KONFITURA OWOCOWA
Konfitury i dżemy są jednymi z chętniej przygotowywanych przez nas przetworami owocowymi na zimę. Obecnie przygotowanie konfitury zajmuje znacznie mniej czasu niż dawniej. Aby owoce szybko się zżelowały używamy dostępnych w większości sklepów środków żelujących typu żelfix lub dżemix.
Etapy pracy:
1. PRZYGOTUJ SOBIE SŁOIKI NA KONFITURĘ:
· Dokładnie umyj słoiki w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń,
· Wypłucz pod bieżącą wodą i wysusz.
PRZYGOTUJ OWOCE:
2. Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą, brzoskwinie możesz zalać wrzątkiem w misce, skórka będzie się dużo łatwiej obierać.
3. Obierz ze skórek i oddziel od pestek
4. Pokrój w drobne cząsteczki
5. Włóż do dużego garnka około 2 kilogramy owoców pokrojonych w drobne kosteczki.
6. Wsyp 2 żelfixy i dobrze wymieszaj, zagotuj.
7. Dosyp około 1 kg cukru i troszkę kwasku cytrynowego.
8. Zagotuj i gotuj około 1 minuty.
9. Mieszaj aż do zaniku piany ŁYŻKĄ DREWNIANĄ.
10. Nakładaj gorące do słoika, zakręcaj i odwracaj słoiki do góry dnem, aby się zassały.
11. Po około 15 – 20 minutach odwróć słoiki.
GOTOWE!!!
magda.wer