Program nauczania z przysposobienia do pracy w szkole przysposabiającej do pracy dla uczniów upośledzonych umysłowo w stopniu umiarkowanym i znacznym
CELE EDUKACYJNE:
1. Rozwijanie zainteresowań i uzdolnień manualnych i plastycznych uczniów.
2. Rozwijanie u uczniów postawy ciekawości, otwartości, poszanowania pracy własnej i innych.
3. Kształtowanie prawidłowej postawy wobec pracy.
4. Zaspakajanie potrzeb własnych poprzez wykonywanie prac indywidualnie.
5. Przygotowanie do wykonywania prac grupowo.
6. Kształtowanie umiejętności posługiwania się różnymi materiałami, narzędziami i urządzeniami.
7. Opanowanie prostych czynności niezbędnych w życiu codziennym, do funkcjonowania w społeczeństwie.
8. Kształtowanie poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę.
ZADANIA SZKOŁY:
1. Stworzenie warunków niezbędnych do usprawniania, rozwijania umiejętności uczniów.
2. Przygotowanie uczniów do funkcjonowania w społeczeństwie na miarę ich możliwości.
3. Stworzenie warunków do bezpiecznego uczestnictwa uczniów w zajęciach przysposobienia do pracy.
TREŚCI KSZTAŁCENIA I. WIADOMOŚCI WSTĘPNE
1. Regulamin pracowni gospodarstwa domowego.
2. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy.
II. PRACE UŻYTECZNO-PORZĄDKOWE
1. Pomieszczenia użytkowe i mieszkalne-funkcjonalność.
2. Wyposażenie kuchni-umeblowanie, zastosowanie naczyń i urządzeń.
3. Pokój dzienny-umeblowanie, wyposażenie w podstawowe urządzenia elektryczne.
4. Łazienka- umeblowanie i wyposażenie w podstawowe urządzenia elektryczne.
5. Obowiązki domowników (z podziałem dla dzieci i dorosłych).
6. Prowadzenie domu, planowanie wydatków.
7. Zakupy dla siebie i członków rodziny.- dokonywanie wyboru odpowiedniego asortymentu.
8. Sprzęt ręczny i zmechanizowany ( rodzaje, zasada działania i obsługa z zachowaniem bezpieczeństwa pracy).
9. Podstawowe środki czystości- rodzaje i przeznaczenie.
10. Czyszczenie wykładzin dywanowych, posadzek.
11. Czyszczenie i konserwacja mebli.
12. Zastawa stołowa i naczynia z kolorowych metali- czyszczenie i konserwacja.
13. Prace porządkowe w domu, klasie, internacie, szkole, na boisku.
14. Prace na działce szkolnej-rabatach kwiatowych- kolejność wykonywania.
15. Pielęgnacja roślin doniczkowych- podlewanie, przesadzanie, rozmnażanie.
16. Bielizna osobista, sortowanie, pranie.
17. Środki piorące- rodzaje, zastosowanie.
18. Instrukcje dotyczące prania, prasowania, suszenia.
19. Pranie ręczne i mechaniczne (instrukcja obsługi pralki).Organizacja stanowiska pracy.
20. Suszenie bielizny-sposoby w zależności od rodzaju tkaniny.
21. Prasowanie- narzędzia i przybory. Organizacja stanowiska pracy.
22. Techniki prasowania.
23. Urządzenia do maglowania bielizny pościelowej i stołowej- obsługa.
24. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas prania, prasowania.
III. DREWNO I METALE
1. Rodzaje drzew, budowa.
2. Narzędzia do obróbki drewna.
3. Decoupage- technika ozdabiania przedmiotów
4. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
IV. MATERIAŁY PAPIERNICZE I TWORZYWA SZTUCZNE
1. Papier- gatunki, właściwości.
2. Organizacja stanowiska pracy .
3. Narzędzia i przybory do obróbki materiałów papierniczych.
4. Obróbka materiałów papierniczych- cięcie, łączenie.
5. Origami- sztuka składania papieru
6. Wyplatanie koszyków z wikliny papierowej
7. Tworzywa sztuczne- rodzaje, zastosowanie.
8. Obróbka styropianu- cięcie, kształtowanie, łączenie.
9. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
V. PRACE BIUROWE
1. Obsługa ksera.
2. Obsługa faksu.
3. Bindowanie, laminowanie, zszywanie, pieczętowanie, obsługa dziurkacza.
4. Korespondencja- adresowanie, wysyłanie (list polecony, list zwykły, itp.).
5. Przyjmowanie telefonów, telefonowanie.
6. Zasady bhp podczas pracy.
V. ELEMENTY DEKORATORSTWA
1. Bombki ze sznurka i szarej gazety
2. Świąteczne ozdoby wiszące ( mikołaj, anioł)
3. Ozdoby choinkowe z makaronu
4. Stroiki świąteczne
5. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy
VI. ELEMENTY BUKIECIARSTWA
1. Podstawowe materiały florystyczne
2. Kompozycje kwiatowe
3. Wiązanie kokard
4. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy
VII. WYRÓB BIŻUTERII
1. Zasady wyrobu biżuterii
2. Materiały i narzędzia potrzebne do wyrobu biżuterii
3. Filcowanie na mokro
4. Biżuteria z filcu- naszyjnik, kolczyki, broszka
5. Biżuteria z modeliny- korale, broszka
6. Decoupage klasyczny- kolczyki
7. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy
VIII. MATERIAŁY WŁÓKIENNICZE. SZYCIE I DZIEWIARSTWO
1. Organizacja stanowiska pracy.
2. Materiały włókiennicze-tkanina, dzianina (właściwości, zastosowanie).
3. Nici, materiały- rodzaje (grubość, kolor).
4. Narzędzia i przybory do szycia ręcznego-sposób posługiwania się.
5. Wyroby użytkowe-serwetka, nakrycie głowy dla kucharza, fartuszek do pasa.
6. Rodzaje ściegów i ich zastosowanie.
7. Wyszywanie kolorowymi nićmi, haftowanie.
8. Przyszywanie różnego rodzaju guzików, haftek, zatrzasek.
9. Wciąganie gumy do wyrobu, zszywanie.
10. Naprawa odzieży-przyszywanie łat, aplikacji.
11. Szycie na maszynie-zszywanie, obrębianie.
12. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
13. Dziewiarstwo-rodzaje, zastosowanie.
14. Zwijanie włóczki.
15. Dziewiarstwo ręczne –technika robienia na drutach.
16. Roboty szydełkowe-półsłupek, słupek, zakończenie roboty.
17. Wyroby galanteryjne-z filcu, skóry, pluszu.
18. Elementy tkactwa-ramka.
19. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy
IX. ŻYWIENIE. SPORZĄDZANIE I WYDAWANIE POSIŁKÓW
1. Potrzeby pokarmowe dzieci, dorosłych.
2. Składniki pokarmowe i ich znaczenie.
3. Zasady zdrowego żywienia.
4. Przyczyny i skutki niewłaściwego żywienia.
5. Informacje na opakowaniach produktów-data ważności.
6. Obsługa urządzeń gospodarstwa domowego- mikser, sokowirówka, kuchenka elektryczna, mikrofalowa.
7. Obróbka termiczna gotowych produktów.
8. Obróbka wstępna warzyw i owoców.
9. Rozdrabnianie warzyw i owoców.
10. Potrawy z surowych warzyw i owoców.
11. Obróbka cieplna warzyw i owoców.
12. Potrawy z ziemniaków.
13. Sporządzanie zup i sosów.
14. Potrawy z mleka, kaszy, mięsa, drobiu.
15. Zapasy na zimę- pasteryzacja, kiszenie, suszenie.
16. Posiłki pojedyncze i całodzienne.
17. Estetyka wykańczania potraw przed podaniem.
18. Przechowywanie żywności.
19. Wypiek ciast-rodzaje ciast, zastosowanie.
20. Zastawa i bielizna stołowa.
21. Nakrywanie stołu- posiłek dzienny, okolicznościowy.
22. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas przygotowywania posiłków, podawania, pieczenia.
23. Obsługa konsumenta.
24. Prawa pracownika i pracodawcy.
X. PRACE OGRODNICZE
1. Wytyczanie zagonów.
2. Sianie, sadzenie.
3. Spulchnianie gleby.
4. Nawożenie.
5. Podlewanie.
6. Przycinanie drzew i krzewów.
7. Pielenie.
8. Zbieranie warzyw, owoców.
9. Oczyszczanie i konserwacja narzędzi ogrodniczych.
10. Zasady bhp podczas pracy.
PRZEWIDYWANE OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW
1. Zna podstawowe przepisy regulaminu pracowni gospodarstwa domowego.
2. Dostosowuje się do ustalonych reguł i zasad obowiązujących w pracowni.
3. Zna i przestrzega podstawowych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
4. Wymienia pomieszczenia użytkowe i mieszkalne. Wie, jaką pełnią funkcję.
5. Nazywa i przyporządkowuje meble, urządzenia do poszczególnych pomieszczeń mieszkalnych.
6. Przestrzega kolejności prac porządkowych.
7. Zna obowiązki domowników z podziałem na obowiązki dla dzieci i dorosłych.
8. Zna i posługuje się sprzętem ręcznym i mechanicznym niezbędnym do utrzymania porządku w domu.
9. Rozpoznaje i określa przeznaczenie podstawowych środków czystości.
10. Wie, jak należy dbać o rośliny doniczkowe.
11. Wie, co to jest i do czego służy zastawa i bielizna stołowa.
12. Umie nakryć do stołu stosownie do okazji.
13. ...
mpwjs