sałatka z tuńczyka z orzechami:1 puszka tuńczyka w oleju30 dkg orzechów włoskich łuskanych1 puszka kukurydzy1 czerwona cebulamajonez i pieprztuńczyka nie odsączać za mocno, olej tylko lekko zlać, rozdrobnić, dodać orzechy(uważać na zabłąkane łupiny), większe kawałki połamać, dodać kukurydzę i drobno pokrojoną cebulkę, ze 2-3 łyżki majonezu, doprawić pieprzem, nie trzeba solić, bo tuńczyk sam w sobie jest słony ; sałatka musi postać trochę, najlepiej zrobić ją rano na wieczorną imprezę; pomidory z mozzarellą;ze 2 duże dojrzale pomidory, 2 osełki mozzarelli, świeża i suszona bazylia,pomidory obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry, ułożyć na półmisku, posolić, na to po plastrze mozzarelli, posypać suszoną bazylia, można też drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami, polać super oliwą, na każdy plaster położyć listki świeżej bazylii; czasem, dla odmiany, oliwę mieszam z octem balsamicznym;
Milka02