program nauczania w szkole przysposabiającej do pracy.doc

(57 KB) Pobierz

 

Program nauczania z przysposobienia do pracy w szkole przysposabiającej do pracy dla uczniów upośledzonych umysłowo w stopniu umiarkowanym i znacznym
 

CELE EDUKACYJNE:

1.      Rozwijanie zainteresowań i uzdolnień manualnych i plastycznych uczniów.

2.      Rozwijanie u uczniów postawy ciekawości, otwartości, poszanowania pracy własnej i innych.

3.      Kształtowanie prawidłowej postawy wobec pracy.

4.      Zaspakajanie potrzeb własnych poprzez wykonywanie prac indywidualnie.

5.      Przygotowanie do wykonywania prac grupowo.

6.      Kształtowanie umiejętności posługiwania się różnymi materiałami, narzędziami i urządzeniami.

7.      Opanowanie prostych czynności niezbędnych w życiu codziennym, do funkcjonowania w społeczeństwie.

8.      Kształtowanie poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę.

ZADANIA SZKOŁY:

1.      Stworzenie warunków niezbędnych do usprawniania, rozwijania umiejętności uczniów.

2.      Przygotowanie uczniów do funkcjonowania w społeczeństwie na miarę ich możliwości.

3.      Stworzenie warunków do bezpiecznego uczestnictwa uczniów w zajęciach przysposobienia do pracy.

TREŚCI KSZTAŁCENIA

I. WIADOMOŚCI WSTĘPNE

1.      Regulamin pracowni gospodarstwa domowego.

2.      Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy.

II. PRACE UŻYTECZNO-PORZĄDKOWE

1.      Pomieszczenia użytkowe i mieszkalne-funkcjonalność.

2.      Wyposażenie kuchni-umeblowanie, zastosowanie naczyń i urządzeń.

3.      Pokój dzienny-umeblowanie, wyposażenie w podstawowe urządzenia elektryczne.

4.      Łazienka- umeblowanie i wyposażenie w podstawowe urządzenia elektryczne.

5.      Obowiązki domowników (z podziałem dla dzieci i dorosłych).

6.      Prowadzenie domu, planowanie wydatków.

7.      Zakupy dla siebie i członków rodziny.- dokonywanie wyboru odpowiedniego asortymentu.

8.      Sprzęt ręczny i zmechanizowany ( rodzaje, zasada działania i obsługa z zachowaniem bezpieczeństwa pracy).

9.      Podstawowe środki czystości- rodzaje i przeznaczenie.

10.  Czyszczenie wykładzin dywanowych, posadzek.

11.  Czyszczenie i konserwacja mebli.

12.  Zastawa stołowa i naczynia z kolorowych metali- czyszczenie i konserwacja.

13.  Prace porządkowe w domu, klasie, internacie, szkole, na boisku.

14.  Prace na działce szkolnej-rabatach kwiatowych- kolejność wykonywania.

15.  Pielęgnacja roślin doniczkowych- podlewanie, przesadzanie, rozmnażanie.

16.  Bielizna osobista, sortowanie, pranie.

17.  Środki piorące- rodzaje, zastosowanie.

18.  Instrukcje dotyczące prania, prasowania, suszenia.

19.  Pranie ręczne i mechaniczne (instrukcja obsługi pralki).Organizacja stanowiska pracy.

20.  Suszenie bielizny-sposoby w zależności od rodzaju tkaniny.

21.  Prasowanie- narzędzia i przybory. Organizacja stanowiska pracy.

22.  Techniki prasowania.

23.  Urządzenia do maglowania bielizny pościelowej i stołowej- obsługa.

24.  Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas prania, prasowania.

III. DREWNO I METALE

1.      Rodzaje drzew, budowa.

2.      Narzędzia do obróbki drewna.

3.      Decoupage- technika ozdabiania przedmiotów

4.      Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.

IV. MATERIAŁY PAPIERNICZE I TWORZYWA SZTUCZNE

1.      Papier- gatunki, właściwości.

2.      Organizacja stanowiska pracy .

3.      Narzędzia i przybory do obróbki materiałów papierniczych.

4.      Obróbka materiałów papierniczych- cięcie, łączenie.

5.      Origami- sztuka składania papieru

6.      Wyplatanie koszyków z wikliny papierowej

7.      Tworzywa sztuczne- rodzaje, zastosowanie.

8.      Obróbka styropianu- cięcie, kształtowanie, łączenie.

9.      Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.

V.  PRACE BIUROWE

1.      Obsługa ksera.

2.      Obsługa faksu.

3.      Bindowanie, laminowanie, zszywanie, pieczętowanie, obsługa dziurkacza.

4.      Korespondencja- adresowanie, wysyłanie (list polecony, list zwykły, itp.).

5.      Przyjmowanie telefonów, telefonowanie.

6.      Zasady bhp podczas pracy.

V. ELEMENTY DEKORATORSTWA

 

1.      Bombki ze sznurka i szarej gazety

2.      Świąteczne ozdoby wiszące ( mikołaj, anioł)

3.      Ozdoby choinkowe z makaronu

4.      Stroiki świąteczne

5.      Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy

 

VI. ELEMENTY BUKIECIARSTWA

 

1.      Podstawowe materiały florystyczne

2.      Kompozycje kwiatowe

3.      Wiązanie kokard

4.      Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy

 

 

VII. WYRÓB BIŻUTERII

 

1.      Zasady wyrobu biżuterii

2.      Materiały i narzędzia potrzebne do wyrobu biżuterii

3.      Filcowanie na mokro

4.      Biżuteria z filcu- naszyjnik, kolczyki, broszka

5.      Biżuteria z modeliny- korale, broszka

6.      Decoupage klasyczny- kolczyki

7.      Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy

 

VIII. MATERIAŁY WŁÓKIENNICZE. SZYCIE I DZIEWIARSTWO

1.      Organizacja stanowiska pracy.

2.      Materiały włókiennicze-tkanina, dzianina (właściwości, zastosowanie).

3.      Nici, materiały- rodzaje (grubość, kolor).

4.      Narzędzia i przybory do szycia ręcznego-sposób posługiwania się.

5.      Wyroby użytkowe-serwetka, nakrycie głowy dla kucharza, fartuszek do pasa.

6.      Rodzaje ściegów i ich zastosowanie.

7.      Wyszywanie kolorowymi nićmi, haftowanie.

8.      Przyszywanie różnego rodzaju guzików, haftek, zatrzasek.

9.      Wciąganie gumy do wyrobu, zszywanie.

10.  Naprawa odzieży-przyszywanie łat, aplikacji.

11.  Szycie na maszynie-zszywanie, obrębianie.

12.  Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.

13.  Dziewiarstwo-rodzaje, zastosowanie.

14.  Zwijanie włóczki.

15.  Dziewiarstwo ręczne –technika robienia na drutach.

16.  Roboty szydełkowe-półsłupek, słupek, zakończenie roboty.

17.  Wyroby galanteryjne-z filcu, skóry, pluszu.

18.  Elementy tkactwa-ramka.

19.  Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy

IX. ŻYWIENIE. SPORZĄDZANIE I WYDAWANIE POSIŁKÓW

1.      Potrzeby pokarmowe dzieci, dorosłych.

2.      Składniki pokarmowe i ich znaczenie.

3.      Zasady zdrowego żywienia.

4.      Przyczyny i skutki niewłaściwego żywienia.

5.      Informacje na opakowaniach produktów-data ważności.

6.      Obsługa urządzeń gospodarstwa domowego- mikser, sokowirówka, kuchenka elektryczna, mikrofalowa.

7.      Obróbka termiczna gotowych produktów.

8.      Obróbka wstępna warzyw i owoców.

9.      Rozdrabnianie warzyw i owoców.

10.  Potrawy z surowych warzyw i owoców.

11.  Obróbka cieplna warzyw i owoców.

12.  Potrawy z ziemniaków.

13.  Sporządzanie zup i sosów.

14.  Potrawy z mleka, kaszy, mięsa, drobiu.

15.  Zapasy na zimę- pasteryzacja, kiszenie, suszenie.

16.  Posiłki pojedyncze i całodzienne.

17.  Estetyka wykańczania potraw przed podaniem.

18.  Przechowywanie żywności.

19.  Wypiek ciast-rodzaje ciast, zastosowanie.

20.  Zastawa i bielizna stołowa.

21.  Nakrywanie stołu- posiłek dzienny, okolicznościowy.

22.  Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas przygotowywania posiłków, podawania, pieczenia.

23.  Obsługa konsumenta.

24.  Prawa pracownika i pracodawcy.

X.  PRACE OGRODNICZE

1.      Wytyczanie zagonów.

2.      Sianie, sadzenie.

3.      Spulchnianie gleby.

4.      Nawożenie.

5.      Podlewanie.

6.      Przycinanie drzew i krzewów.

7.      Pielenie.

8.      Zbieranie warzyw, owoców.

9.      Oczyszczanie i konserwacja narzędzi ogrodniczych.

10.  Zasady bhp podczas pracy.

PRZEWIDYWANE OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW

1.      Zna podstawowe przepisy regulaminu pracowni gospodarstwa domowego.

2.      Dostosowuje się do ustalonych reguł i zasad obowiązujących w pracowni.

3.      Zna i przestrzega podstawowych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

4.      Wymienia pomieszczenia użytkowe i mieszkalne. Wie, jaką pełnią funkcję.

5.      Nazywa i przyporządkowuje meble, urządzenia do poszczególnych pomieszczeń mieszkalnych.

6.      Przestrzega kolejności prac porządkowych.

7.      Zna obowiązki domowników z podziałem na obowiązki dla dzieci i dorosłych.

8.      Zna i posługuje się sprzętem ręcznym i mechanicznym niezbędnym do utrzymania porządku w domu.

9.      Rozpoznaje i określa przeznaczenie podstawowych środków czystości.

10.  Wie, jak należy dbać o rośliny doniczkowe.

11.  Wie, co to jest i do czego służy zastawa i bielizna stołowa.

12.  Umie nakryć do stołu stosownie do okazji.

13.  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin