KONFITURA OWOCOWA.doc

(30 KB) Pobierz
KONFITURA OWOCOWA

KONFITURA OWOCOWA                                                         

 

Konfitury i dżemy są jednymi z chętniej przygotowywanych przez nas przetworami owocowymi na zimę. Obecnie przygotowanie konfitury zajmuje znacznie mniej czasu niż dawniej. Aby owoce szybko się zżelowały używamy dostępnych w większości sklepów środków żelujących typu żelfix lub dżemix.

 

Etapy pracy:

1.    PRZYGOTUJ SOBIE SŁOIKI NA KONFITURĘ:

·       Dokładnie umyj słoiki w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń,

·       Wypłucz pod bieżącą wodą i wysusz.

PRZYGOTUJ OWOCE:

2.    Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą, brzoskwinie możesz zalać wrzątkiem w misce, skórka będzie się dużo łatwiej obierać.

3.    Obierz ze skórek i oddziel od pestek

4.    Pokrój w drobne cząsteczki

5.    Włóż do dużego garnka około 2 kilogramy owoców pokrojonych w drobne kosteczki.

6.    Wsyp 2 żelfixy i dobrze wymieszaj, zagotuj.

7.    Dosyp około 1 kg cukru i troszkę kwasku cytrynowego.

8.    Zagotuj i gotuj około 1 minuty.

9.    Mieszaj aż do zaniku piany ŁYŻKĄ DREWNIANĄ.

10.                      Nakładaj gorące do słoika, zakręcaj i odwracaj słoiki do góry dnem, aby się zassały.

11.                      Po około 15 – 20 minutach odwróć słoiki.

 

GOTOWE!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin