TRZONY:
· w punktach wykonanie ćwiczenia, wszystkie parametry, wzory i opisać je
· narysować schemat płyty elektrycznej
· z czego musi być zbudowane dno naczynia do kuchni indukcyjnej i dlaczego
· jaka jest różnica w transporcie ciepła w trzonie żeliwnym a glasceramicznym.
· Na czym polega grzanie indukcyjne ( WAZNE odpowiedź musi być z instrukcji nie ze skryptu
· opisz ogólnie trzony grzejące
MIKROFALE:
· schemat
· opis ćwiczenia
· Jedna z zasad termodynamiki mówi ze wzrost temperatury jest wprost proporcjonalny do energii kinetycznej. Jaka substancja wpływa na wzrost energii w produkcie włożonym do mikrofali?
· W jakich cząsteczkach w produktach spożywczych jest podwyższana energia kinetyczna przez mikrofale.
· opisać mechanizm grzania mikrofalowego
PIECE:
· zasada działania
KOTŁY:
· Rodzaje kotłów warzelnych.
· Wyjaśnij na jakiej zasadzie zachodzi wymiana ciepła w kotłach
· zalety gotowania pod ciśnieniem +
· prawo Fouriera z opisem + jednostki
· Innowacje w kotłach
· W jaki sposób dostarczane jest ciepło do kotła (chodzi o przewodzenie ciepła);
· podział kotłów warzelnych
· Schemat +zasada działania
· Wzór na sprawność cieplną
· W jaki sposób obniżają pracochłonność i zwiększają bezpieczeństwo?
· Cel obróbki cieplnej w kotłach warzelnych
· innowacyjne rozwiązania przyspieszające działanie kotłów
PATELNIE I FRYTKI:
· wykonanie ćwiczenia
· strefa zimna
· bilans
· schemat frytkownicy
· scharakteryzuj urządzenia do smażenia
· Wymienić różnice pomiędzy frytkownicą a patelnią na podstawie budowy + schematy
· Co to jest strefa zimna i jaki to ma wpływ na proces technologiczny (chodzi o to, że materiał nie ulega zwęgleniu, nie zanieczyszczają tłuszczu i nie zmieniają zapachu żywości)
· Konsekwencje nierównomiernego smażenia we frytkownicy (trzeba napisać, że część smażonego produktu będzie surowa, a część się zwęgli/spali)
· Części zasadnicze patelni (po prostu budowa ze schematu)
· Wymień główne typy maszyn do smażenia (patelnie, automaty smażalnicze, płyty beztłuszczowe, frytkownica, frytkownice ciśnieniowe)
· narysuj i podpisz przekrój patelni
· opis ćwiczenia z frytkownic (jakie parametry będziemy mierzyli)
· wzór na bilans masy na przykładzie frytkownicy,
· cel smażenia i jakie parametry na to wpływają
FORMIERKI:
· Jaką funkcję pełni ruchomy stolik z migawką?
· W jakich częściach maszyny tarcie powinno być zoptymalizowane, a gdzie zwiększone?
· zasada metody działania
· czynniki wpływające na pracę formierki
CHŁODZIARKI:
· Czy proces parowania i skraplania jest niezbędny do działania chłodziarki sprężarkowej. tak czy nie i uzasadnij
· Co ma wpływ na efektywność pracy chłodziarki
· Co jest czynnikiem chłodniczym w chłodziarce sprężarkowej
· Co absorbuje ciepło ze środowiska do otoczenia chłodniczego?
· Wzór na ciepło ze skryptu
· narysować i opisać najprostszy (!) schemat i ten pierwszy wzór ze skryptu.
· Czy parowanie i skraplanie jest niezbędne do działania chłodziarki spręzarkowej>
STEAMER:
· wzór na ciepło dostarczane do steamera + opis + jednostki
· jak można ocenić przydatność streamerów w obróbce termicznej produktów spożywczych
· Co to jest steamer
ROZDRABNIARKI:
· Opisać proces rozdrabniania i jego wpływ na surowiec
· Schemat + opis działania na podstawie schematu rozdrabniarki,
· narysować i opisać schemat maszyny UMG,
· Podział maszyn rozdrabniających z przykładami,
· Scharakteryzować UMG
OBIERACZKI:
· schemat + opis,
· co wpływa na efektywność obierania + opis
· wykonanie ćwiczenia z parametrami,
· rodzaje maszyn do obierania
· co zwiększa efektywność obierania, odwołać się do budowy obieraczki
· wymień typy obieraczek
· ruchy ziemniaka
· czynności mechaniczne wykonywane przed obieraniem
· budowa obieraczki
· schemat kinematyczny
ZMYWARKI:
· Jaka jest przybliżona temp. wody myjącej a jaka płuczącej. Wyjaśnij różnicę.
· Jakie są 3 główne czynniki wpływające na efektywność procesu mycia
GRILLE:
· metody obróbki termicznej żywności + temperatury
· cel obróbki termicznej
· Czy wielkość strumienia ciepła padającego w grillu na mięso zależy od powierzchni czy objętości produktu? Uzasadnij.
· Który grill (żeliwny czy glasceramiczny) ma większą bezwładność termiczną? Uzasadnij.
· Wzór na przewodzenie i cele oraz metody (z temperaturami) obróbki cieplnej
· Piece z wymuszonym obiegiem: zalety pieców konwekcyjno-parowych.
· Schemat z wymuszonym obiegiem powietrza + zasada działania
· Cel obróbki termicznej w piecach
· Opisz zasadę na podstawie której przebiega wymiana ciepła między nośnikiem ciepła a ogrzewanym produktem
savanka17