pf_2016_293-297.pdf

(100 KB) Pobierz
Borgis
Post Fitoter 2016; 17(4): 293-297
*Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Bartyzel
Właściwości lecznicze gravioli (Annona
muricata
L.)
Therapeutical properties of graviola (Annona
muricata L.)
Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji, Małopolskie Centrum Monitoringu Żywności, 
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie 
Kierownik Katedry: prof. dr hab. inż. Ewa Cieślik
SUMMARY
This paper presents an rerview of the literature on the origin, chemical composition, therapeutical properties and the use of gravi-
ola (Annona muricata L.). Graviola tree grows in warm climates – South America, Africa, Oceania. According to existing lit-
erature, graviola fruit pulp has a high nutritional value. The nutrients which are present in fruits are mainly: protein (7.1-7.3%),
lipids (0.9-1.7%) and dietary fiber (4.3-10.8% dry weight). The fat found in graviola has a rich composition (68 active substance).
More than that presented results of studies that have shown that fruits have antioxidant and anti-inflammatory properties, thanks
to the content of quercetin. Additionally, chemical compounds contained in the plant cells effectively destroy as many as 12 types of
cancer, while protecting healthy cells. Its health benefits also result from this that relieves symptoms and side effects associated with
chemotherapy, supports the body’s immune system and facilitates the detoxification. It was also shown that acetogenins have strong
bactericidal, insecticidal and strengthen the immune system and relieve inflammation. The graviola fruits are used in nutrition and
food production technology. Thanks to the sweet taste, it is used as an addition to desserts. Preparations however apply in the diet
for diabetics, people with liver disease and asthma.
Keywords: graviola, therapeutical properties, chemical composition, acetogenins
STRESZCZENIE
W artykule przedstawiono przegląd piśmiennictwa na temat: pochodzenia, składu chemicznego, właściwości leczniczych oraz zastoso-
wania gravioli (Annona muricata L.). Drzewo gravioli rośnie w ciepłym klimacie – Ameryka Południowa, Afryka, Oceania. Według
danych piśmiennictwa miąższ owoców gravioli charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Składniki odżywcze, jakie występują
w owocach, to głównie: białko (7,1-7,3%), lipidy (0,9-1,7%) i błonnik pokarmowy (4,3-10,8% suchej masy). Tłuszcz występujący
w gravioli ma bogaty skład (68 aktywnych substancji). Ponadto przedstawione zostały wyniki badań, które wykazały, iż owoce mają
właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki zawartości kwercetyny. Dodatkowo związki chemiczne zawarte w tej roślinie
skutecznie niszczą komórki aż 12 typów nowotworów, chroniąc jednocześnie komórki zdrowe. Jej właściwości lecznicze wynikają
również z tego, iż łagodzi ona dolegliwości i skutki uboczne związane z chemioterapią, wspomaga układ odpornościowy organizmu
oraz ułatwia jego detoksykację. Wykazano również, że acetogeniny występujące w owocach mają silne działanie bakteriobójcze,
owadobójcze oraz wzmacniają układ immunologiczny. Owoce gravioli są wykorzystywane w żywieniu i technologii produkcji potraw.
Dzięki słodkiemu smakowi używa się jej jako dodatek do deserów. Przetwory natomiast mają zastosowanie w diecie dla diabetyków,
osób z chorobami wątroby oraz astmą.
Słowa kluczowe:
graviola, właściwości lecznicze, skład chemiczny, acetogeniny
Wstęp
Graviola (Annona
muricata
L.) należy do rodziny 
Annonaceae.
Roślina  znana  jest  w  Hiszpanii  pod 
nazwą guanábana, a w Polsce jako flaszowiec miękko-
ciernisty. Jest drzewem rosnącym w amazońskiej dżun-
gli w Brazylii, ale także w innych częściach Ameryki 
Południowej; bardzo popularna na Kubie, na wyspach 
Bahama, w Puerto Rico i w Kolumbii. Drzewa gravioli 
rosnące w ciepłym klimacie, także w innych zakątkach 
kuli ziemskiej (Afryka i Oceania), są przez cały rok 
zielone  (1).  Roślina  ta  ma  niezwykle  długą  tradycję 
z uwagi na jej wszechstronne właściwości lecznicze (2). 
Od tysiąca lat uznawana jest za wartościowy środek 
leczniczy w tradycyjnej medycynie południowoamery-
kańskiej.  Różne  części  drzewa  gravioli,  w  tym  kora, 
liście,  korzenie,  owoce  i  nasiona  były  znane  i  wyko-
rzystywane  przez  peruwiańskich  szamanów  i  Indian 
w Ameryce Południowej do leczenia różnych chorób, 
w  tym  serca,  astmy,  wątroby,  zapalenia  stawów  (3). 
Przed dziesięcioma laty świat dowiedział się o licznych 
293
Postępy Fitoterapii 4/2016
Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Bartyzel
właściwościach gravioli, przydatnych szczególnie w le-
Tab. 1.
Zawartość składników odżywczych w owocach gra-
violi (Annona
muricata
L.) (6)
czeniu chorób nowotworowych.
To wiecznie kwitnące drzewo rodzi owoce o smaku 
Zawartość
Składnik
truskawki  i  ananasa,  ale  są  także  odmiany  gravioli, 
(% świeżej masy)
których  owoce  przypominają  w  smaku  cytrusy,  ba-
88,31 ± 1,52
nany i kokosy. Graviola dostarcza rdzennej ludności 
Wilgotność
zdrowe jadalne owoce, które są powszechnie dostępne 
Białko
0,57 ± 0,02
i tanie (4).
Tłuszcze
0,30 ± 0,04
9,84 ± 1,39
0,79 ± 0,10
0,19 ± 0,00
mg/100 g świeżej masy
11,79
163,14
2,22
10,61
0,42
Opis botaniczny gravioli
Graviola  (Annona
muricata 
L.) jest  niewielkim, 
około 5-7-metrowym drzewem o dużych sercowatych 
liściach, którego wszystkie części – kora, liście, korze-
nie, żywica, owoce oraz nasiona wykazują właściwości 
prozdrowotne  i  lecznicze.  Kwitnie  przez  cały  rok 
i o każdej porze roku można na niej znaleźć dojrzewa-
jące owoce, które mają owalny, czasem nieregularny 
zakrzywiony kształt. Owoce mają 10-30 cm długości 
i 15 cm szerokości (1-3). Zdarzają się okazy o średnicy 
20  cm,  z  wyglądu  przypominające  zielony  kasztan. 
Dojrzałe owoce gravioli osiągają masę 4,5-6,8 kg, są 
pokryte  meszkiem,  przez  co  są  delikatne  w  dotyku, 
ale skórka jest pokryta drobnymi kolcami i niejadalna 
z powodu zawartości substancji gorzkich. Niedojrzałe 
owoce  mają  ciemnozieloną  barwę,  w  miarę  dojrze-
wania  stają  się  jasnożółte,  łatwe  do  oddzielenia  od 
soczystego  włóknistego,  białego  miąższu.  Ponieważ 
owoce  dostępne  są  przez  cały  rok,  dla  przykładu 
na  Hawajach  zbiory  rozpoczynają  się  już  w  styczniu 
i  trwają  do  kwietnia,  zbiory  główne  przebiegają  od 
czerwca  do  sierpnia,  natomiast  od  października  do 
listopada dokonywane są zbiory późne. 
Węglowodany ogółem
Błonnik pokarmowy
Popiół
Składniki mineralne:
fosfor
potas
wapń
magnez
żelazo
Skład chemiczny
Miąższ  owoców  gravioli  zawiera  średnio  ponad 
88%  wody.  Charakteryzuje  się  on  wysoką  wartością 
odżywczą (1, 5, 6) (tab. 1). 
Głównym składnikiem suchej masy są węglowoda-
ny, których zawartość waha się od 84,8 do 86,5% (co 
stanowi  ok.  10%  świeżej  masy)  w  zależności  od 
stopnia  dojrzałości  owoców.  Ważnymi  składnikami 
odżywczymi  występującymi  w  owocach  gravioli  są: 
białka (7,1-7,3%), lipidy (0,9-1,7%) i błonnik pokar-
mowy, którego poziom waha się w granicach od 4,3 
do 10,8% suchej masy. Zawartość tłuszczów w owo-
cach  gravioli  jest  niewielka,  jednakże  warto  zwrócić 
uwagę  na  ich  bogaty  skład.  Analiza  chromatogra-
ficzna  oleju  pozyskanego  z  liści,  skórki  oraz  nasion 
gravioli  wykazała  obecność  68  różnych  aktywnych 
substancji  (7,  8).  Głównym  składnikiem  oleju  po-
chodzącego  z  liści  jest 
β-kariofylen 
(31,4%)  należą-
cy  do  seskwiterpenów,  podczas  gdy  olej  z  owoców 
zawiera  głównie  estry  kwasów  alifatycznych  (51%), 
294
szczególnie  2-metyloheksan  (39,8%).  W  oleju  ze 
świeżych owoców stwierdzono ponadto dość wysoką 
zawartość przeciwutleniaczy: mono- i seskwiterpeny, 
takie  jak 
β-kariofylen 
(12,7%),  1,8-cyneol  (9,9%), 
linalol  (7,8%), 
α-terpineol 
(2,8%),  propionian  lina-
lylu (2,2%) oraz kalaren (2,2%).
Owoce  gravioli  zawierają  wiele  witamin:  witami-
nę  C,  witaminę  B
6
,  kwas  pantotenowy  (B
5
),  niacy-
nę (B
3
), ryboflawinę (B
2
), tiaminę (B
1
), kwas foliowy, 
a także dużo popiołu (2,28-4,02%) o wysokim pozio-
mie składników mineralnych: wapń, żelazo, magnez, 
fosfor, potas, sód, cynk (1, 9-11). 
Głównymi składnikami aktywnymi owoców gravioli 
są:  związki  fenolowe,  witaminy  i  karotenoidy,  które 
determinują  jej  właściwości  przeciwutleniające  (4-6, 
9, 10, 12, 13) (tab. 2). 
W owocach gravioli stwierdzono także wysoki po-
ziom kwercetyny. Jej właściwości przeciwutleniające 
i przeciwzapalne są znane – m.in. chronią DNA komó-
rek przed uszkodzeniem. Badania dowodzą, że kwer-
cetyna  może  stabilizować  błony  komórek  tucznych, 
zapobiegając wystąpieniu reakcji alergicznej. 
W gravioli wykazano dużą liczbę takich substancji, 
jak: laktony, alkaloidy i acetogeniny. Obecność tych 
składników  chemicznych  została  stwierdzona  przez 
wielu badaczy, nie tylko w owocach, ale także w całej 
roślinie (14-16).
We  wszystkich  częściach  roślin  (owoc,  korzeń, 
kora, liście) zidentyfikowano murycynę i murycyninę. 
Postępy Fitoterapii 4/2016
Właściwości lecznicze gravioli (Annona
muricata
L.)
Tab. 2.
Aktywność  przeciwutleniająca  owoców  gravioli 
Dai i wsp. (22) badając wpływ gravioli na komórki 
zawartość antyoksydantów w (Annona
muricata
L.) w prze-
raka piersi MDA-MB-468, wykazali, że ekstrakt z jej 
liczeniu na świeżą masę (6)
Aktywność i składniki
przeciwutleniające
Aktywność
przeciwutleniająca (µmol TE/g)
Polifenole ogółem (mg GAE/100 g)
Kwas askorbinowy (mg/100 g)
β-Karoten
(mg/100 g)
Likopen (mg/100 g)
Poziom w przeliczeniu
na świeżą masę
35,95 ± 2,04*
281,00 ± 5,40
21,83 ± 3,99
1,21 ± 0,17
0,86 ± 0,12
*Wartość średnia ± SD, TE – ekwiwalent troloksu, GAE 
– ekwiwalent kwasu galusowego
Niektóre  z  substancji  występujących  w  gravioli  są 
toksyczne. Należą do nich iminocukry oraz neurotok-
syna swainsonina. Naukowcy zastanawiają się nawet 
nad  bezpieczeństwem  konsumpcji  owoców  gravio-
li.  Ekstrakty  z  pulpy  otrzymanej  z  owoców  gravioli 
pozwoliły  także  na  stwierdzenie  obecności  acetoge-
nin  (typu  E),  z  których  najważniejszą  okazała  się 
annonacyna (6, 17-19).
Właściwości lecznicze
Cała roślina ma właściwości lecznicze. Badania pro-
wadzone nad graviolą rozpoczęły się już w latach 40. 
ubiegłego wieku i potwierdziły, iż związki chemiczne 
tej  rośliny,  nawet  przy  małych  dawkach,  skutecznie 
niszczą komórki nowotworowe, nie oddziałując przy 
tym  negatywnie  na  zdrowe  komórki.  Wykazano,  że 
preparaty  z  gravioli  skutecznie  niszczą  komórki  aż 
12 typów nowotworów, w tym mięsaka płuc i trzust-
ki,  raka  wątroby  i  piersi,  chłoniaka,  gruczolakoraka 
prostaty,  jelit  i  płuc  (1,  2).  Potwierdziły  to  kolejne 
badania, w trakcie których udało się wytypować naj-
bardziej skuteczne acetogeniny. 
Badania nad efektywnością związków chemicznych 
występujących w gravioli wykazały, że jedna z pięciu 
substancji wyekstrahowanych z nasion owoców tej ro-
śliny okazała się wybiórczo cytotoksyczna dla komórek 
gruczolakoraka jelita grubego (HT-29). W kolejnych 
badaniach, dotyczących przeciwnowotworowych wła-
ściwości gravioli, wykazano jej korzystne działanie na 
komórki  raka  prostaty  i  piersi,  a  następnie  potwier-
dzono te właściwości w przypadku raka wątroby (1, 2, 
20). W badaniach właściwości przeciwnowotworowych 
gravioli  stwierdzono,  że  związki,  które  są  naturalnie 
obecne w owocach tej rośliny, mogą regulować meta-
bolizm  cyklu  komórki,  przeżywania  i  zdolność  prze-
rzutów komórek nowotworowych trzustki (21).
owoców  znacząco  hamował  ich  wzrost  zarówno 
in
vitro, 
jak  i 
in vivo. 
Zdolność  do  niszczenia komórek 
nowotworowych  graviola  zawdzięcza  acetogeninom, 
związkom  chemicznym  występującym  w  roślinach 
z  rodzaju 
Annonaceae 
(do  których  graviola  należy). 
Okazało się również, że substancje te mają ok. 10 ty-
sięcy  razy  silniejsze  działanie  przeciwnowotworo-
we  niż  jeden  z  popularniejszych  leków  stosowanych 
w chemioterapii – adriamycyna. Lecznicze właściwo-
ści  gravioli  polegają  na  zdolności  unieszkodliwiania 
komórek  nowotworowych  i  hamowania  ich  wzrostu 
poprzez  wybiórcze  hamowanie  procesów  enzyma-
tycznych zachodzących w ich błonach komórkowych. 
Co więcej, acetogeniny są skuteczne w eliminowaniu 
guzów opornych na działanie innych leków. Badania 
wykazały również, że aż 14 związków należących do 
grupy acetogenin charakteryzuje się takimi właściwo-
ściami. Jak się okazało, składniki te, nawet przy niskim 
stężeniu, wykazują dużą aktywność przeciwnowotwo-
rową. Graviola została uznana za środek nadzwyczaj 
bezpieczny  w  porównaniu  do  chemioterapeutyków, 
ponieważ uszkadza komórki nowotworowe, chroniąc 
jednocześnie komórki zdrowe. Stwierdzono także, że 
łagodzi  ona  dolegliwości  i  skutki  uboczne  związane 
z chemioterapią, co pozytywnie wpływa nie tylko na 
organizm, ale też na samopoczucie pacjenta (23). 
Przeciwnowotworowe  działanie  gravioli  zostało 
potwierdzone  w  Japonii  w  badaniach  na  myszach, 
którym wszczepiono komórki raka płuc (23). Gryzonie 
zostały podzielone na trzy grupy, przy czym I grupie 
badanych zwierząt nie podawano żadnego leku, II gru-
pa otrzymywała lek (adriamycynę), z kolei III grupa 
myszy otrzymywała annonacynę, główną acetogeninę 
występującą w gravioli, w dawce 10 mg/kg masy ciała. 
Po dwóch tygodniach trwania eksperymentu zaobser-
wowano następujące efekty: w I grupie, w której nie 
zastosowano żadnego leczenia, pięć spośród sześciu 
myszy padło. W grupie II, w której gryzonie otrzymy-
wały adriamycynę, trzy z sześciu myszy padły, a u tych, 
które przeżyły, nastąpiło zmniejszenie guza o 54,6% 
w stosunku do grupy I. W grupie III otrzymującej an-
nonacynę z gravioli przeżyły wszystkie zwierzęta, a ich 
guz zmniejszył się o 57,9% w stosunku do wielkości 
guza u myszy z grupy I. 
Stwierdzono,  że  annonacyna  przejawia  szczegól-
nie  korzystne  właściwości  w  walce  z  nowotworami 
płuc,  trzustki,  prostaty,  piersi  i  jelita  grubego.  Dai 
i  wsp.  (22)  wykazali,  że  ekstrakt  z  owoców  gravio-
li  (GFE)  hamuje  przerzuty  onkogenu  (genu  rako-
twórczego) w hodowlach komórkowych i u zwierząt 
w  przypadku  raka  piersi.  W  czasie  5-tygodniowej 
295
Postępy Fitoterapii 4/2016
Ewa Cieślik, Iwona Cieślik, Katarzyna Bartyzel
kuracji dietą GFE (200 mg/kg) poziom białek EGFR, 
p-EGFR, p-ERK w komórkach nowotworowych raka 
piersi MDA-MB-468 zmniejszył się odpowiednio o 56, 
54  i  32,5%.  Dokładna  analiza  statystyczna  wyników 
wykazała, że dieta zawierająca owoce gravioli (GFE) 
hamuje  wzrost  guza  o  32%.  Haruenkit  i  wsp.  (10) 
wykazali ponadto cytotoksyczny efekt metanolowych 
ekstraktów  z  pulpy  owocowej  na  ludzkie  linie  ko-
mórkowe  nowotworu  płuc  Calu-6  oraz  nowotworu 
przewodu pokarmowego SNU-601. 
Poza tym dowiedziono, że acetogeniny mają silne 
działanie bakteriobójcze i owadobójcze, a spożywanie 
preparatów z gravioli wzmacnia układ immunologicz-
ny i łagodzi stany zapalne. Wykazano także, że kora 
gravioli  ma  właściwości  przeciwbakteryjne  i  prze-
ciwwrzodowe, a owoce wzmagają wydzielanie mleka 
u karmiących kobiet. Nasiona mają z kolei działanie 
przeciwpasożytnicze,  natomiast  liście  działają  prze-
ciwpadaczkowo,  przeciwcukrzycowo,  rozkurczowo 
i uspokajająco. Są także stosowane w leczeniu depre-
sji, nadmiernego stresu i zaburzeń nerwowych. 
Graviolę  stosuje  się  również  przy  takich  dole-
gliwościach,  jak  nadciśnienie  tętnicze,  reumatyzm, 
choroby wątroby, astma, choroby skórne, biegunka 
i  podwyższona  temperatura  ciała.  Spożywanie  su-
plementów z graviolą jest również zalecane w zapo-
bieganiu nowotworom. Oprócz niszczenia komórek 
nowotworowych graviola wykazuje także inne lecz-
nicze właściwości, a mianowicie oczyszcza organizm 
z toksyn, pomaga leczyć wrzody oraz wspiera układ 
odpornościowy.
działanie  przeciwnowotworowe,  przeciwbakteryjne, 
przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Stwierdzono, 
że wyciągi z gravioli niszczą bądź hamują rozwój ko-
mórek nowotworowych, chroniąc jednocześnie komór-
ki  zdrowe.  Ponadto  graviola  stanowi  silne  wsparcie 
podczas  chemioterapii,  jest  środkiem  wzmagającym 
układ  odpornościowy  organizmu  oraz  ułatwia  de-
toksykację  organizmu.  Graviola  wspomaga  leczenie 
wrzodów i przewlekłych grzybic. Zapobiega ona także 
chorobom w grupach zagrożenia nowotworowego, np. 
u palaczy tytoniu.
Należy również dodać, że po latach intensywnych 
badań nie udało się uzyskać syntetycznych związków 
przeciwnowotworowych  z  grupy  acetogenin,  które 
występują w gravioli.
Piśmiennictwo
1.
Hebst  MC.  Fact  sheet  and  position  statement  on  Sour-
sop (Graviola). Cancer Assoc South Africa (CANSA) 2013; 1-6. 
2. Stelmach W. Zielone drzewo nadziei. Mag Aptek 2013; (3):64-7. 
3. Cieślik E. Właściwości odżywcze i prozdrowotne gravioli (An-
nona muricata 
L.),  opuncji  figowej  (Opuntia
ficus-indica 
Mill.), 
mangostanu  wlaściwego  (Garcinia
mangostana 
L.),  aloesu  zwy-
czajnego (Aloe
vera L.). Nutrit Health 2014; 17(63):1-8. 4. Dem-
bitsky  VM,  Poovarodom  S,  Leontowicz  H  i  wsp.  The  multiple 
nutrition properties of some exotic fruits: Biological activity and 
active  metabolites.  Food  Res  Int  2011;  44:1671-701. 
5. 
Rios  de 
Souza V, Pimenta Pereira PA, Queiroz F i wsp. Determination of 
bioactive compounds, antioxidant activity and chemical composi-
tion of Cerrado Brazilian fruits. Food Chem 2012; 134(1):381-6. 
6. Ribeiro RIMA, Kuribayashi JS, Borges PC i wsp. Inhibition of 
metalloproteinases by Aloe
vera, Annona muricata, and black tea 
aqueous extracts. Bioscience J 2010; 26(11):121-7. 7. Jirovetz L, 
Buchbauer G, Ngassoum MB. Essential oil compounds of the An-
nona muricata fresh fruit pulp from Cameroon. J Agric Food Chem 
1998; 46(9):3719-20. 8. Pelissier Y, Marion C, Kone D i wsp. Vo-
latile components of Annona
muricata L. J Essent Oil Res 1994; 
6(4):111-4. 9. Haruenkit R, Poovarodom S, Leontowicz H i wsp. 
Comparative study of health properties and nutritional value of 
durian, mangosteen, and snake fruit: Experiments in
vitro and in
vivo. J Agric Food Chem 2007; 55(14):5842-9. 10. Haruenkit R, 
Poovarodom S, Vearasilp S i wsp. Comparison of bioactive com-
pounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong 
durian during ripening. Food Chem 2010; 118(3):540-7. 11. Sale-
em TSM, Basnett H, Ravi V i wsp. Phyto-pharmacological review 
of Annona
squamosa L. Natural Products Indian J 2009; 5(2):85-8. 
12. Enweani IB, Obroku J, Enahoro T i wsp. The biochemical ana-
lysis of soursop (Annona
muricata L.) and sweetsop (A. squamo-
sa L.) and their potential use as oral rehydration therapy. J Food 
Agric Environ 2004; 22(11):39-43. 13. Florence NT, Benoit MZ, 
Jonas K i wsp. Antidiabetic and antioxidant effects of Annona
mu-
ricata
(Annonaceae), aqueous extractions streptozotocin-induced 
diabetic rats. J Ethnopharmacol 2014; 151:784-90. 14. Hasrat JA, 
Pieters L, De Backer JP i wsp. Screening of medicinal plants from 
Suriname  for  5-HT1A  ligands:  Bioactive  isoquinoline  alkaloids 
from the fruit of Annona
muricata. Phytomed 1997; 4(2):133-40. 
15. Jaramillo MC, Arango GJ, Gonzalez UMC i wsp. Cytotoxicity 
and  antileishmanial  activity  of 
Annona muricata
pericarp.  Fito-
terapia  2000;  71(2):183-6. 
16. 
Anonim:  Presence  of  compounds 
in  graviola  (Annona
muricata). 
Raintree  nutrition,  New  York 
2004. 17. Cassileth B. Complementary therapies, herbs, and other 
OTC  agents.  Oncology  2008;  22(10):1202. 
18. 
Mohanty  S,  Hol-
Zastosowanie w żywieniu
Owoce  gravioli  są  szeroko  wykorzystywane  w  ży-
wieniu  i  technologii  produkcji  potraw.  Przyrządza 
się z nich orzeźwiające napoje, lody i przetwory. Ze 
względu na swój smak graviola chętnie wykorzystywa-
na jest w kuchni – jako dodatek do deserów, sałatek 
owocowych  oraz  koktajli.  Z  owoców  gravioli  spo-
rządza  się  również  soki  o  swoistym,  słodko-gorzkim 
smaku.  Również  przetwory  z  poszczególnych  części 
roślin  mają  zastosowanie  w  diecie  dla  diabetyków, 
osób z chorobami wątroby oraz astmą. 
Podsumowanie
Ze względu na wysoki poziom substancji biologicz-
nie aktywnych, znajdujących się prawie we wszystkich 
częściach rośliny, zwłaszcza w owocach, graviola jest 
przedmiotem  badań  wielu  naukowców.  Od  kilku-
nastu  lat  drzewem  tym  interesują  się  fitoterapeuci, 
którzy  wiedzą  o  jej  działaniu  przeciwdepresyjnym 
z  przekazów  plemion  indiańskich.  Do  właściwości 
leczniczych gravioli należy zaliczyć przede wszystkim 
296
Postępy Fitoterapii 4/2016
Właściwości lecznicze gravioli (Annona
muricata
L.)
linshead J, Jones L i wsp. Annona
muricata (Graviola): Toxic or 
therapeutic.  Nat  Prod  Commun  2008;  3(1):31-3. 
19. 
Melot  A, 
Fall D, Gleye C i wsp. Apolar Annonaceous acetogenins from the 
fruit  pulp of 
Annona muricata. Molecules 2009; 14(11):4387-95. 
20. Yuan SS, Chang HL, Chen HW i wsp. Annonacin, a mono-
tetrahydrofuran acetogenin, arrests cancer cells at the G1 phase 
and causes cytotoxicity in a Bax- and caspase-3-related pathway. 
Life  Sci  2003;  72(25):2853-61. 
21.
Torres  MP,  Rachagani  S,  Pu-
rohit V i wsp. Graviola: a novel promising natural-derived drug 
that  inhibits  tumorigenicity  and  metastasis  of  pancreatic  cancer 
cells in
vitro and in vivo through altering cell metabolism. Cancer 
Lett 2012; 323(1):29-40. 22. Dai HS, Schmelz EM, Ju YH i wsp. 
Selective growth inhibition of human breast cancer cells by gra-
viola fruit extract in
vitro and in vivo involving downregulation of 
EGFR  expression.  Nutr  Cancer  2011;  63(5):795-801. 
23. 
Hami-
zah S, Roslida AH, Fezah O i wsp. Chemopreventive potential of 
Annona muricata L. leaves on chemically-induced skin papilloma-
genesis in mice. Asian Pac J Cancer P 2012; 13:2533-9.
Konflikt interesów
Conflict of interest
Brak konfliktu interesów
None
otrzymano/received: 24.03.2016
zaakceptowano/accepted: 25.04.2016
Adres/address:
*prof. dr hab. inż. Ewa Cieślik
Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji
Małopolskie Centrum Monitoringu Żywności
ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
tel./fax +48 (12) 662-48-25
e-mail: rrciesli@cyf-kr.edu.pl
Postępy Fitoterapii 4/2016
297
Zgłoś jeśli naruszono regulamin