T.DOC

(2803 KB) Pobierz
Tradycyjny rosół z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem

 



1 l bulionu z kurczaka, 30 dag filetów z kurczaka, 20 dag fasolki szparagowej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 ogórek, 1 papryczka chili, 5 dag kiełków fasoli mung, 1 puszka mleczka kokosowego, garść posiekanej kapusty pekińskiej, sól, pieprz, pieprz cayenne, listki świeżej kolendry

 

Mimo że przepadam za bardzo ostrymi daniami, to w Tajlandii nawet ja miałam kłopoty. Zamówiłam w restauracji kurczaka na ostro – łzy ciekły mi po policzkach, ale zjadłam. Ta zupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej. Znacznie łagodniejsza. Do wrzącego bulionu wlać mleczko kokosowe, dodać mięso pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, bardzo drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki fasolkę. Gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodać kapustę i kiełki. Gotować jeszcze 3 minuty. Podawać udekorowaną ogórkiem startym w cienkie słupki i listkami kolendry.

 

Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

 



(10 porcji) 

KNORR Rosół z kury (1 kg) 36 g, Woda 1.5 l, Limonka 1 szt., Pierś z kurczaka 350 g, Oliwa 15 ml, Cebula czerwona (piórka) 60 g, Kapusta chińska 150 g, Seler naciowy (cząstki) 100 g, Cukinia (cząstki) 100 g, Papryka chilli świeża zielona 1 szt., Mleko kokosowe w puszcze 300 ml, KNORR Pieprz biały mielony (do smaku), Kolendra świeża (do smaku), KNORR Roux zasmażka jasna 40 g

 

Rosół z kury rozprowadź w ciepłej wodzie i zagotuj, dodaj sok z limonki i otartą skórkę. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, zblanszuj wrzątkiem, odsącz i dodaj do rosołu. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, dodaj seler naciowy, chwilę podduś. Następnie dodaj cukinię i kapustę, całość lekko podduś i połącz z rosołem. Do zupy dodaj mleczko kokosowe, posiekaną papryczkę, pieprz i kolendrę. Na koniec zupę zagęść zasmażką, zagotuj i dopraw do smaku.

 

Tajska zupa z owoców morza



na 4 porcje

750ml bulionu/wywaru z drobiu lub ryb, 125g krabów-można na pół, 125g filetu z wątłusza (albo innej rybki)-posiekać na małe kawałki, 125g krewetek-można na pół, 125g mątwy-posiekać na małe kawałki, 125g ugotowanych małż, pasta curry

 

Mieszamy bulion (wywar) z pastą curry. Podgrzewamy. Łączymy wszystkie składniki. Gotujemy około 15 minut. Gotowe:

 

Tajska zupa z ryżem i mielonym mięsem

 



Ugotować ryż (1 i 1/4 szklanki po ugotowaniu). Na patelni / woku rozgrzać olej, wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku i jakieś 100 g mielonej chudej wieprzowiny, smażyć chwilę aż mięso rozpadnie się. Dodać 3 młode cebulki pokrojone w talarki, 1 łyżeczkę startego świeżego imbiru i 1 chilli świeże. Zalać bulionem drobiowym (4 szklanki). Doprowadzić do wrzenia. Dodać 1 łyżkę sosu rybnego i 2 łyżki sosu sojowego (mój dodatek.. w przepisie go nie ma). Doprawić do smaku. Wsypać ugotowany ryż, pogotować 2 minuty. Wbić 4 jajka, gotować na minimalnym ogniu 3 - 4 minuty

 

Tajski rosół z won tonkami



ok. 20 dag mięsa do nadzienia (krewetki, ryba, kurczak a nawet wieprzowina się nadaje), kilka krewetek lub pierś kurczaka pokrojona w cienkie pasemka, 6 ząbków czosnku drobno posiekanych, łodyżki kolendry lub 1/8 łyżeczki mielonej kolendry, 3/4 litra rosołu lub wywaru z jarzyn, 2 łyżki sosu sojowego, 10 dag liściastego warzywa (szpinak, kapusta pekińska, bok choy, sałata), pokrojonego w grube kawałki, 10 dag kiełków soi, szczypiorek do posypania


Mięso mielone wymieszać z 2 ząbkami czosnku i kolendra. Nakładać niepełną łyżeczkę mięsa na płaty do won tonów i robić z nich 'torebki'. Na wrzący rosół wrzucić pierożki, gotować przez 2-3 minuty, po czym won tony wyjąć i wrzucić do miski z ciepłą wodą. Do rosołu wlać sos sojowy, wrzucić krewetki lub kurczaka oraz warzywa. Resztę czosnku usmażyć na 1 łyżce oleju. Na talerz wsypać garść kiełków, położyć 5-6 won tonów i zalać gorącym rosołem. Połać olejem, na którym smażył się czosnek.

 

Tamatar ka soup Zupa pomidorowa

 


Tamatar Ka Shorba
2 kg jędrnych, czerwonych pomidorów, 11/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 6 łyżek ghee lub oleju roślinnego, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki asafetidy, 2 łyżki białej mąki, 4 łyżki posiekanych liści świeżej kolendry, 425 ml mleka, 1 łyżka soku z cytryny, 11/2 łyżki brązowego cukru

 

Pomidory umyć i pokroić na osiem części. Włożyć je do miksera elektrycznego i miksować przez minutę; następnie przetrzeć przez sitko, by usunąć kawałki skórek. (Można też po prostu sparzyć pomi­dory i przetrzeć przez sitko.) Odstawić. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz i przez kilka sekund smażyć mieloną kolendrę i asafetidę. Wrzucić pomidory. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20-25 minut. Następnie dodać posiekane li­ście kolendry, cukier, sól, czarny pieprz i pieprz cayenne. W innym garnku roztopić masło. Wsypać mąkę i prażyć na ma­łym ogniu, ciągle mieszając, aż się zarumieni. Zestawić z ognia i po­woli dolewać gorące mleko. Gotować dalej, mieszając, aby nie po­wstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje, wrzucić do niego pomidory, wlać sok z cytryny i podawać na gorąco. Do przystrojenia można użyć wermiszelu (1 L). Przysmażyć go na patelni na odrobinie masła i wsypać do zupy. Czas przygotowania i gotowania: od 30 do 40 min

 

Tamatar tur dal Zupa z pomidorów i tur dalu

 



200 g tur dalu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1,9 l wody, 1/2 łyżeczki asafetidy, 3 łyżeczki soli, 3 pomidory średniej wielkości, umyte i drobno pokrojone, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka ghee lub oleju roślinnego, 1 łyżka posiekanych liści świeżej kolendry, 1 łyżeczka kminku indyjskiego, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1 pokrojona w plasterki cytryna

 

Dal przebrać i umyć pod gorącą bieżącą wodą, żeby zmyć tłuszcz z jego powierzchni. Odsączyć. Zagotować wodę z kurkumą i solą. Dodać dal, przykryć i gotować na średnim ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Kie­dy dal będzie miękki, w małym rondelku rozgrzać tłuszcz i wrzucić nasiona kminku indyjskiego. Po kilku sekundach dodać starty imbir, mieloną kolendrę i asafetidę, a następnie pomidory. Smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, po czym wlać do dalu i gotować na małym ogniu, aż ziarna będą całkowicie ugotowane. Każdą porcję przystroić świeżą, posiekaną kolendra lub natką pie­truszki ułożoną na plasterku cytryny. Czas przygotowania i gotowania: 1 godz.

 

Tarator



pół litra jogurtu, ćwierć litra kwaśnej śmietany (ewentualnie mleka),
sól i pieprz do smaku, 3 utarte ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, ogórek sałatkowy, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich


W misce ubić (lub zmiksować) jogurt ze śmietaną, solą, pieprzem i czosnkiem. W trakcie ubijania dodawać powoli oliwę. Pod koniec dorzucić obrany i posiekany lub utarty ogórek oraz koperek. Odstawić do lodówki. Podawać posypany orzechami.

 

 

Tarator

 

1 litr jogurtu, duży surowy ogórek, 2-3 ząbki czosnku, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 4 łyżki oleju, 4 łyżki koperku, kilka drobno pokrojonych listków ogórecznika, sól


Jogurt wymieszaj z olejem, czosnkiem roztartym z solą, następnie połącz z pokrojonym drobno ogórkiem i koperkiem. Mocno schłódź. Przed podaniem wymieszaj z listkami ogórecznika i orzechami.

 

Tarator



Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 20 min + 2 godz.

1 l jogurtu lub kefiru, 1 duży ogórek, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek koperku, 2 łyżki oliwy, sól. Do przybrania: 1/2 małego ogórka, 8 rzodkiewek, 4 gałązki zielonej pietruszki.


Jarzyny dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Koperek drobno pokroić. Czosnek obrać, drobno posiekać. Ogórek obrać. Zetrzeć na tarce o dużych otworach, lekko osolić, odstawić na 10 min. W wysokim naczyniu (najlepiej szklanym) ubić trzepaczka jogurt lub kefir. Dodać lekko odciśnięty ogórek, koperek i roztarty czosnek, doprawić solą i oliwa. Dokładnie wymieszać, przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godz. Rzodkiewki i pół ogórka pokroić w cienkie plasterki. Ogórka ze skorki nie obierać. Przed podaniem tarator wymieszać i rozlać na talerze lub do miseczek. Każdą porcję przybrać zieloną pietruszką, plasterkami ogórka i rzodkiewki. Tarator można rozcieńczyć zimną, przegotowaną wodą. Do 1 l jogurtu dolać 200 ml wody i roztrzepać.

 

Tejes csirkeleves - zupa z kurczaka z mlekiem

 

ok. 70 dag kawałków kurczaka (dowolnie: skrzydełka piersi udka), 1 łyżka kopiasta czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1 średnia cebula, 1 mały ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, 4 szklanki mleka, 1-2 jajka, mąka

 

Kawałki kurczaka nasolić na godzinę przed gotowaniem. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka - większe podzielić na dwie części, żeby wszystkie były tej samej wielkości. Na ostrym ogniu smażyć, aż się przyrumienią. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w malakserze.  Wyjąć kurczaka, wrzucić cebulę i czosnek i na malutkim ogniu zeszklić, ale, broń Boże, nie przysmażyć! Dorzucić kurczaka, szczyptę (nie więcej) pieprzu oraz paprykę, zamieszać i zalać 4 szklankami zimnej wody. W tym czasie rozbić jajka, dodać szczyptę soli i tyle mąki, żeby ciasto było trochę gęstsze niż na lane kluski lub naleśniki. Kiedy kurczak jest już miękki (ok. 20-30 min), nabierać ciasto łyżką i okrajając nożem małe kluseczki - wrzucać je do zupy. Można też wlać ciasto przez specjalne sitko do lanych klusek (są takie w sklepach). Raz zagotować i wlać mleko. Gdy mleko się zagotuje, szybko zdjąć garnek z ognia, żeby nie wykipiało. Dosolić do smaku. Podawać.

 

Tęczowa pomidorówka na gęsto                            M

 

Czas przygotowania: 40 min.

koncentrat pomidorowy 1 słoiczek, bulion warzywny 1 kostka, papryka 6 sztuk, śmietana słodka 100ml, cebula 4 sztuki, oliwa z oliwek 2 łyżki, bazylia 1 łyżeczka

 

Do 1 litra gotującej się wody wrzucamy bulion warzywny. Czekamy aż się rozpuści. Paprykę (najlepiej 3 zielone i 3 żółte) oraz cebulę kroimy na średnie kawałki i wrzucamy do garnka. Gdy warzywa się zagotują wlewamy 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek, po czym dodajemy koncentrat, dokładnie mieszając. Wszystko gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę (dostatecznie dużo by zagęścić zupę). Całość dekorujemy bazylią (lub innymi przyprawami wedle uznania). Zupa najlepiej smakuje, gdy jest podawana z ryżem.

 

Tom kha gai



100 g grzybów shitake (mun lub pieczarek), 0,5 l wywaru z warzyw, 200 g filetów z piersi kurczaka, 1 gałązka trawy cytrynowej, 4 listki cytrynowe, 2 plasterki świeżego kłącza galangi (albo świeżego kłącza imbiru), 0,5 l mleczka kokosowego, 2–3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego, 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego, 1–2 papryczki chilli, kilka posiekanych listków kolendry

 

Suszone grzyby shitake mocz w wodzie 15–20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodaj pokrojone piersi kurczaka, pokrojone w paski grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe, galangę lub imbir. Gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodaj mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chilli. Zagotuj. Dopraw, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posyp kolendrą.

 

Tomato Rasam - Południowoindyjska zupa pomidorowa, bardzo lekka!



 

Ta zupa, to propozycja odmiany dla wielbicieli pomidorowej z makaronem i śmietaną.

czas: 30 minut trudność: bardzo łatwe liczba porcji: 4 koszt: niedrogie danie kalorie: troszeczkę

1 kg pomidorów pokrojonych w ćwiartki, 3 szklanki wody, łyżka oleju, 2-3 suche papryczki chili lub pół łyżeczki proszku chili, 1 łyżeczka kminu (jeera), 1 łyżeczka gorczycy, duża szczypta asafetydy, ćwierć łyżeczki kurkumy, sól do smaku, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, mała główka czosnku

 
Pomidory zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu aż zmiękną, czyli przez ok. 10 minut. Miksuję. W garnku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam chili i czekam
aż trochę ściemnieją. Dodaję kmin, gorczycę i asafetydę. Dodaję puree pomidorowe, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek i utłuczone lub zmielone ziarenka pieprzu. Zagotowuję i wolno duszę przez 10 minut. Zdejmuję z ognia, odcedzam na drobnym sitku i podaję przybrane świeżą kolendrą.

 

Toskańska zupa fasolowa z chlebem

 



1/2 włoskiej bulki ciabatty, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 posiekane cebule, 3 posiekane ząbki czosnku, 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów, 1 puszka (400 g) fasolki flageolet, 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego, sól i czarny pieprz, świeża bazylia do dekoracji

 

Rozgrzewamy piekarnik. Kroimy ciabattę w kostki i wstawiamy do piekarnika na 10 min, by wyschła. Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 34 min, aż zmiękną. Dodajemy pomidory, fasolę i bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 min. Dodajemy podpieczone kawałki bułki, mieszamy. Znów doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy przez dalsze 5 min. Przyprawiamy, rozlewamy na talerze i dekorujemy listkami bazylii.

 

Tradycyjna zupa rybna z Marsylii



Składniki na 4-6 porcji

1 biała cebula (około 25 dag), 3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki, 75 dag pomidorów, 4 łyżki oliwy, szafran (lub kurkuma), sól, pieprz, 3 listki laurowe, pęczek dymki, 1 kg sprawionych ryb (np. węgorz, łosoś, karmazyn), 20 dag bagietki

 

 

Cebulę obierz, pokrój na cząstki. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę. Opłucz natkę, oderwij listki od gałą­zek. Umyj i osusz pomidory, pokrój na ósemki. Rozgrzej oliwę. Wrzuć czo­snek i cebulę, podduś. Dodaj pomidory, natkę i szafran. Duś dalsze 5 minut. Przypraw solą i pieprzem, dodaj listki laurowe. Zalej 3/4 I wody i gotuj około 20 minut. W tym czasie oczyść dym...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin