE)
hamuje wzrost guza o 32%. Haruenkit i wsp. (10)
wykazali ponadto cytotoksyczny efekt metanolowych
ekstraktów z pulpy owocowej na ludzkie linie ko-
mórkowe nowotworu płuc Calu-6 oraz nowotworu
przewodu pokarmowego SNU-601.
Poza tym dowiedziono, że acetogeniny mają silne
działanie bakteriobójcze i owadobójcze, a spożywanie
preparatów z gravioli wzmacnia układ immunologicz-
ny i łagodzi stany zapalne. Wykazano także, że kora
gravioli ma właściwości przeciwbakteryjne i prze-
ciwwrzodowe, a owoce wzmagają wydzielanie mleka
u karmiących kobiet. Nasiona mają z kolei działanie
przeciwpasożytnicze, natomiast liście działają prze-
ciwpadaczkowo, przeciwcukrzycowo, rozkurczowo
i uspokajająco. Są także stosowane w leczeniu depre-
sji, nadmiernego stresu i zaburzeń nerwowych.
Graviolę stosuje się również przy takich dole-
gliwościach, jak nadciśnienie tętnicze, reumatyzm,
choroby wątroby, astma, choroby skórne, biegunka
i podwyższona temperatura ciała. Spożywanie su-
plementów z graviolą jest również zalecane w zapo-
bieganiu nowotworom. Oprócz niszczenia komórek
nowotworowych graviola wykazuje także inne lecz-
nicze właściwości, a mianowicie oczyszcza organizm
z toksyn, pomaga leczyć wrzody oraz wspiera układ
odpornościowy.
działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne,
przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Stwierdzono,
że wyciągi z gravioli niszczą bądź hamują rozwój ko-
mórek nowotworowych, chroniąc jednocześnie komór-
ki zdrowe. Ponadto graviola stanowi silne wsparcie
podczas chemioterapii, jest środkiem wzmagającym
układ odpornościowy organizmu oraz ułatwia de-
toksykację organizmu. Graviola wspomaga leczenie
wrzodów i przewlekłych grzybic. Zapobiega ona także
chorobom w grupach zagrożenia nowotworowego, np.
u palaczy tytoniu.
Należy również dodać, że po latach intensywnych
badań nie udało się uzyskać syntetycznych związków
przeciwnowotworowych z grupy acetogenin, które
występują w gravioli.
Piśmiennictwo
1.
Hebst MC. Fact sheet and position statement on Sour-
sop (Graviola). Cancer Assoc South Africa (CANSA) 2013; 1-6.
2. Stelmach W. Zielone drzewo nadziei. Mag Aptek 2013; (3):64-7.
3. Cieślik E. Właściwości odżywcze i prozdrowotne gravioli (An-
nona muricata
L.), opuncji figowej (Opuntia
ficus-indica
Mill.),
mangostanu wlaściwego (Garcinia
mangostana
L.), aloesu zwy-
czajnego (Aloe
vera L.). Nutrit Health 2014; 17(63):1-8. 4. Dem-
bitsky VM, Poovarodom S, Leontowicz H i wsp. The multiple
nutrition properties of some exotic fruits: Biological activity and
active metabolites. Food Res Int 2011; 44:1671-701.
5.
Rios de
Souza V, Pimenta Pereira PA, Queiroz F i wsp. Determination of
bioactive compounds, antioxidant activity and chemical composi-
tion of Cerrado Brazilian fruits. Food Chem 2012; 134(1):381-6.
6. Ribeiro RIMA, Kuribayashi JS, Borges PC i wsp. Inhibition of
metalloproteinases by Aloe
vera, Annona muricata, and black tea
aqueous extracts. Bioscience J 2010; 26(11):121-7. 7. Jirovetz L,
Buchbauer G, Ngassoum MB. Essential oil compounds of the An-
nona muricata fresh fruit pulp from Cameroon. J Agric Food Chem
1998; 46(9):3719-20. 8. Pelissier Y, Marion C, Kone D i wsp. Vo-
latile components of Annona
muricata L. J Essent Oil Res 1994;
6(4):111-4. 9. Haruenkit R, Poovarodom S, Leontowicz H i wsp.
Comparative study of health properties and nutritional value of
durian, mangosteen, and snake fruit: Experiments in
vitro and in
vivo. J Agric Food Chem 2007; 55(14):5842-9. 10. Haruenkit R,
Poovarodom S, Vearasilp S i wsp. Comparison of bioactive com-
pounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong
durian during ripening. Food Chem 2010; 118(3):540-7. 11. Sale-
em TSM, Basnett H, Ravi V i wsp. Phyto-pharmacological review
of Annona
squamosa L. Natural Products Indian J 2009; 5(2):85-8.
12. Enweani IB, Obroku J, Enahoro T i wsp. The biochemical ana-
lysis of soursop (Annona
muricata L.) and sweetsop (A. squamo-
sa L.) and their potential use as oral rehydration therapy. J Food
Agric Environ 2004; 22(11):39-43. 13. Florence NT, Benoit MZ,
Jonas K i wsp. Antidiabetic and antioxidant effects of Annona
mu-
ricata
(Annonaceae), aqueous extractions streptozotocin-induced
diabetic rats. J Ethnopharmacol 2014; 151:784-90. 14. Hasrat JA,
Pieters L, De Backer JP i wsp. Screening of medicinal plants from
Suriname for 5-HT1A ligands: Bioactive isoquinoline alkaloids
from the fruit of Annona
muricata. Phytomed 1997; 4(2):133-40.
15. Jaramillo MC, Arango GJ, Gonzalez UMC i wsp. Cytotoxicity
and antileishmanial activity of
Annona muricata
pericarp. Fito-
terapia 2000; 71(2):183-6.
16.
Anonim: Presence of compounds
in graviola (Annona
muricata).
Raintree nutrition, New York
2004. 17. Cassileth B. Complementary therapies, herbs, and other
OTC agents. Oncology 2008; 22(10):1202.
18.
Mohanty S, Hol-
Zastosowanie w żywieniu
Owoce gravioli są szeroko wykorzystywane w ży-
wieniu i technologii produkcji potraw. Przyrządza
się z nich orzeźwiające napoje, lody i przetwory. Ze
względu na swój smak graviola chętnie wykorzystywa-
na jest w kuchni – jako dodatek do deserów, sałatek
owocowych oraz koktajli. Z owoców gravioli spo-
rządza się również soki o swoistym, słodko-gorzkim
smaku. Również przetwory z poszczególnych części
roślin mają zastosowanie w diecie dla diabetyków,
osób z chorobami wątroby oraz astmą.
Podsumowanie
Ze względu na wysoki poziom substancji biologicz-
nie aktywnych, znajdujących się prawie we wszystkich
częściach rośliny, zwłaszcza w owocach, graviola jest
przedmiotem badań wielu naukowców. Od kilku-
nastu lat drzewem tym interesują się fitoterapeuci,
którzy wiedzą o jej działaniu przeciwdepresyjnym
z przekazów plemion indiańskich. Do właściwości
leczniczych gravioli należy zaliczyć przede wszystkim
296
Postępy Fitoterapii 4/2016
Właściwości lecznicze gravioli (Annona
muricata
L.)
linshead J, Jones L i wsp. Annona
muricata (Graviola): Toxic or
therapeutic. Nat Prod Commun 2008; 3(1):31-3.
19.
Melot A,
Fall D, Gleye C i wsp. Apolar Annonaceous acetogenins from the
fruit pulp of
Annona muricata. Molecules 2009; 14(11):4387-95.
20. Yuan SS, Chang HL, Chen HW i wsp. Annonacin, a mono-
tetrahydrofuran acetogenin, arrests cancer cells at the G1 phase
and causes cytotoxicity in a Bax- and caspase-3-related pathway.
Life Sci 2003; 72(25):2853-61.
21.
Torres MP, Rachagani S, Pu-
rohit V i wsp. Graviola: a novel promising natural-derived drug
that inhibits tumorigenicity and metastasis of pancreatic cancer
cells in
vitro and in vivo through altering cell metabolism. Cancer
Lett 2012; 323(1):29-40. 22. Dai HS, Schmelz EM, Ju YH i wsp.
Selective growth inhibition of human breast cancer cells by gra-
viola fruit extract in
vitro and in vivo involving downregulation of
EGFR expression. Nutr Cancer 2011; 63(5):795-801.
23.
Hami-
zah S, Roslida AH, Fezah O i wsp. Chemopreventive potential of
Annona muricata L. leaves on chemically-induced skin papilloma-
genesis in mice. Asian Pac J Cancer P 2012; 13:2533-9.
Konflikt interesów
Conflict of interest
Brak konfliktu interesów
None
otrzymano/received: 24.03.2016
zaakceptowano/accepted: 25.04.2016
Adres/address:
*prof. dr hab. inż. Ewa Cieślik
Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji
Małopolskie Centrum Monitoringu Żywności
ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
tel./fax +48 (12) 662-48-25
e-mail: rrciesli@cyf-kr.edu.pl
Postępy Fitoterapii 4/2016
297
Plik z chomika:
wiciacom
Inne pliki z tego folderu:
pf_2019_073-080.pdf
(917 KB)
pf_2017_145-157.pdf
(489 KB)
pf_2016_282-292.pdf
(302 KB)
pf_2016_298-306.pdf
(166 KB)
pf_2018_157-163.pdf
(234 KB)
Inne foldery tego chomika:
[1994] A tribute to VENOM - In the Name of Satan
Dokumenty
Galeria
Pierwsza pomoc
Playlisty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin