Sałatka z zupek chińskich
1 łagodna zupka chińska 1 ostra zupka chińska 2 podwójne piersi z kurczaka kapusta pekińska moze byc por
puszka groszku puszka kukurydzy słoik papryki konserwowej (600 ml) 3 jajka majonez sól pieprz
Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji.
Sałatka z zupek chińskich 2
1 zupka chinska lagodna1 zupka chinska ostrakapusta pekinska, ewentualnie glowka salaty lodowej( ja ja wole)moze byc porpuszka kukurydzypuszka czerwonej fasoli1 duza piers pokrojona w kostke, usmazona bez przypraw, tylko nie rumienic zbyt mocnomajonez, ok 4 lyzek ( ja lubie winiary)makaron z zupek chinskich kruszymy drobno i wrzucamy do michy, dodajemy przyprawy do nich dolaczone, tluszczyk wyrzucamy, dalej dodajemy kukurydze, fasole, oczywiscie odsaczamy najpierw, potem pokrojona w paseczki kapuste, ew, salate i kurczka juz usmazonego. Wszystko mieszamy i dodajemy majonez, jak 4 lyzki za malo, no to wiecej odstawiamy salatke na ok 2-3h do lodowki. Pod wplywem majonezu makaron pecznieje i robi sie miekki
nr3
ja robię tak:-2 zupki chińskie ostre,-szczypiorek-rzodkiewka-kolorowe papryki-piersi z kurczaka -kukurydza,Zupki zgniatam zalewam wrzątkiem wieczorem i przykrywam talerzykiem. Rano już są zimne i woda w nie wsiąkła. Kroję warzywa w kostkę, piersi z kurczaka smażę w przyprawie do gyrosa i jak ostygną dodaję do sałatki. Mieszam wszystko z majonezem
Milka02