pytania z wejściówek.docx

(40 KB) Pobierz

TRZONY:

·         w punktach wykonanie ćwiczenia, wszystkie parametry, wzory i opisać je

·         narysować schemat płyty elektrycznej

·         z czego musi być zbudowane dno naczynia do kuchni indukcyjnej i dlaczego

·         jaka jest różnica w transporcie ciepła w trzonie żeliwnym a glasceramicznym.

·         Na czym polega grzanie indukcyjne  ( WAZNE odpowiedź musi być z instrukcji nie ze skryptu 

·         opisz ogólnie trzony grzejące

 

MIKROFALE:

·         schemat

·         opis ćwiczenia

·          Jedna z zasad termodynamiki mówi ze wzrost temperatury jest wprost proporcjonalny do energii kinetycznej. Jaka substancja wpływa na wzrost energii w produkcie włożonym do mikrofali?

·         W jakich cząsteczkach w produktach spożywczych jest podwyższana energia kinetyczna przez mikrofale.

·         opisać mechanizm grzania mikrofalowego

 

PIECE:

·         schemat

·         opis ćwiczenia

·          zasada działania

 

KOTŁY:

·         Rodzaje kotłów warzelnych.

·         Wyjaśnij na jakiej zasadzie zachodzi wymiana ciepła w kotłach

·         zalety gotowania pod ciśnieniem +

·         prawo Fouriera z opisem + jednostki

·         Innowacje w kotłach

·         W jaki sposób dostarczane jest ciepło do kotła (chodzi o przewodzenie ciepła);

·         podział kotłów warzelnych

·         Schemat +zasada działania

·         Wzór na sprawność cieplną

·         W jaki sposób obniżają pracochłonność i zwiększają bezpieczeństwo?

·         Cel obróbki cieplnej w kotłach warzelnych

·         innowacyjne rozwiązania przyspieszające działanie kotłów

 

PATELNIE I FRYTKI:

·         wykonanie ćwiczenia

·         strefa zimna

·         bilans

·         schemat frytkownicy

·         scharakteryzuj urządzenia do smażenia

·         Wymienić różnice pomiędzy frytkownicą a patelnią na podstawie budowy + schematy

·         Co to jest strefa zimna i jaki to ma wpływ na proces technologiczny (chodzi o to, że materiał nie ulega zwęgleniu, nie zanieczyszczają tłuszczu i nie zmieniają zapachu żywości)

·         Konsekwencje nierównomiernego smażenia we frytkownicy (trzeba napisać, że część smażonego produktu będzie surowa, a część się zwęgli/spali)

·         Części zasadnicze patelni (po prostu budowa ze schematu)

·         Wymień główne typy maszyn do smażenia (patelnie, automaty smażalnicze, płyty beztłuszczowe, frytkownica, frytkownice ciśnieniowe)

·         narysuj i podpisz przekrój patelni

·         opis ćwiczenia z frytkownic (jakie parametry będziemy mierzyli)

·         wzór na bilans masy na przykładzie frytkownicy,

·         cel smażenia i jakie parametry na to wpływają

 

FORMIERKI:

·         schemat

·         wykonanie ćwiczenia

·         Jaką funkcję pełni ruchomy stolik z migawką?

·         W jakich częściach maszyny tarcie powinno być zoptymalizowane, a gdzie zwiększone?

·         zasada metody działania

·         czynniki wpływające na pracę formierki

 

 

 

 

CHŁODZIARKI:

·         Czy proces parowania i skraplania jest niezbędny do działania chłodziarki sprężarkowej. tak czy nie i uzasadnij

·         Co ma wpływ na efektywność pracy chłodziarki

·         zasada działania

·         schemat

·         Co jest czynnikiem chłodniczym w chłodziarce sprężarkowej

·          Co absorbuje ciepło ze środowiska do otoczenia chłodniczego?

·         Wzór na ciepło ze skryptu

·          narysować i opisać najprostszy (!) schemat i ten pierwszy wzór ze skryptu.

·         Czy parowanie i skraplanie jest niezbędne do działania chłodziarki spręzarkowej>

 

STEAMER:

·         zasada działania

·         schemat

·         wzór na ciepło dostarczane do steamera + opis + jednostki

·         jak można ocenić przydatność streamerów w obróbce termicznej produktów spożywczych

·         Co to jest steamer

 

ROZDRABNIARKI:             

·         Opisać proces rozdrabniania i jego wpływ na surowiec

·         Schemat + opis działania na podstawie schematu rozdrabniarki,

·         narysować i opisać schemat maszyny UMG,

·         Podział maszyn rozdrabniających z przykładami,

·         opis ćwiczenia

·         Scharakteryzować UMG

 

 

OBIERACZKI:

·          schemat + opis,

·         co wpływa na efektywność obierania + opis

·         wykonanie ćwiczenia z parametrami,

·         rodzaje maszyn do obierania

·         zasada działania

·         co zwiększa efektywność obierania, odwołać się do budowy obieraczki

·         wymień typy obieraczek

·         ruchy ziemniaka

·         czynności mechaniczne wykonywane przed obieraniem

·         budowa obieraczki

·         schemat kinematyczny

 

ZMYWARKI:

·         Jaka jest przybliżona temp. wody myjącej a jaka płuczącej. Wyjaśnij różnicę.

·         Jakie są 3 główne czynniki wpływające na efektywność procesu mycia

 

 

GRILLE:

·         wykonanie ćwiczenia

·         metody obróbki termicznej żywności + temperatury

·         cel obróbki termicznej

·         Czy wielkość strumienia ciepła padającego w grillu na mięso zależy od powierzchni czy objętości produktu? Uzasadnij.

·          Który grill (żeliwny czy glasceramiczny) ma większą bezwładność termiczną? Uzasadnij.

·         Wzór na przewodzenie i cele oraz metody (z temperaturami) obróbki cieplnej

 

 

PIECE:

·         Piece z wymuszonym obiegiem: zalety pieców konwekcyjno-parowych.

·         Schemat z wymuszonym obiegiem powietrza + zasada działania

·         Cel obróbki termicznej w piecach

·          Opisz zasadę na podstawie której przebiega wymiana ciepła między nośnikiem ciepła a ogrzewanym produktem

 

    

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin