I.DOC

(180 KB) Pobierz
IMBIROWA ZUPA Z CYKORII

IMBIROWA ZUPA Z CYKORII



5 cykorii, 4 duże ziemniaki, 1 łyżka masła, kawałek korzenia imbiru wielkości orzecha włoskiego, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1 litr bulionu warzywnego, garść listków melisy cytrynowej, 3/4 szklanki gęstej śmietany

 

Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok.
Warzywa umyj. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Z cykorii usuń głąb, liście drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zalej bulionem w garnku ziemniaki, cykorię i imbir, dodaj 1 łyżeczkę soli, masło i gotuj na średnim ogniu 30 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjmij, najlepiej łyżką cedzakową, 1/3 warzyw. Resztę zmiksuj na krem i przypraw do smaku curry, kminkiem, solą i sokiem z cytryny i pomarańczy. Wrzuć do zupy niezmiksowane warzywa. Tuż przed podaniem wymieszaj ją ze śmietaną i posyp posiekanymi listkami melisy. Zapracowanym proponuję użycie warzywnego bulionu w kostce, smakoszy zachęcam do zrobienia prawdziwego bulionu. Trzeba umyć i pokroić w duże kawałki włoszczyznę, zalać wodą, dodać odrobinkę masła i 1 liść laurowy. Gotować pod przykryciem 40 minut, a następnie odcedzić wywar.

 

IMBIROWA ZUPA Z DYNI



1/2 kg dyni, 1/2 kg ziemniaków, 1/2 selera, 3 łyżki suszonej włoszczyzny, 1 łyżka utartego korzenia imbiru, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, 1/2 szkl. śmietany, 5 łyżek łuskanych pestek dyni

 

Ziemniaki, dynię i seler obierz i pokrój w małą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dorzuć pokrojone warzywa, zamieszaj parę razy i zalej 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj suszoną włoszczyznę, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 40 minut. Uzupełniaj wygotowującą się wodę. Na koniec zmiksuj zupę do konsystencji kremu, dodaj śmietanę i jeszcze raz zagotuj. Na suchej patelni upraż pestki dyni (uważaj, aby ich nie przypalić!) i posyp nimi zupę na talerzach.

 

Indyjska ziemniaczana


Załączony obrazek

Składniki (na jedną osobę):

jeden duży lub dwa małe ziemniaki, pół cebuli, 0,5 dosyć mocnego bulionu z drobiu (może być z kostki), łyżeczka śmietany, lub dwie duże mleka, 0,5 - 1 łyżeczka curry w proszku (najlepiej kamis), 0.5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, ewentualnie sól i pieprz do smaku.


Ziemniaczki obieramy i kroimy w kostkę około 1cmx1cm, cebulkę obieramy i kroimy w piórka lub kostkę i wszystko gotujemy w bulionie. Gdy ziemniaki trochę zmiękną dodajemy curry i paprykę. Gdy wszystko będzie już ugotowane (ziemniaki będą miękkie) miksujemy na kremową dodając śmietanę/mleko. Jeśli wyjdzie za gęste rozcieńczamy wodą lub mlekiem.

 

Indyjska zupa kalafiorowa



Na głębokiej patelni rozgrzej pół łyżeczki oleju, zeszklij na niej pokrojoną dymkę i po­siekany ząbek czosnku. Dodaj pół łyżeczki curry, wymieszaj, wlej 300 ml bulionu warzywne­go z kostki. Do wywaru wrzuć 15 dag różyczek kalafiora, 2 po­krojone w kostkę ziemniaki, pół łyżeczki skórki startej z cytryny. Żupę gotuj 8-10 min, zdejmij z gazu, dodaj pół łyżeczki soku z cytryny i łyżkę odtłuszczonego jogurtu. Posyp natką.

 

 

Indyjska zupa warzywna z soczewicą

 



1,5 łyżki oliwy, 2 cebule pokrojone w kostkę, 1 łyżeczka kolendry mielonej, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki chili (można dać mniej), 200g pomarańczowej soczewicy, 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę, 1/2 główki małej białej kapusty drobno poszatkowanej, 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 kostka bulionu warzywnego rozpuszczonego w 1 l wody, 3 pomidory pokrojone w kostkę, 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndy (tamarind paste), opcjonalnie natka kolendry drobno posiekana (lub pietruszka), kilka listków mięty do dekoracji, sól do smaku


W dużym garnku smażymy na oliwie cebulę. Wsypujemy przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 min, dodajemy przepłukaną soczewicę, a następnie ziemniaki, kapustę i kokos. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości warzyw (10-15 min), na koniec dodajemy pomidory i pastę z tamaryndy. Gotujemy 1 min. Podajemy posypane natką kolendry i listkami mięty. dodatkowe informacje Gęsta, sycąca i aromatyczna potrawa, u mnie w domu służy za cały obiad. Świetna z indyjskim naan, ale może być też z chlebkiem pita. Nie obawiajcie się kokosu, on nie dodaje słodyczy zupie, a tylko ciekawego aromatu, dobrze się komponującego z resztą składników.

 

Irish Stew



(6 porcji

Rosół królewski 2 kostki, karkówka 500 gramów, kminek, kapusta 200 gramów, kapusta włoska 200 gramów, ziemniaki 500 gramów, fasolka szparagowa 200 gramów, marchew 200 gramów, cebula 1 sztuka, sól, pieprz, natka pietruszki (posiekana) 2 łyżki

 

Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę. Ziemniaki, cebulę i marchew oczyścić i pokroić w plastry. Kapusty pokroić w kawałki. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: ziemniaki, mięso, kapustę białą, kapustę włoską, cebulę, fasolkę i marchew. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Zalać Rosołem. Całość powinna być przykryta. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego 175 st. C piekarnika. Zapiekać 2 godziny. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Czas przygotowania: 20 minut Czas zapiekania: 2 godziny Wartość energetyczna całość: 1572 kcal 1 porcja: 262 kcal

 

IRLANDZKA ZUPA Z RZEPY

 

Przepis dla 6 osób

3 duże białe rzepy, 1 duża cebula, 600 ml mleka, 50g masła, 900 ml rosołu z kury (lub 2 kostki rosołowe), 3 ząbki czosnku, 25g mąki, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz


Przepis pochodzi od osoby pochodzącej z Kerry. Tradycyjnie zupę tę gotuje się w "bastable", czyli trójnożnym garnku z pokrywą i pałąkiem, za który wieszało się ów gar nad paleniskiem. Używało się go do przyrządzania zup, gulaszu, smakowitych rumianych pieczeni i wyśmienitych ciast.

Rzepę i cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do stopionego masła. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie podlać rosołem, i gotować przez 30 minut (tak, aby rzepa była miękka). Dodać czosnek, mąkę rozbełtać w małej ilości mleka i zaciągnąć zupę, dodać cukier, resztę mleka. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut.


 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin